Dinamovi juniori slave pobjedu protiv Hajduka

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘TO SE RIJETKO SREĆE‘

Ove dvije momčadi su neporaženi svjetionici i budućnost hrvatskog nogometa, Hajduk ih prati u stopu!

Znaju se lideri ovogodišnjeg dijela prvenstva u sve tri nacionalne lige u mlađim kategorijama
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 19:58

Znaju se lideri ovogodišnjeg dijela prvenstva u sve tri nacionalne lige u mlađim kategorijama, a dva jesenska naslova osvojio je zagrebački Dinamo (juniori i kadeti), dok je kod pionira (U-15) slavljeničko raspoloženje u Gorici. Zanimljivo je još da je u sva tri natjecanja na drugom mjestu pomladak splitskog Hajduka.

Treba još napomenuti da svi klubovi iz seniorske Lige 10 imaju momčadi i u elitnom rangu u mlađim uzrastima, dok se ostatak dviju liga od 14 članova (pioniri i kadeti), te jedne od 16 (juniori), popunio različitim predstavnicima, od pionira i kadeta četvrtoligaša Zadra i Lučkog do juniora trećeligaša Mladosti iz Ždralova, koji drže vrlo solidno osmo mjesto.

Sesvetski uspjeh

Pohvaliti treba i omladinsku školu drugoligaša Sesveta, koja jedina uz prvoligaše ima predstavnike u sva tri mlađa uzrasta ispod seniora.

Juniori Dinama zapeli su u Ligi prvaka vrlo rano, ispavši od švicarskog Basela nisu dosegnuli niti 1/16 finala natjecanja u kojem je Hajduk ove godine igrao finale protiv nizozemskog AZ-a iz Alkmaara, ali zato su u domaćoj ligi izabranici Ivice Banovića na putu obrane naslova prvaka.

U 15 utakmica do zimske stanke prikupili su 38 bodova, tri više od Hajduka i pet od trećeplasirane Lokomotive, ali oba lovca na Modre imaju i odigranu utakmicu više. Dinamo ima i najboljeg strijelca lige Zlatana Košćevića s 10 postignutih golova (isti učinak imaju i krilni napadač Rijeke Noel Jakac i velika mlada nada Šibenika Diego Sekulić), ali tu su i Luka Vrbančić i Toni Majić, koji zatvaraju udarni napadački trojac Banovićeve momčadi, koja je postigla 40 golova i doživjela samo jedan poraz. I taj je bio vrlo iznenađujući jer se dogodio kod juniora drugoligaša Dugopolja (1:2), ali opet s 15 primljenih pogodaka Modri imaju i najbolju obranu lige. Najvećeg rivala Hajduk pobijedili su u rujnu na Maksimiru rezultatom 3:0.

Još bolji učinak od juniora imaju kadeti Dinama, na čijoj trenerskoj klupi sjedi Ivica Landeka. Njihova dominacija bila je gotovo maksimalna, 13 pobjeda i samo dva remija u 15 dvoboja do zimske stanke uz gol-razliku 44:11. Hajduk je uz odigranu utakmicu više zaostao šest bodova, dok su generacije U-17 Lokomotive i Osijeka ostale devet bodova iza lidera.

Ritam i dominacija

Dinamov najbolji strijelac je centarfor Mislav Ćutuk, koji je 10 puta tresao suparničke mreže (pet golova u pobjedi 7:0 protiv Lučkog), ali Landekinu momčad krasi izraziti kolektivni duh, u kojem u svakom trenutku može iskočiti bilo tko. Mogu se tako izdvojiti Anđelo Šutalo, Patrik Horvat, Sven Šunta, Lovro Chelfi, Mihael Perić ili sin trenera seniorske momčadi Leon Jakirović, ali kadetski sastav Dinama prije svega lomi ritmom i dominacijom u posjedu, iz čega dolazi izrazito dobra realizacija, a samim tim i pobjede.

I dok jesenski naslovi Dinama u dvije starije kategorije nisu iznenađenje, ono što ove sezone rade pioniri Gorice sigurno je najugodnije osvježenje za cijelu nogometnu javnost. Sastav 15-godišnjaka ili mlađih koje s klupe predvodi 33-godišnji Boris Trivunov, trener rođen u Vukovaru, u 16 utakmica nije doživio poraz i ima 38 osvojenih bodova, jedan više od Hajduka i dva od Lokomotive.

