Marko Livaja

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
NEKRITIČKI PRISTUP

Ovaj čovjek je Livaji dozvolio da postane ‘veći od Hajduka‘. Sada postoji samo jedno rješenje

Pitanje je kako dalje, hoće li na Poljud napokon doći trener koji će znati ukrotiti nestašnu zvijezdu
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 10:43

Raspištoljila se još jednom čvrsta jezgra navijača Hajduka, ovog puta na pulskom stadionu Aldo Drosina, pa su nedvosmisleno zaprijetili prvotimcima "bijelih", onima koji izgleda zabušavaju s ozljedama. Radi se o tome da je zbog ozljeda nedostajalo čak 17 prvotimaca. Ostaje otvoreno pitanje na koje se igrače odnosi ta prijetnja (transparent: "Pozdrav ‘ozlijeđenima", vidimo se u Splitu"). Odmah se mora upozoriti, makar se radilo o primislima fizičkih obračuna, da su takve eventualne reakcije nedozvoljene, bez obzira na ekstremnu razinu frustriranosti navijača Hajduka zbog propalih snova o tituli prvaka.

Toleriralo se svašta

Situacija s tolikim ozljedama zaista nije normalna, u najmanju ruku je mučna jer se momčad Hajduk srozala u pretešku krizu, u prvom redu rezultatsku, ali ništa manje onu u odnosu na prikazane igre. Dilema je koliko je današnja klupska vrhuška u stanju djelotvorno odgovoriti zadacima, u prvom redu pripremi za novu sezonu, što najprije znači izvesti selekciju aktualnog kadra. I raskrstiti s igračima nedostojnim dresa Hajduka.

image

Nikoličius, Livaja i Jakobušić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Sve to što se događa s igračkim kadrom - treba ponoviti: s prekomjernim ozljedama, ali isto tako slabim igrama - zapravo je posljedica, dok uzrok takvog stanja treba tražiti isključivo u rukovodstvu kluba. Uoči utakmice u Puli po društvenim mrežama krenule su objave fotografija Marka Livaje kako igra padel te Benrahoua i Dajakua u šetnji hvarskom rivom, premda je teško utvrditi kada su ti snimci nastali. Je li moguće da se na udaru kritika našao i Marko Livaja, s razlogom slavljen, koji je toliko važan i popularan da je faktički nadrastao klupsku dimenziju? Neporeciva je njegova enormna zasluga za uzlet Hajduka u posljednje tri godine. Momčad Hajduka je doživjela pozitivni preobražaj doslovno isključivo na račun igračkih kvaliteta Livaje, koji je po svojoj popularnosti nadmašio i najveće asove splitske momčadi u povijesti.

Fizički krah i ozljeda

Livaja je od dolaska u siječnju 2021. najprije odveo Hajduk do četvrtog mjesta i plasmana na europsku scenu (uz nesumnjivo uspješno vodstvo trenera Paola Tramezzanija), zatim u dva sljedeća prvenstva do borbe za naslov prvaka, pa je u ovoj sezoni svoju momčad do početka proljetnog dijela dovukao do vodeće uloge prve lige… Livaja je dugo, bez prave podrške na terenu, bio osnovna snaga Hajduka, što je i statistički lako potvrditi: 2021. 15 utakmica s jednim izostankom, u sljedeća dva prvenstva od 36 odigrao je po 34 susreta, u ovom do ozljede 25 utakmica, uz 63 postignuta gola, te ključnim doprinosom u Kupu (14 nastupa, devet golova i osvojena dva trofeja). Ali i presudnih čak 37 asistencija (sedam u Kupu), da ne govorimo o silnom utjecaju na igru svoje momčadi.

image
Screenshot/facebook/hnk Hajduk Split

Tako je Livaja ne samo svojom igrom na terenu nego i općim dojmom postao figura o kojoj ovisi momčad Hajduka. Ukratko, koliko god to bilo štetno, ipak ispada da je nadvisio klub. I to zato što mu je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić to dozvolio, tetošio ga je preko mjere, bio je popustljiv prema njemu, nekritički se ponio u odnosu na neke njegove izlete, reklo bi se nestašluke, odnosno ponašanja koja ne priliče profesionalcu.

Na primjer, od navodno prešutne dozvole zabave bosonogog igranja malog baluna na Zvončacu do bitnog utjecaja kod smjena trenera. Bilo je priča o njegovim privilegijama na treninzima, raznim partijanjima, neadekvatnoj disciplini…

Bilićeva značajna uloga

Uz to se dogodilo da su se vukli pogrešni potezi u selekciji igračkog kadra, koji su za posljedicu odveli Hajduk u zaista duboku krizu. Tako je izostala nužna adekvatna podrška Livaji na terenu, on je u brojnim situacijama, premda načet ozljedama, ipak igrao i izgarao. Sve dok protiv Dinama nije doživio fizički krah; napustio je teren u 55. minuti i u sljedećim utakmicama nije se vratio (do sada sedam izostanaka). Pokazalo se da momčad Hajduka bez Livaje teško dolazi do pobjede. On je od povratka na Poljud u veljači 2021. do ozljede protiv Dinama 30. ožujka ove godine izostao na svega devet utakmica, uglavnom zbog kazni.

Skor Hajduka bez Livaje u sastavu baš je katastrofalan: pet poraza, dvije neodlučene utakmice (u Koprivnici 0-0, fatalna za juriš na prvo mjesto, te s Lokomotivom 2-2), te svega dvije pobjede, protiv autsajdera, u Kupu protiv Tehničara 5-1 i u ovom prvenstvu protiv Rudeša 1-0.

Pitanje je kako dalje, hoće li na Poljud napokon doći trener koji će znati ukrotiti Livaju, iskoristiti ga na još bolji način, svesti ga u okvire bez njegovih eskapada? Tu je vrlo značajna uloga novog predsjednika Ivana Bilića (ostanak Ivana Perišića i možda Josipa Brekala). No i Livaja mora prihvatiti taj zaokret, reklo bi se žrtvu u ponašanju, jer je, u krajnjoj liniji, za hrvatske okvire debelo najbolje plaćen igrač.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:44