BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
DERBI NA POLJUDU

Pet otvorenih pitanja uoči velikog okršaja Hajduka i Dinama: Ono o Petkoviću je za ‘milijun dolara‘

Na Poljudu se igra najveći derbi hrvatskog nogometa, a ovo su zanimljiva pitanja uoči okršaja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2022. 07:11

1. Kakav ćemo derbi danas gledati - lijep ili ružan?

Prošli poljudski derbi ponudio je nogomet siromaštva. Bilo je malo prilika, igralo se “simeonovski”, čvrsto, tvrdo, agresivno, kao da su oba trenera i igrači bili zadovoljni s bodom, nitko nije riskirao. Derbi je bio ružan, konačan dojam nikakav. Hoće li današnji vječni derbi biti lijep, hoće li se moći uživati u nogometu, hoćemo li vidjeti atraktivnih poteza, vic, kreaciju, maštovitost? Hajduk i Dinamo imaju igrača koji mogu potezima razgaliti tribine, koji mogu izmamiti pljesak i ovacije, koji mogu raspaliti nogometnu strast, samo ih treneri u tome ne smiju sputavati. Rekli bismo Dambrauskasu i Kopiću - dajte im da igraju! Naravno, jedno su naše želje i htijenja navijača, a nešto sasvim drugo trenerska promišljanja. Pitanje jest što se vrti u stručnim glavama, jesu li oni spremni otpustiti ručnu i zaigrati otvoreni nogomet koji će donijeti pogotke, šanse, igru po kojoj bi se derbi mogao pamtiti. Zaista nas živo zanima što će ponuditi današnji El Croatico u smislu nogometne prezentacije...

2. Može li Hajduk ostati u šampionskoj utrci?

Majstor s mora danas jednostavno nema nikakav drugi izbor osim pobjede. Ukoliko Dambrauskasova momčad ne pobijedi, Dinamo joj ostaje na sedam bodova razmaka. To je definitivno previše s obzirom na to da je pet kola prije kraja prvenstva. Ostankom Livaje i dovođenjem pojačanja Splićani su ove sezone hranili euforiju, stvorena je atmosfera u kojoj se pojavila velika nada u toliko željeno osvajanje titule. Danas toj nadi dolazi definitivan kraj ako se na Poljudu ne razoruža Dinamo, ako ga se ne prisili na predaju. Današnji derbi je zapravo utakmica odluke za Hajduk, Dambrauskasova momčad bit će “pukovnik ili pokojnik”. Mogu li Splićani ostati u toj utrci na naslov? Ne blistaju igrom u posljednje vrijeme, ali u derbiju to ne mora ništa značiti, motiv im je sigurno ogroman, hajdučko srce veće nego inače, individualnu kvalitetu imaju. Je li to dovoljno? Pobjeda ih vodi do četiri boda zaostatka za Modrima. To je onda ipak neka sasvim druga priča.

3. Hoće li Kopić učvrstiti svoju trenersku poziciju?

Kroz medije, ali i u kuloarima, već se neko vrijeme provlači priča da Željko Kopić sljedeće sezone više neće biti trener Dinama. Kao novi treneri spominju se Sergej Jakirović u prvom, te Goran Tomić u drugom planu. Teško je, naravno, dokučiti zašto bi maksimirski klub mijenjao trenera ako osvoji naslov prvaka jer osvajanje naslova je primarni cilj Dinama, maknuti trenera koji ga dostigne bio bi poprilično bedast i ne znamo čime opravdani potez. Također, Kopićev je Dinamo bio jako dobar u Europi, sjećamo se pobjede nad West Hamom, svladana je i Sevilla. Međutim, povijest nas uči da je u plavom domu bilo raznih neočekivanih poteza kad se radilo o trenerima. Konačno, znate kako kažu, gdje ima dima ima i vatre. Ali, ako Kopić danas konačno pobijedi Hajduk (jednom je izgubio, jednom igrao neodlučeno, momčad mu još nije zabila Splićanima), ako uzme prvenstvo s većom bodovnom razlikom, a ne “na gusto”, onda ne bi trebalo biti niti dima, niti vatre. Kopić danas pobjedom može učvrstiti svoju trenersku poziciju.

4. Vraća li se Livaja u golgetersku formu?

Marko Livaja najbolji je strijelac HNL-a s 22 postignuta pogotka. Nesumnjivo je najveća zvijezda Hajduka, čovjek za kojeg se pričalo i govorilo da će biti detonator mogućeg osvajanja naslova prvaka. Zabijao je kao na tekućoj traci, gol na gol, to je bila njegova statistika. Kladionice su nudile male koeficijente za opciju “Livaja zabija gol” jer baš ga je išlo, iz igre ili jedanaesteraca. Ali, onda je negdje - zapelo. Livaja više ne zabija. Stao je Marko na tih 22 gola, nije zabio na šest posljednjih utakmica HNL-a, zadnji pogodak zabio je Rijeci još tamo 26. veljače. Skoro je dva mjeseca bez postignutog pogotka. U tih šest utakmica bez njegovog golgeterskog učinka Hajduk se mučio, u tri utakmice nije uspio pobijediti. Hoće li danas, kad je najpotrebnije, kad se Hajduk još može održati u utrci za titulom, Livaja zabiti, vratiti se na golgeterski put, razgaliti poljudske tribine?

5. Planiraju li Modri startati s Petkovićem?

To je pitanje za “milijun dolara”. Jučer na press-konferenciji u Maksimiru trener Kopić nije odgovorio na to pitanje. Rekao je da dobro radi, ali ništa više oko toga računa li na njega u udarnom sastavu za derbi ili ne. Protiv Istre 1961 na prošloj maksimirskoj utakmici ostavio ga je klupi, uveo ga je tek u samoj završnici, a tada su se čuli zvižduci s tribina. Bez obzira na to što igra daleko od svoje najbolje forme, Petko te zvižduke svakako nije zaslužio. Što će Kopić napraviti danas? Svi znamo kako je Petković i kad “brlja” po terenu itekako važan kotačić Modrih jer jednim potezom može riješiti utakmicu, on je jedan od onih koji mogu biti prevaga i kad se čini da ne može ponuditi previše. Nama se čini da bi Petko ipak mogao zaigrati od samog početka, da će mu Kopić ukazati povjerenje u tako bitnoj utakmici za njegovu momčad. Ukoliko ga ipak ostavi kao rezervu, onda bi priliku mogao dobiti Marko Tolić, još jedan nogometni znalac, koji također mnogo toga može riješiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:51