Marko Livaja

 DAMIR KRAJAC Cropix
UGODNIH PLUS ČETIRI

Ovo je pet razloga zašto je Hajduk na vrhu ljestvice. Livaja objasnio i veliku promjenu

Pobjedom na gostovanju u Koprivnici kreirali su hajdukovci bitnu promjenu garda
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. listopad 2024. 13:19

Nakon 10 kola Hajduk je na plus četiri ispred Dinama i Rijeke. Sjajan učinak Splićana, pogotovo kada se zna da su pred nešto više od mjesec dana imali dva boda minusa iza Zagrepčana. Hrvatski predstavnik u Ligi prvaka izgledao je gotovo nedodirljiv krajem kolovoza, čak ni remi u derbiju s Rijekom, koji je ukazao na pukotine u Dinamovoj strukturi, nije promijenio opći stav. Trebala se dogoditi pobjeda Hajduka u Maksimiru da bi šampionska utrka počela dobivati drukčije postavke. Taj dvoboj toliko je puta već istaknut kao ključni trenutak preokreta, generator današnjeg pogleda na ljestvicu kojom dominira Hajduk. Momčad na Gattusov pogon s potpisom dvojice najiskusnijih, Marka Livaje i Ivana Rakitića.

Hajdukov trijumfalni marš započet prije mjesec i pol dana nastavio se kroz Koprivnicu. Neporaženi su Bijeli, na nogama su i nakon 10 rundi, premda su opasno živjeli na startu dvoboja u Podravini.

- Dosta smo patili, pogotovo tih prvih 20 minuta kad nismo bili najbolji. Teška utakmica, znamo da nije lako dobiti u Koprivnici, ali uspjeli smo izvući susret - rekao je kapetan Livaja u razgovoru za HRT.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Proteklih sezona velike ambicije Hajduka rušile su se upravo na ovakvim dvobojima. Koliko smo samo puta spominjali Koprivnicu, Pulu i slične terene na kojima su Bijeli gubili prvenstva. Međutim, ove sezone promijenio se Hajduk.

- Prošlih godina imali smo probleme kad bi naši konkurenti negdje pogriješili, jer tada bi i mi zabrljali. Ove godine je specifično, drukčije izgledamo i bolje koristimo greške konkurencije - naglasio je Livaja.

Pobjeda u Maksimiru je prijelomnica kojom se momčad napunila samopouzdanjem

Pobjedom na gostovanju kod Belupa kreirali su hajdukovci bitnu promjenu garda. Na početku sezone mučili su se protiv Lokomotive i Istre, prosuli četiri boda na startu prvenstva, ali nešto iz toga i naučili. Uspjeli su od obrane napraviti "neprobojnu tvrđavu" što je nakon promjene mentaliteta pristupa bio drugi preduvjet rasta.

- Trener ima svoju viziju nogometa, želi da budemo tvrdi. Želi da smo u niskom bloku, ne želi da nešto poklanjamo protivniku. Ne igramo baš najbolji nogomet, ali imamo kvalitetu. Nadam se da ćemo se opustiti i igrati još bolji nogomet - kazao je kapetan Bijelih.

Pet razloga zašto je Hajduk lider

1. DISCIPLINA I ORGANIZACIJA

Gattuso ne plijeni nogometom koji očarava, ali njegov pragmatični pristup temeljen na disciplini i organizaciji donosi rezultat.

2. TJELESNA SPREMNOST

Hajduk je osim taktičke obučenosti, dobio i višu dimenziju tjelesne spremnosti što se potvrdilo i u derbijima s Dinamom i Rijekom.

3. MOMČADSKI DUH

Prenio je Gattuso na momčad onu karakteristiku koja ga je krasila u igračkim danima, ekipu krasi zajedništvo.

4. LIVAJA I RAKITIĆ

Premda je nogomet kolektivni sport, dva pojedinca imaju ključnu ulogu, Livaja kao MVP momčadi i Rakitić kao "spiritus movens" ekipe.

