TOM DUBRAVEC Cropix
KAMO S POJAČANJEM?

Ovo u Hajduku nije viđeno 19 godina: Karoglan je posložio priču, a sada ‘treba riješiti‘ samo jednog čovjeka

Hajduk je tijekom posljednja dva prijelazna roka ostvario veliku transfernu aktivnost. Posebice u segmentu dolazaka igrača
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. siječanj 2024. 20:00

Rijeka je u nedjelju navečer uzela s Poljuda važne bodove, a Hajduku ostavila pregršt pitanja. Trener Mislav Karoglan jadranski je derbi započeo u sastavu: Lučić – Sigur, Uremović, Šarlija, Moufi – Žaper, Krovinović – Sahiti, Pukštas, Kleinheisler – Livaja.

Već su i prije početka utakmice kroničari poljudskih zbivanja pretpostavili da bi navedeni sastav u ovoj formaciji mogao biti – za jednokratnu uporabu. Naime, uoči sraza Hajduk je predstavio navijačkom puku dvojicu novih (posuđenih) igrača: Ivana Perišića i Josipa Brekala. Obojica de facto igraju na istoj poziciji – lijevog krila. Ali, budući da je Perišić tek počeo s trenažnim procesom, do daljnjega će spomenuto mjesto upražnjavati Brekalo.

Posljedično, Karoglan mora potražiti novo stanište za Laszla Kleinheislera, mađarskog reprezentativca, koji je također tijekom zimskog prijelaznog roka potpisao prisegu splitskom klubu. Po vokaciji, Kleinheisler je "desetka", ali formacijski može odigrati na svim pozicijama u drugoj liniji (iza napadača). Uz "feler", zbog kojega se nije niti uspio nametnuti u grčkom Panathinaikosu (odigrao je tek 77 minuta u pet nastupa): defenzivni segment igre mu je puno slabiji od napadačkog. Ili kako bi to treneri učeno kazali:"Mađar nema povratnu trku"...

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Kvartet ofenzivnih igrača Hajduka praktički je definiran: Sahiti, Pukštas, Brekalo – Livaja (odnosno Kalinić, dok kapetan ne sanira ozljedu).

- Kleinheisler je ofenzivni vezni igrač, ali može igrati na svim pozicijama u veznom redu. Poglavito kada uđe u formu – smatra Karoglan.

"Između redaka", trener Hajduka nam je najavio kako će Mađara koristiti i kao alternaciju za Žapera i(li) Krovinovića. Ali, u ovom trenutku Kleinheisler je – pričuva!

U proteklih 19 godina, koliko splitski klub nije bio prvakom HNL-a, inferiornost Hajduka počesto se očitovala upravo u nedostatku kvalitetnog pričuvnog kadra. Ili nogometnim vokabularom: Hajduk je redovito imao (pre)kratku klupu! Pojava Kleinheislera donekle bi taj problem trebala sanirati.

Hajduk je tijekom posljednja dva prijelazna roka ostvario veliku transfernu aktivnost. Posebice u segmentu dolazaka igrača: pristigli su Šarlija, Uremović, Moufi, Diallo, Odjidja-Ofoe, Dajaku, Žaper, Trajkovski, Kalinić, Kleinheisler, Perišić i Brekalo. Kao što je iz dosadašnjeg tijeka natjecanja razvidno neki od spomenutih nisu se domogli statusa prvotimca (primjerice Odjidja-Ofoe, Dajaku, Trajkovski...). U drugi su plan potisnuti Benrahou, Ferro, Elez... No, sama činjenica da Karoglan ima "na hrpi" toliki broj igrača sugerira da je Hajduk "produljio klupu". S obzirom na izjednačenost suparnika i dug put do kraja sezone, možda bi upravo neko rješenje iz pričuvnog ešalona, u konačnici moglo donijeti prevagu.

No, poljudska priča ima i svoju manje afirmativnu stranu. Transferna politika Hajduka usmjerena je na dovođenje "gotovih" rješenja. Stoga su u trenutačnoj konstelaciji odnosa najveći gubitnici poljudski juniori, tinejdžeri koji su prošle sezone igrali finale Lige prvaka. Praktički, nijedan od njih danas nije u kadru prve momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 12:29