CROPIX
IKONA BIJELIH

‘Pa naravno da očekujem pobjedu Hajduka! A Mislav bi napravio bi veliku igračku karijeru da nije slomio nogu‘

Ivan Gudelj, legenda splitskog kluba, cijeni Zagrepčane, ali vjeruje u slavlje na Poljudu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. listopad 2022. 10:52

Ivan Gudelj je legenda Hajduk, a pred derbi nam je rekao:

- Naravno da očekujem pobjedu Hajduka!

Protekli vikend bio je u Nišu, gdje je pozvan da promovira svoju knjigu ‘Hajdučka priča‘ i dokumentarni film snimljen po njoj ‘Ivanova igra‘. I dalje je promotor Bijelih...

- Prvo ću reći da je HNL sjajna, sve bolja i bolja. Prvenstvo je zanimljivo, Hajduk prijeti Dinamu, a i Osijek se digao, što je dobro. No, smatram da je Hajduk, koji ima odličnu momčadi, jedini pravi konkurent Dinamu, koji zasad kroz prvenstvo fenomenalno brodi. Hajdukova momčad ima karakter, pokazuju to pobjede u sudačkoj nadoknadi, i to daje optimizam. Derbi je uvijek otvoren, čak i kad je jedna od ekipa bitno oslabljena ne možeš reći da će favorit pobijediti. U ovom času nema izrazite prednosti na bilo čijoj strani, ali Hajduk će biti izuzetno motiviran, imat će sjajnu energiju, a ima i igrače koji su sposobni odlučiti. Stoga vjerujem da će slaviti...

Tko i što su glavni aduti Hajduka?

- Domaći teren i publika, Livaja koji u svakom trenutku može riješiti susret, Krovinović, ali i drugi. Poput Biuka, Melnjaka, pa eto Awaziem je već odlučivao utakmice. Nogomet je predivan i nudi brojne mogućnosti. Primjerice, da ključan gol padne iz prekida. Dakako, Dinamo je sjajna momčad.

Zagrebački sastav posljednje susrete na Poljudu nije osobito odigrao.

- Za Dinamo je karakteristično da bolje odigra kad ima pritisak, kad mu je pobjeda imperativ, nego kad je u komotnoj poziciji. Sada se radi o značajnom susretu u kojem bi Hajduk uhvatio priključak, a Dinamo bi se pobjedom odvojio, no ipak je daleko kraj sezone.

Domaćin ima mladog trenera Mislava Karoglana, a gost iskusnog Antu Čačića? Čija je to prednost?

- Mislav je iz mojih Zmijavaca, pa sam na njega emotivno slab. Da nije slomio nogu napravio bi veliku karijeru kao igrač, a radio je kao trener u Croatiji iz Zmijavaca, Zadru i godinama u Hajdukovoj Akademiji. Bivši trener Dambrauskas i sportski direktor Nikoličius hvalili su ga na sva usta i treba mu dati maksimalnu podršku. Ovo mu je prvi samostalni derbi i pobjeda bi mu jako puno značila. Čačić je vrhunski trener, maksimalno ga cijenim, napravio je sjajne rezultate, ima ogromno iskustvo, znanje i viziju. U Dinamu ima veliki broj kvalitetnih igrača, ali nije ga lako voditi. U zaključku, trener po meni neće biti prednost niti za jednu stranu. Karoglana krasi energija, Antu iskustvo, a poslije utakmice možemo analizirati tko će koga nadmudriti. Kako će krenuti u utakmicu, hoće li tko napasti ili igrati na kontre, to je teško procijeniti.

Pitali smo ga koji mu je bio najdraži derbi koji je igrao s Dinamom i nije izdvojio niti jedan. U njegovo doba Bijeli baš i nisu imali previše pobjeda u izravnim susretima s Modrima, pa je istaknuo dva susreta u kojima je - pobijedio Dinamo.

- Navest ću dvije utakmice, ne kao meni drage, nego kao posebne. Jedna je bila 1982. kad je bio rekordan broj gledatelja na Poljudu, preko 50.000, Dinamo je dobio 2:1, a ja nisam iskoristio kazneni udarac. Branio je Vlak, pogodio sam vratnicu. Taj rezultat odredio je da Dinamo ode prema naslovu prvaka, da smo mi dobili mogli smo se upustiti u borbu za 1. mjesto. Drugi je susret iz 1984. kad se Dinamo borio za ostanak. U Zagrebu je pola stadiona bilo dinamovaca, pola hajdukovaca, a svi su navijali - za Dinamo. Trebali su mu bodovi da se spasi, dobio je i spasio se. Hajduku ta utakmica nije bila bitna, pa mi poraz nije teško pao, ali onaj iz 1982. svakako je bio bolan. Imali smo i pobjeda, no nekako mi te dvije utakmice prve padaju na pamet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:43