Ivan Perišić

 TOM DUBRAVEC Cropix
MISTERIJ OPORAVKA

‘Perišićev oporavak ide dobro, ali nitko ga ne požuruje. Znate li što je napravio Zlatan Ibrahimović?‘

Pojavljuju se oprečne informacije o oporavku Perišića, a stručnjaci upozoravaju da mu treba vremena
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 08:03

Glasno je odjeknula informacija koja se u srijedu navečer pojavila u hrvatskom sportskom eteru, prema kojoj Ivan Perišić u Egipat, između ostaloga, ne putuje i zato što oporavak teče sporo, pa čak i krivo, te da "vatreni" talisman niti nakon pola godine od ozljede ne može napraviti punu fleksiju svoga ozlijeđenoga koljena. Ubrzo potom, pak, Perišić je na društvenim mrežama objavio nekoliko fotografija na kojima se prilikom šuta može uočiti da je koljeno u punom pogonu. Što je istina?

Perišićeva ozljeda, za početak, spada među one najgore: pucanje križnog ligamenta zajedno s meniskom prema nekim istraživanjima čak 30 posto sportaša odvodi u mirovinu, a sam oporavak, mukotrpan i težak, mnogi vide kao proces u kojem je potrebno proći barem deset mjeseci kako bi se koljeno nakon polagane i sustavne rehabilitacije vratilo u režim vrhunskog sporta. Brzanje procesa, upozorava i nekoliko neovisnih ortopeda i fizijatara, može dovesti do recidiva ozljede, što tada izvjesno znači i kraj karijere. U kontekstu ove spojene ozljede, recimo, u SAD-u se inzistira na pauzi od minimalno godine dana, dok u svijetu nogometa stručnjaci, dakle, barataju s barem deset mjeseci do ulaska u trenažni režim s momčadi te postepeno vraćanje utakmicama.

image

Ivan Perišić

TOM DUBRAVEC Cropix

Da je dakle, po "knjigama", Perišić bi, s obzirom na datum ozljede, povratak na teren mogao očekivati tek u srpnju. A ovaj 35-godišnjak, zapravo, sanja poneku utakmicu u dresu Hajduka te odlazak na Euro. U prijevodu, oporavak bi se ubrzao za minimalno dva mjeseca, što je ogromna brojka. No je li i nemoguća? Neki Perišića skiciraju u Karoglanovu sastavu već i za derbije s Dinamom...

- To je osnovna računica, ali ipak morate znati kako je baš svaka ozljeda individualna - priča prof. kineziologije i poznati kondicijski trener Kristijan Blažević.

Mogući su zastoji

- Pročitao sam šture informacije i na društvenim sam mrežama reagirao načelno, no jasno je da je Perišić okružen vrhunskim stručnjacima i da je ta kognitivna spona jedna od ključnih. Radi se sigurno o teškoj ozljedi, koja zahtijeva pomnu rehabilitaciju na čijem putu može doći do zastoja, pa i nemogućnosti potpune fleksije, ali ona ne determinira kolaps oporavka ili operativnu grešku. Teško mi je govoriti "na suho", ali bez obzira na to što se radi o apsolutno posvećenom sportašu, tijek oporavka teško je ubrzati, iako i tu treba naglasiti individualnost. Zlatan je, recimo, šest mjeseci igrao bez ligamenta. Dakle, oticanja, kontrakture, pa i povremeni "zastoj" fleksije uobičajena je reakcija na napore procesa. Perišićev povratak na teren, konačno, ovisit će samo o njemu i timu s kojim surađuje. Oni su ključ - pojasnit će Blažević.

Perišićeva disciplina

U Hajduku šute, ali glasovi koji neslužbeno dopiru vrlo su - pozitivni. Objektivno ili subjektivno?

- Prema onome što ja znam, Perijin oporavak ide u dobrom smjeru i sukladno nekim najavama trebao bi biti spreman za sam finiš sezone. Dosad se nismo susreli s informacijom da tome nije tako. U tom aspektu nitko njega ne požuruje: baš sve je na Ivanu - reći će jučer jedan relevantni izvor blizak Hajduku, dok će jedan ortoped s kojim smo se jučer čuli biti na tragu riječi koje je izrekao i dr. Boris Nemec, stručnjak svjetskog glasa.

- Opasno je igrati se s vremenom jer ono postoji baš stoga kako bi se znao kompletni proces tog, nazovimo ga, života novog koljena. Kod vrhunskih sportaša taj se prag može donekle spustiti jer njihovi su mišići drugačiji nego kod običnog čovjeka i brže rade, laičkim rječnikom. Olakotna okolnost svakako je činjenica da je Perišić disciplinirani robot, potpuno posvećen radu, održavanju skeleta i mišića, te da iza sebe nema toliki broj ozljeda i nezdravog života.

image

Ivan Perišić

DAMIR KRAJAC Cropix

Izvori iz reprezentacije ujedno tvrde da je izbornik u suradnji s viliječničkom službom odlučio kako je bolje Perišića ne maltretirati dugim putom, nego ga je smislenije vratiti u Split da bi nastavio s postupkom povratka. Uz dodatak da je opći konsenzus bio - pozitivan. Je li tome tako, konačno, doznat će se vrlo brzo.

Neymara zbog iste ozljede nema do kolovoza, ali...

Prvi puta stvar se u eteru pojavila početkom devedesetih. U finalu FA kupa 1991., Paul Gascoigne igrajući za Tottenham pao je na travu, da bi mu kasnije dijagnoza glasila: "potrgani križni ligamenti koljena". Lazio je zbog toga, inače, dobio značajan "sconto" kada ga je istoga ljeta otkupio od "spursa"...

Ako sat izvrtimo u "fast-forwardu" trideset godina kasnije, pucanje križnih ligamenata izraslo je u - epidemiju. Studiju o tome napravio je The Athletic, malo nakon što je takvu, pa i goru ozljedu pretrpio Perišić. "Sve veći opći napori, sve veći broj utakmica, sve broći broj sprinteva, sve veći broj kontakata, sve veći broj promjena smjerova..., sve to utječe upravo na tu ozljedu, koje u prosjeku u nogometu nikad nije bilo više", dio je opširne analize.

U kojoj se, inače, našao i - Neymar, koji je točno mjesec dana nakon Perišića popio jednako bolan koktel: popucani križni ligamenti pomiješani s puknutim meniskom. Prije nekoga vremena u svjetlu i Brazilčeve želje da se vrati do Copa Americe, oglasio se i liječnik "carioca", Rodrigo Lasmar, s ne baš najboljim vijestima: "Copa počinje u lipnju, a on do tada neće imati niti jednu utakmicu i bio bi to veliki rizik. Realnije ga je na terenu očekivati u kolovozu..."

Postoji, ipak, važan ali: Neymarova neposvećenost i nedisciplina, kao i strahovit dosadašnji broj ozljeda, jednostavno nisu usporedivi s Perišićem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. ožujak 2024 08:31