ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OSVOJIO SRCA NAVIJAČA

Ovo u Hajduku nije viđeno više od 20 godina, Gattuso doživio počast koja je bila nezamisliva

"Zahvaljujem navijačima koji su preplavili tribine i dali nam snage", poručio je Talijan
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. listopad 2024. 16:19

Gennaro Gattuso sa svojom škvadrom nastavlja galopirati, "bijeli" su dosegli četiri boda prednosti nad svojim rivalima, što je na početku sezone bilo jednostavno nezamislivo. I nemaju namjeru stati jer u naredna tri kola imaju dva susreta na Poljudu (Lokomotiva i Istra 1961) te gostovanje u Varaždinu. Međutim, trener Hajduka uopće ne želi razmišljati o tome niti svojim igračima, koliko je to moguće, dozvoljava bilo kakve kalkulacije o nastavku ove runde utakmica do stanke zbog obveza reprezentacije. Gattuso ima svoju mantru:

- Idemo utakmicu po utakmicu... Sada je na redu Lokomotiva.

A Silvijo Čabraja sa svojim je "lokosima" znao itekako nauditi "bijelima" jer su u prošla dva prvenstva, baš u finišima sezona, nanijeli bolne poraze Hajduku (1-2 i 3-4) i praktično ga zaustavili u jurišu na naslov prvaka.

- Četiri boda prednosti, koliko god se nekome činila velika, u ovom trenutku za mene su nula. Zato pustimo navijačke kalkulacije.

Džentlmenski počastio igrače

Trener Hajduka je poslije pobjede u Koprivnici, izvojevane znatno teže od onoga kako tih 2:0 zvuče, još jednom doživio ovacije navijača splitskog kluba; skandiralo se: "Rino, Rino!" Takva podrška jednom treneru splitske momčadi ne pamti se u posljednjih dvadeset, pa i mnogo više godina. Zato je Gattuso rekao:

- Zahvaljujem našim navijačima koji su preplavili tribine u Koprivnici i dali nam snage da dođemo do ta tri važna boda.

image

Navijači Hajduka u Koprivnici

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

No Gattuso je svjestan da se njegova momčad dobrih početnih pola sata mučila da bi održala ravnotežu na terenu, sve dok Tomislav Božić nije nesretnim autogolom doveo Hajduk u prednost.

- Taj gol oslobodio nas je pritiska, pa kada je Stipe Biuk povisio na 2:0, mogli smo mirnije privesti utakmicu kraju.

Još jednom je trener na svoj džentlmenski način počastio momčad, ovaj put večerom u restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama, što je još jedan primjer koliko Gattuso drži do zajedništva, pa se na društvenim mrežama oglasio i Ivan Rakitić.

- Ponosan sam na ovu momčad.

Niz od deset pozitivnih rezultata

Trener Hajduka udara po svome, ponavlja da moraju nastaviti s ozbiljnim treninzima, "posvećeno kao i do sada". On će pripremiti analizu događaja i ukazati na probleme iz uvodnih pola sata dvoboja, a još jednom je biranim riječima govorio o dragocjenoj ulozi Ivana Rakitića, koji je zajedno s kapetanom Markom Livajom pokazao koliko je bitna kolektivna komponenta. Inače, trener Hajduka nije želio komentirati dva neodlučena rezultata rivala premda je jasno da su i Rijeka i Dinamo ostali bez bodova, uostalom kao i Hajduk u Kranjčevićevoj i na stadionu Aldo Drosina.

Bez obzira na činjenicu da je tek odigrano deseto kolo prvenstva, ostaje činjenica da je Rijeka treću utakmicu ostala bez pobjede (tri uzastopna remija), dok je Dinamo zaista u delikatnoj poziciji jer ga u narednih 18 dana osim tri susreta u prvenstvu čekaju i dva gostovanja u Ligi prvaka, u Salzburgu i Bratislavi.

Hajduk je tako u Koprivnici nastavio niz od deset pozitivnih rezultata (sedam pobjeda i tri neriješena ishoda) s ukupno osvojena 24 boda, što je daleko od sezone 2022./23., kada su nanizali trinaest utakmica uz bilancu od 29 bodova (osam pobjeda i pet neriješenih).

Specifičnost aktualne pozitivne serije svodi se na pečat trenera Gattusa, koji s neslomljivom upornošću sastavlja momčad po potrebi. Nikome nije zagarantirano mjesto u sastavu, osim - tako govori minutaža nastupa - vrataru Ivanu Lučiću, stoperima Filipu Uremoviću i Dominiku Prpiću, veznim igračima Ivanu Rakitiću, Filipu Krovinoviću i Anthonyju Kaliku, te Marku Livaji. Tako se dogodilo da, na primjer, u prošloj sezoni reklo bi se nedodirljivi Pukštas i Sigur, igraju tek povremeno.

Linker
22. listopad 2024 16:20