Igor Pamić

 DAMIR KRAJAC Cropix
KAD BIVŠI VATRENI ZAGRMI

‘Ovo je sramota za Hrvatsku i HNL! Baš bih volio da taj sudac pogriješi, da drastično pogriješi‘

‘Tvrdim da suđenje nikad nije bilo bolje i mogli bi i Rijeka i Hajduk i Dinamo malo više razmišljati o sebi‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 20:32

Pred nama je posljednja četvrtina iznimno uzbudljive prvenstvene utrke, dolazećih će devet kola ponuditi odgovor na upit o novome prvaku.

Nekadašnji reprezentativni napadač, Igor Pamić (54), danas je trener Karlovca, o neizvjesnoj prvenstvenoj završnici kaže:

- Moramo biti zadovoljni što imamo takvu, uzbudljivu ligu. Možda nogomet koji gledamo i nije atraktivan, ali ulog je velik i gdjekad sve to sputava igrače. I odmah želim istaknuti: nikome ne bih dao prednost u toj borbi za naslov, dao bih podjednake izglede i Rijeci i Hajduku i Dinamu, iako nisu bodovno izjednačeni. I doista se veselim ovoj neizvjesnoj završnici, ne sjećam se kad su se tri kluba borila za naslov, to je fantastično za HNL - smatra Pamić.

Kako komentirate čelno mjesto Rijeke?

- Zasluženo je Rijeka prvenstveni lider, na toj je poziciji poglavito zahvaljujući svojoj kvaliteti. Rijeka igra dobar i lijep nogomet, mlada je i ambiciozna momčad, prepuna entuzijazma, na svakoj se utakmici jednostavno osjeti taj golemi motiv riječkih igrača. Trener Željko Sopić prenio je svoju pozitivnu energiju na nogometaše, vidi se to, riječki strateg zaslužuje pohvale za sve dobro što je učinio na Rujevici. Jer, nije bilo lako ljetos preuzeti Rijeku nakon iznenadnog Jakirovićeva odlaska, Sopić je to učinio, brzo je “pohvatao konce” i stabilizirao momčad, koja u posljednje vrijeme dominira HNL-om - kaže Pamić i nastavlja:

- Međutim, muči me jedan upit - ne znam, naime, što bi se dogodilo kad bi Rijeka “kiksala”, kad bi negdje neočekivano posrnula? Kako bi momčad reagirala u sljedećim utakmicama? To nam je još uvijek zagonetka, ipak su to mladi igrači, koji dosad nisu bili u prilici boriti se za naslov i ne znamo kako bi se ponašali nakon možebitnog “kiksa”. No, Rijeka zasad ima idealan scenarij i definitivno ima “ono nešto” što je potrebno za osvajanje naslova. Ali, moramo priznati da Riječanima pomažu i Dinamo i Hajduk, ranjivi su, jako su ranjivi i Rijeka je znala iskoristiti te slabosti najvećih suparnika i nije slučajno lider.

image

Igor Pamić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Što će odlučivati o prvaku?

- Svaka će utakmica biti iznimno važna, svaka donosi tri boda. Ali, njihove će međusobne utakmice imati posebni značaj. Ne samo u bodovnom smislu, nego će rezultati tih derbija utjecati i na ozračje u i oko klubova. Onaj tko će pobjeđivati u derbijima, napunit će se dodatnim samopouzdanjem uoči dolazećih dvoboja, imat će pozitivno i motivirajuće ozračje, to u ovakvim situacijama može biti presudno. A onaj tko će ostati praznih ruku u derbijima, imat će u nastavku velikih problema u psihološkom smislu, a bit će mu teško i nadoknaditi bodovni manjak. Jer, iz kola u kolo bit će sve manje prilika za “popravni”, sve će manje bodova biti u igri.

U subotu je u Splitu na rasporedu prvi derbi kandidata za naslov, Hajduk je domaćin Dinamu. Kakvu utakmicu očekujete?

- Nadam se - dobru! Iako mnogi ne vjeruju da će nam Bijeli i Plavi ponuditi lijep i zanimljiv nogomet, nekako sam uvjeren da će to biti prava, vatrometna utakmica. Jer, i jednima i drugima igra samo pobjeda, dok bi remi pogurnuo Rijeku korak bliže naslovu. Svjesni su toga i u Zagrebu i u Splitu, stoga ne vjerujem da će biti kalkuliranja. Uostalom, najveća koncentracija kvalitete kod obje momčadi je u napadačkom dijelu, stoga i očekujem napadački nogomet, u kojem ćemo svi uživati.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Hoće li poražena momčad u tom derbiju ispasti iz kruga kandidata za naslov?

- Ne! Jer, već u sljedećem je kolu novi derbi, Rijeka je domaćin Hajduku i u slučaju poraza protiv Dinama, Splićani bi uspjehom na Rujevici opet sve vratili na početak. Pa onda i Dinamo dolazi na Rujevicu... Ali, sudeći po dosadašnjim igrama i rezultatima, poraženi iz splitskoga derbija vrlo bi se teško “iskoprcao” iz teške situacije u kojoj bi se našao. Ne bi otpao iz utrke, ali...

Koje su najveće vrline i mane kandidata za titulu?

- Rijeka ima zajedništvo i bodovnu prednost, mladost joj donosi silni entuzijazam, ali problem bi moglo biti nepoznavanje situacije nakon eventualnog neočekivanog “kiksa” i nedostatak iskustva u osvajanju trofeja. Ozračje oko kluba Hajdukova je najveća vrlina, strahovita potpora navijača, no momčad nema prepoznatljivost, nema kvalitetnu igru, igrači nisu u željenoj formi. Dinamo ima najbolju momčad i igrače u svlačionici, ali oni nisu navikli biti “lovac”, godinama su bili “lovina” i vidjet ćemo kako će do kraja funkcionirati u toj, novoj ulozi.

Kako komentirate dolazak inozemnih sudaca u HNL?

- To je sramota za HNL! Sramota je da nam mora doći sudac iz Njemačke kako bi arbitrirao u našem najvećem derbiju! I baš bih volio da pogriješi, da drastično pogriješi, ali i da istodobno momčad koja bude teško oštećena na kraju ipak pobijedi, te da sudačka pogreška ne utječe na rezultat. Općenito me živciraju i smetaju te priče oko suđenja, previše se toga svaljuje na njihova leđa. Tvrdim da suđenje nikad nije bilo bolje u našoj ligi i mogli bi i Rijeka i Hajduk i Dinamo, nakon što izgube utakmicu, malo više razmišljati o sebi i u vlastitim redovima tražiti razloge poraza. A ne samo kriviti “proklete suce” - jasan je Pamić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. ožujak 2024 20:45