Filip Krovinović

 VOJKO BASIC Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Pa on je dva mjeseca bio naš najbolji igrač!‘ Hajdukovo pojačanje iz Benfice trebalo bi biti puno opasnije po gol

Dean Računica stava je da kod ključnog igrača kreacije splitske momčadi postoji još dosta rezerve
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2022. 20:16

Sve su češće kritike na igru Hajduka, gdje najveću odgovornost podnose napadači i kreativci. Kada se o igri Bijelih zapodjene razgovor, jasno je da u prvi plan stiže Filip Krovinović, plemeniti veznjak, 27-godišnjak koji je prošle sezone doveden iz Benfice da bi unaprijedio igru Bijelih. U kakvom je izdanju ove sezone Krovinović najbolje govore riječi Deana Računice...

- Neću kazati da Krovinović može, nego jednostavno mora bolje! - jasno je poručio Računica.

Najjači na ‘osmici’

Zna Računica što govori jer s Krovinovićem je radio u West Bromwich Albionu kada je veznjak Benfice došao na posudbu u klub koji je tada vodio Slaven Bilić...

- Dva mjeseca je bio naš najbolji igrač u Championshipu. Igrač mjeseca u WBA. Nije to mala stvar, dapače, pokazuje koliko je bio važan za momčad. Potvrđuje i kakav je igrački kapacitet Krovinovića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U Hajduk je stigao prije 14 mjeseci. Počeo je kod Gustafssona, u čijem je mandatu najčešće igrao na poziciji “osmice”, da bi kod Dambrauskasa dobio novu ulogu i to “desetke”. Dolaskom Mislava Karoglana na mjesto trenera Bijelih krenuo je Krovinović s trećom pozicijom, a to je ovog puta povučeni vezni na mjestu “šestice”. Koja je najbolja pozicija Krovinovića?

- Nema sumnje da je “osmica” njegova najjača pozicija. Nije Krovinović klasični playmaker, ali nije ni zadnji vezni. U WBA je najbolje igre pružao baš na “osmici”. Osobno ga i vidim na toj poziciji u momčadima koje imaju pravog “mangupa” na mjestu korektora vezne linije u sustavu 4-3-3.

Sve je jasno Računica rekao, nema spora gdje se najbolje snalazi Krovinović, budući je u WBA igrao u jačoj ligaškoj konkurenciji. Međutim, i Računica jako dobro vidi gdje je Krovinovićev prostor za napredak...

- Mora biti opasniji po suparnička vrata. Ne očekujem pritom da Krovinović bude glavni strijelac, ali onaj završni dodir mora biti njegov. Bio to udarac ili ključno dodavanje, asistencija koja otvara napadačke perspektive na drukčiji način, Krovinović u svakom slučaju mora biti igrač koji stvara razliku na terenu.

Tu je poanta priče, zato je Krovinović i doveden u Hajduk. Da bude jedan od ključnih igrača, čiji će potez “prelamati” dvoboje. Da ne bismo pritom ulazili u seciranje svakog detalja, jasno je što se očekuje od Krovinovića.

Uloga s Vitorijom

Ogledni primjerci su dvoboji s Vitorijom u kvalifikacijama Konferencijske lige. Krovinović je protiv Vitorije potpisao dva prijelomna trenutka, pogotkom u Splitu kreirao je prednost koja se pokazala nedostižnom u uzvratu, a potom je u Portugalu izborio prekršaj domaćeg veznjaka za isključenje na petnaestak minuta prije kraja susreta. U Portugalu možda nije bio najbolji, ali je s tim potezom napravio prevagu...

Susreti s Vitorijom bile su utakmice u kojima je Krovinović stvarao razliku, a zato je doveden. Gdje će mu Karoglan pronaći mjesto, hoće li i dalje inzistirati na igri u sustavu 4-2-4 gdje će Krovinović s Fossatijem biti u tandemu “šestica”, u ovom trenu teško je precizirati.

Korektor i kreator iz dubine sredine terena ili “osmica” koja “podvaljuje” zadnje lopte i šutira prema vratima u formaciji 4-3-3. Vjerojatno će i od Karoglanove postavke umnogome ovisiti koliko će se podići Krovinović, najvažniji igrač u kreativnom aspektu igre Hajduka. Jer, podizanje forme Krovinovića značit će i podizanje forme kompletne momčadi. Računica je jasno rekao “Krovinović može i mora bolje”...

Nije bilo njega, nije niti bodova

Kod Gustafssona središnji vezni, kod Dambrauskasa pomaknut na poziciju ofenzivnog veznog. U analizi poraza i remija Hajduka u sezoni 2021./22. dominirala je konstatacija kako su Bijeli najviše bodova izgubili igrajući bez Filipa Krovinovića. Poraženi su od Šibenika, gdje je Krovinović igrao tek početnih 15 minuta, izgubili su u Koprivnici, remizirali na Poljudu s Goricom, poraženi su od Rijeke. U devet utakmica bez Krovinovića osvojili su Bijeli tek 14 od 27 bodova. Definitivno jedan od najvažnijih igrača prošle sezone, o čemu svjedoči i statistika učinka jer u HNL-u je imao pet pogodaka i šest asistencija u 27 utakmica, dok je u Kupu imao dva pogotka u tri nastupa.

Puno igrao, rijetko stvarao razliku

Varirao je od ofenzivnog do središnjeg veznog. Najdublji trag ostavio je u europskim dvobojima s Vitorijom, dok je u prvenstvenim susretima rijetko stvarao razliku. U aktualnoj sezoni odigrao je Krovinović ukupno 13 utakmica, od čega devet u HNL-u, gdje je zabilježio jednu asistenciju, te četiri u europskim kvalifikacijama s jednim pogotkom. Premda dominira dojam da Krovinović može puno više pružiti, njegova cijena na Transfermarktu je u porastu. Pri dolasku u Hajduk u srpnju 2021. iznosila je četiri milijuna, a ovog ljeta je poskočila ne pet milijuna eura.

32 utakmice odigrao je prošle sezone i zabio sedam golova

14 utakmica ima u ovoj sezoni uz jedan postignuti pogodak

UČINAK U HAJDUKU

Nastupa 146

Minuta 3984

Startova 46

Cijelih utakmica 29

Ulazaka s klupe 0

Izlazaka iz igre 17

Golova 8

Asistencija 7

Žutih kartona 7

Crvenih kartona 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:49