DAMIR KRAJAC Cropix
PREMA TRANSFERMARKTU

Ovo je 10 najskupljih HNL nogometaša: Apsolutnu dominaciju dinamovaca narušava jedino Marko Livaja

Unatoč drastičnom padu vrijednosti, Dinamo ima sedmoricu igrača među deset najskupljih
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. srpanj 2022. 08:45

Počela je nova (32.) sezona HNL-a. Istodobno je, do kraja kolovoza, aktualan i ljetni prijelazni rok. Letimičan pogled na rang-listu najvrednijih eksponata HNL-a sugerira da se poredak, u odnosu na prethodne sezone, nije bitnije izmijenio. I dalje traje apsolutna dominacija Dinamovih nogometaša.

Prema procjeni njemačkog Transfermarkta, najskuplji igrač HNL-a je Luka Ivanušec. Njegova aproksimativna vrijednost na nogometnom tržištu trenutačno iznosi 12,5 milijuna eura. Prošle je godine u ovo vrijeme Ivanušec vrijedio milijun eura više.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Mislav Oršić je procijenjen na "okruglih" deset milijuna eura. I njegova je vrijednost u padu. Prije godinu dana, s aureolom igrača koji je hat-trickom srušio Mourinha i Tottenham, najbolji je strijelac "modrih" u Europi (23 gola) dosegao vrijednost od 12 milijuna eura. U siječnju ove godine engleski je premierligaš Burnley poslao službenu ponudu na maksimirsku adresu, vrijednu deset milijuna eura (Dinamo je prije četiri godine "nabavio" Oršića za milijun eura odštete korejskom Ulsan Hyundaiju). Maksimir je, međutim, povukao krucijalni poslovni potez: odbio je Engleze. Epilog: "na krilima" Oršića Dinamo je postao prvak HNL-a, a Burnley je ispao iz Premierlige.

Pad vrijednosti

Već nekoliko godina, tijekom svakog prijelaznog roka, u Maksimiru se spominje transfer Dominika Livakovića. Dinamo je već angažirao i njegovu zamjenu (Ivana Nevistića). Iako je Livaković nominalno prvi hrvatski vratar (po ustanovljenoj hijerarhiji izbornika Dalića), drastičan je pad njegovih dionica na nogometnom tržištu. Prije godinu dana vrijednost mu je iznosila 15 milijuna eura, a danas tek 8,5. Dinamo je protekle sezone osvojio prvenstvo i dobio Josipa Šutala. Nevjerojatna je ekspanzija nogometnog talenta zabilježena kod 22-godišnjeg Dinamova stopera. Šutalo je prošlu sezonu proveo na posudbi u Istri 1961. Kada se u ljeto 2021. vratio u Maksimir, njegova je vrijednost na Transfermarktu iznosila 750.000 eura. Danas košta osam milijuna. A u Dinamu tvrde da za njega mogu dobiti i 15 milijuna eura.

image

Dominik Livaković

DAMIR KRAJAC Cropix

Većina kroničara HNL-a Marka Livaju proglašava najboljim igračem prošlog prvenstva i ukupno najdominantnijom figurom hrvatskog klupskog nogometa. Najefikasniji golgeter HNL-a u Hajduku igra i najbolji nogomet u karijeri. Stoga ne čudi što je dosegao i najvišu cijenu, od 7,5 milijuna eura. Ali, to je dostatno tek da razbije dominaciju dinamovaca na rang-listi. Naime, među deset najvrednijih igrača HNL-a još su trojica Dinamovih: Arijan Ademi, Bruno Petković i Rasmus Lauritsen. Kapetan Ademi je procijenjen na 6,5 milijuna eura (prije godinu dana vrijedio je dva milijuna više). Za 31-godišnjeg igrača ovoga je trenutka to vjerojatno - financijski "plafon". Objektivno, transfer Ademija za Dinamo je poslovno neisplativ. Maksimirskom klubu Ademi vrijedi puno više nego što za njega može dobiti.

Slučaj Petković

U smislu procjene njegovih vrijednosti, Bruno Petković je nedvojbeno najkontroverzniji igrač HNL-a. Kada se u rujnu 2018. pojavio u Maksimiru, njegova je vrijednost iznosila 850.000 eura. Samo godinu dana poslije Dinamov je napadač postao hrvatski reprezentativac i vrijedio (?) je 13,5 milijuna eura. Danas se lome koplja oko Petkovića je li on uopće napadač ili je playmaker. Na Transfermarktu ima cijenu šest milijuna eura.

image

Marko Livaja i Bruno Petković

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Osmo mjesto na listi najskupljih igrača HNL-a Danac Lauritsen dijeli s Krovinovićem i Kačavendom. Svi su procijenjeni na pet milijuna eura. Dinamov stoper i dalje drži visoku cijenu (prije godinu dana uz njegovo je ime stajalo - 6,5 milijuna eura), iako kod trenera Čačića nije u prvom planu.

Svaka je (pr)ocjena subjektivnog predznaka, poglavito u nogometu. No, iskustva pri prodaji igrača ukazuju da postoje velike razlike pri transferu iz Dinama ili, primjerice, Lokomotive. Mnogi menadžeri dvoje može li Lokomotiva dobiti željenih pet milijuna eura za Kačavendu (nažalost, mladi je playmaker doživio tešku ozljedu ligamenata i trenutačno uopće nije u fokusu).

image

Lukas Kačavenda

NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Indikativan je primjer Bartola Franjića. On je procijenjen na 4,5 milijuna eura (kao i povratnik u Osijek Dion Drena Beljo ili hajdukovac Stipe Biuk). No, Franjića je prodavao Dinamo i njegov ukupni transfer u Wolfsburg iznosio je prije mjesec dana 7,5 milijuna eura.

Maksimirski klub pri izlaznim transferima i dalje drži visoku pregovaračku poziciju budući da je dosegnuo razinu poslovanja kada ne mora ultimativno prodavati igrače da bi održao stabilnost proračuna. No, zamjetno je kako su svim Dinamovim igračima, izuzev Šutala, vrijednosti značajno pale - od jedan do 7,5 milijuna eura. Očigledno je da tržište Dinamove rezultate prošle sezone nije doživjelo kao ultimativni uspjeh. Kako su svojim navijačima maksimirski čelnici to nastojali prikazati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:33