5. LOŠA KONKURENCIJA

Šest bodova manje osvojio je Dinamo, a četiri boda manje od Hajduka uzela je Rijeka u posljednjih pet kola čime se stvorila razlika.

Pobjeda u Maksimiru je prijelomnica kojom se momčad napunila samopouzdanjem, a tri čovjeka izbili su u prvi plan kao glavni protagonisti priče o stvaranju aktualnog lidera. Gattuso, Livaja i Rakitić.

- Trener je stvarno cijeli u utakmici, pazi na svaki detalj. Želi svaku utakmicu svesti na što manje naših pogrešaka, pa ako ti protivnik postigne pogodak i pobijedi možeš mu reći, svaka čast. Za sada recept djeluje. Svaki trener nosi svoje, neki su htjeli da ostanem sam naprijed i čekam kontru - ponudio je Livaja svoju impresiju glede igre Hajduka pod Gattusom.

Pritom je Livaja nekoliko rečenici posvetio i osobnom napretku. U odnosu na prošlu sezonu neusporedivo je spremniji kapetan Bijelih.

image

Ivan Rakitić

DUJE KLARIC Cropix

- Bilo je nesreće, bio sam ozlijeđen i nekad nisam mogao trenirati pet dana, ali igrao sam utakmicu. Iako znaš da ne možeš, ipak želiš pomoći momčadi. Nadam se da te greške neću više raditi u budućnosti

Nema spora, Hajduk je protokom vremena dobio prepoznatljivost. Igra se ne mijenja bez obzira tko je s druge strane. Odgovorni defenzivni pristup bodovima oplemenjuju klasni pojedinci, ali prije svega razvidna je Gattusova ideja o stvaranju tjelesno spremne momčadi. Hajduk ne impresionira ljepotom igre, međutim ekipa djeluje trkački moćna i nadasve organizirana. Livaja je najbolji primjer. Belupo je nakon dva primljena pogotka dobio loptu, ali nije jednostavno napasti Hajduk s urednom obranom i potentnim, tjelesno spremnim napadom s Livajom na čelu. Svako otvaranje prostora može biti kažnjeno, a taj rizik rijetki će protivnici u SHNL-u protiv Hajduka znati pretvoriti u bodove.

Na Poljudu su svjesni da se svaka pobjeda slavi samo jedan dan

Ali, tek smo zakoračili u drugu polovicu listopada. Još nije ni zimsko vrijeme uključilo, do kraja sezone ostalo je još 26 utakmica. U prošlom prvenstvu Bijeli su naslov "slavili" još u siječnju, ali nažalost, na vlastitim pogreškama najbrže se uči.

- Da su nam rekli da ćemo nakon 10 kola imati četiri boda prednosti, potpisali bismo, ali sad je najvažnije nastaviti ovako do kraja. Nadam se da naša ekipa na čelu s trenerom može to izvući. Prošle godine smo se opekli na euforiju, sada smo godinu dana iskusniji. Hvala navijačima koji su nam podrška i nadam se da ćemo ih još više usrećiti - poručio je Livaja.

image

Navijači Hajduka u Koprivnici

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Hajduk živi svoj san, Bijeli su i nakon Koprivnice zadržali lidersku poziciju koju su preuzeli na kraju prvog kruga. Međutim, na Poljudu su svjesni da se svaka pobjeda slavi samo jedan dan. Momčad je u dobroj atmosferi, zajedništvo unutar svlačionice osjeća se u svakom detalju, ali prava iskušenja tek slijede. Lovci su spremni, lidera svi žele skinuti s trona i zato će svaka nova utakmica biti veliki izazov. Međutim, za početak je dobra vijest da će Hajduk u studeni sigurno ući kao lider prvenstva. Korak po korak....

Linker
23. listopad 2024 13:19