Ivan Bilić i François Vitali

 VOJKO BASIC Cropix
KREĆE U AKCIJU

Ovo je prvi veliki zadatak Hajdukovog sportskog direktora. Bilić mu je dao odriješene ruke

Francuz je dobio pompoznu ulogu, ali nakon analize situacije mora početi češljati tržište
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 21. rujan 2024. 13:35

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić predstavio je javnosti francuskog stručnjaka Francoisa Vitalija, koji je preuzeo funkciju sportskog direktora, bez obzira na činjenicu da nema, po propisima, potrebnu Pro licencu, nego ima obrazovanje trenera razine B-licence.

Ta činjenica je odmah trebala dobiti negativni odjek u javnosti bez obzira na to što je predsjednik uveo Vitalija u posao kao direktora nogometnih operacija. S francuskim stručnjakom Vitalijem potpisan je trogodišnji ugovor, sigurno i s klauzulom otkaza. Vjera, očito, postoji...

Uloga glavnog skauta

Automatski se na početku ove suradnje javljaju nelogičnosti u stručnom sustavu, jer bi Vitali kao sportski direktor (tako ga je Bilić nazvao u nekoliko navrata) morao biti nadređen treneru, koji raspolaže većim, to jest visokim stručnim obrazovanjem. No, da je takav angažman, makar to bio i vladar tipa Lukše Jakobušića, sigurno bi izazvao propitivanja odnosa, u konkretnom slučaju između Vitalija i Gattusa. Po svemu je Nadzorni odbor amenovao trogodišnji ugovor s Vitalijem, uz obvezne otkazne klauzule da se zna kolike su obveze kluba ili sportskog direktora u slučajevima naprasnih odlazaka.

Nekako se može shvatiti da će Vitali, s pompoznim radnim mjestom direktora nogometnih operacija, u stvari biti glavni skaut "bijelih". Francuski ekspert, koji ima bogati kurikulum rada u klubovima - koji ipak nisu razina Hajduka - u svojem obraćanju novinarima izrazio je zadovoljstvo na račun novog posla. Kako je pak rekao predsjednik, "za prvo vrijeme je bitno da analizira trenutnu situaciju", pa će "s obzirom na to da ima kvalitetan odnos s francuskim, engleskim i belgijskim tržištem", kao prvu zadaću imati realizaciju kako ulaznih, tako i izlaznih transfera.

image

François Vitali

VOJKO BASIC Cropix

A kada se o tome povede riječ onda se zna da je proračun Hajduka do sada bio jako limitiran, s jedne strane zbog "akumuliranog duga", pa se s druge strane - kako je to bilo minulog transfernog roka - dovođenje igrača može realizirati tek kad stignu sredstva od eventualne prodaje igrača. Ono što također predstavlja izvjestan misterij jest način izbora Vitalija na jednu od ključnih uloga u klubu, koji je obavljen ne temelju konzultacija predsjednika sa sportskom komisijom, odnosno u ranijim izjavama sekcijom. Predsjednik Bilić je objavio je da je "bilo i drugih kandidata od kojih su neki u budućnosti u konkurenciji za člana Uprave za sport".

Iz Hajduka su donedavno tumačili kako imaju izvanredno razgranatu skautsku službu, koju bi sada vjerojatno Vitali trebao modernizirati, dopuniti. Vitali je između ostalog ponudio formulu kojom mu je namjera navodno "u budućnosti kreirati pobjednički kolektiv" i to na način da će svoju viziju razvoja, "koja se uklapa u klupsku strategiju". A ta je, s potpisom Jakobušića iz 2021., što je javno priznalo vodstvo Hajduka, u najmanju ruku nerealna, manjkava pa je zato najavljena izrada novog način ostvarenje ciljeva sa novim sredstvima, to jest resursima koji su na raspolaganju.

Jedina opcija - pobjeda

Inače u nedavnom izlaganju prigodom smjene Nikole Kalinića predsjednik "bijelih" najavio je da se Vitali, s položaja sportskog direktora neće miješati u kompetencija trenera prve momčad, pa je to svoju misao pokušao prilagoditi izjavom:

- Naši razgovori su išli u smjeru pomoći treneru…

A sportski direktor Vitali je sa svoje strane kazao:

- Moja zadaća je objasniti predsjedniku, i treneru, da se donesu prave odluke za klub…

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduka pritom čeka novi ispit, to je susret protiv Gorice u kojem se vjeruje da će momčad Gennara Gattusa nastaviti sa serijom pobjeda na domaćem terenu. Po svemu situacija s ozlijeđenim igračima (Moufi, Brajković, Bamba, Trajkovski) ne bi smjela utjecati na osvajanja tri boda.

- Ako mene pitate, Dinamo je i dalje ispred nas, po pitanju snage. Idemo utakmicu po utakmicu. Gorica je nezgodna momčad. Moramo odigrati veliku utakmicu. Ostalo? Predsjednik mora biti predsjednik, sportski direktor sportski direktor, a trener - trener - kazao je Gattuso.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 14:12