Mario Vušković

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
ODUŠEVIO IH JE

Ovakav posao na Poljudu nije zgotovljen 24 godine! Jasno je zašto su Nijemci požurili s draguljem Hajduka

Htio ga je Celtic, htio ga je i Feyenoord, ali posao s Nijemcima mogao bi ispasti sjajan.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2022. 16:06

Mario Vušković ostaje u HSV-u, njemački drugoligaš otkupio je ugovor od Hajduka u transferu koji se procjenjuje na četiri milijuna eura. Prošlo ljeto HSV je uzeo Vuškovića na dvogodišnju posudbu sa obvezom plaćanja 1,2 milijuna eura, a pritom je otkupna cijena fiksirana na 3,5 milijuna eura. Otkup je imao obligativnu karakteristiku ukoliko se HSV plasira ove sezone u Prvu ligu, među klub sa sjevera Njemačke nije čekao kraj prvenstva već su 20-godišnjeg stopera Hajduka otkupili dva i pol mjeseca prije kraja sezone ne mareći pritom za konačni plasman. Ne čudi s obzirom da je Vušković odigrao posljednjih 14 utakmica za HSV od prve do zadnje minute! Od kraja studenoga započeo je niz kontinuiranih nastupa Vuškovića koji je zabilježio 12 utakmica u Bundesligi i dva nastupa u Kupu. Zato je i dobio ugovor sa HSV-om do ljeta 2025. godine.

Mnogi će se zapitati kako se HSV financijski odlučio na promptni otkup ugovor, ali ima odgovor i na to pitanje. Klub iz Hamburga ušao je početkom ožujka u polufinale Kupa čime je od DFB-a (Njemački nogometni savez) dobio financijsku injekciju od 3,9 milijuna eura. Nije to dakako bio jedini razlog, jer Nijemci su u Vuškoviću primarno vidjeli veliki igrački potencijal.

- Ima sjajnu igru glavom i dubinsku loptu s kojom otvara opcije u ofenzivnoj igri – jedna je od medijskih opservacija na temu Vuškovića.

Mladi reprezentativac Hrvatske od starta je bio velika nada Hajduka. Pred dvije i pol godine upisao je službeni debi za Bijele u HNL-u kada je zaigrao protiv Gorice na Poljudu u mandatu trenera Burića. Sa 17 godina i devet mjeseci Vušković je već stekao status igrača velike perspektive kojeg je i Guardian uvrstio u najboljih 60 nada na svijetu u jesen 2018. Nizale su se pritom i ponude od Italije do Škotske odakle je prošlo ljeto kontinuirano stizala najave o prelasku u Celtic.

image

Mario Vušković

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- Traži Celtic s novim trenerom i novo rješenje u obrani, oko su bacili na 19-godišnjeg Marija Vuškovića, igrača Hajduka. Spremni su platiti pet milijuna eura – pisao je Scottish Sun.

Cijena je s bonusima dosezala i šest milijuna eura, međutim Škoti su u konačnici za pet milijuna eura uzeli iskusnog 26-ogodišnjeg Šveđanina Starfelta iz Rubina, a Hajduk se okrenuo drugim opcijama. Jedna od takvih bio je i Feyenoord, međutim niti Nizozemci nisu bili uporni kao Nijemci. HSV je u smiraju prijelaznog roka, krajem kolovoza prošle godine odlučio angažirati Vuškovića. Pritom su ostavili prostor za dokazivanje, jer nisu odmah platili traženi iznos. Međutim, nakon šest i pol mjeseci procijenili su da je Vušković "materijal" za veliki posao.

- U HSV-u računaju da bi kroz najdalje dvije godine mogli dobro zaraditi na Vuškoviću. Koliko? Kalkulacije ide do cijene od osam milijuna eura – razmišljanje je iz krugova bliskih njemačkom klubu.

HSV koji već četvrtu sezonu igra drugu Bundesligu sigurno ima računicu kada je požurio otkupiti Vuškovića. Ali, u konačnici, ne može se ni Hajduk potužiti sa realiziranim poslom, jer Bijeli su izjednačili najbolji doseg u povijesti kluba u segmentu prodaje stopera. Igor Tudor bio je dosada najskuplji stoper koji je prodan s Poljuda još u svibnju 1998. godine kada je otišao u Juventus. Njegov je transfer tada iznosio osam milijuna DEM, što bi u eurima bilo četiri milijuna, isto na koliko se procjenuje i transfer Vuškovića. Prije godinu i pol Ardijan Ismajli prešao je u Speziju za 2,3 milijuna eura, i pritom na kratko stekao status najskuplji stopera recentnog razdoblja. Prodavali su se stoperi s Poljuda, odlazili su posljednjih sezona Maloča, Nižić, Milović, prethodno i Elez, koji se prošlog ljeta vratio u Hajduk, ali nijedan od tih transfera standardnih stopera, čak i kapetana, nije dostigao razine najvećih poslova koje su Bijeli ostvarivali zadnjih sezona. Vušković se sa četiri milijuna eura približio najskupljim transferima Hajduka posljednjih sezona.

Zadnji veliki transfer Hajduk je napravio u ljeto 2019. kada je Domagoj Bradarić za 6,5 milijuna prešao u Lille. Deficitarna pozicija lijevog beka učinila je Bradarića dragocjenim igračem na tržištu. Šest mjeseci prije Bradarića transferiran je i Palaversa u Manchester City, koji je ukupno platio 6 milijuna eura za tada 18-godišnjeg korektora vezne linije. Vušković je sa svojim transferom u HSV ušao u povijest. Poravnao se sa svojim bivšim trenerom Tudorom, učenik je dosegao učitelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:53