Ovu sjajnu generaciju Velikogoričana, koja daje već i četiri U-15 reprezentativca Hrvatske, Trivunov je počeo trenirati još 2021. u mlađim pionirima, a onda je još nadogradio dovevši nekoliko novih igrača. Strategija i rad, uz neosporni talent tih uglavnom učenika osmog razreda, donijela je rezultate s kojima se Gorica može ponositi.

- Zaista se rijetko sreće ovako talentirana generacija, a vjerujem da ćemo ih zadržati na okupu i u sljedećim godinama jer su i njihovi roditelji prepoznali pitomu i mirnu atmosferu u kojoj se radi u Gorici. Taj izostanak pritiska ključan je za razvoj igrača u ovim godinama, kada rezultat i nije toliko primaran, ali odlično je kada ga se postigne, kao što su napravili naši pioniri - kazao je Goričin sportski direktor Mario Brkljača na pitanje hoće li veći i bogatiji klubovi u budućnosti “očerupati” sastav trenera Trivunova.

- Dosta je prepreka na putu i nema garancija, ali prilično sam siguran da u ovoj momčadi odgajamo sedam-osam budućih prvoligaških igrača - uvjeren je trener Trivunov.

Za ponos kluba

Najbolji strijelac kluba s devet golova Mihael Kelava (u ligi je najbolji Diego Saina iz Istre s 13 pogodaka), Juraj Frigan, Elisandro Kožina Aranha Pinheiro i Francis Chinedu Echue su već hrvatski reprezentativci u svom uzrastu.

Kelava, inače rođen u Donjoj Stubici, nosi i kapetansku traku, dok je u Gorici ona namijenjena Luki Čoliću, jednom od 11 originalnih Turopoljaca i Velikogoričana u momčadi. Juraj Frigan je pak Zelinčanin, a Elisandro Kožina Aranha Pinheiro ima brazilske nogometne gene po ocu Glauveru, negdašnjem napadaču iz slavnih dana Vinogradara iz Mladine, koji se u to vrijeme oženio s Hrvaticom iz Pušće pokraj Zaprešića, odakle ga otac svaki dan dovozi na trening.

Francis Chinedu Echue dijete je Nigerijca i Zagrepčanke, a njega se može sresti u autobusima iz Prečkog, preko Novog Zagreba do Velike Gorice. Na nedavnom derbiju Lokomotive i Gorice na Kajzerici, u 10 ujutro na zagrebačkih minus pet, oko 150 gledatelja uz ogradu igrališta.

Nogomet kakav je nekad bio, dječački, neiskvaren, za ponos kluba, trenera, roditelja i igrača...

Nogometna obitelj iz Kaštel Sućurca

Najbolji strijelac kadetskog prvenstva s 13 golova je napadač Hajduka Bruno Durdov, koji je 11. prosinca napunio tek 16 godina, a u splitskom klubu vide ga velikom budućom zvijezdom seniorskog sastava, s kojim već povremeno i trenira. Durdov dolazi iz nogometne obitelji iz Kaštel Sućurca, otac Mate je nosio desetku na leđima u niželigaškim klubovima, a njegovi slobodnjaci u zoni šesnaesterca su bili “pola gola”. Sin Bruno ima strašnu lijevu nogu, udarac i osjećaj za gol, a bio je strijelac i u kadetskom derbiju s Dinamom, koji je u Splitu završio bez pobjednika 1:1. (tr)

Vodeći strijelci

PIONIRI

Diego Saina (Istra 1961) 13

Dino Delkić (Dinamo) 10

Dinko Utrobičić (Lokomotiva) 9

Mihael Kelava (Gorica) 9

Iason Nempis (Dinamo) 9

KADETI

Bruno Durdov (Hajduk) 13

Mislav Ćutuk (Dinamo) 10

Ivan Barić (Osijek) 9

Petar Andrić (Sesvete) 9

Luka Vrzić (Gorica) 8

JUNIORI

Noel Jakac (Rijeka) 10

Zlatan Koščević (Dinamo) 10

Diego Sekulić (Šibenik) 10

Uroš Mrdaković (S. Belupo) 8

Bartol Kardum (Lokomotiva) 8...

0

upisanih poraza imaju pioniri Gorice i kadeti Dinama

Linker
05. ožujak 2024 18:19