Bruno Petković

 Marko Lukunic/xinhua News/profimedia
NIJE DOBRA VIJEST ZA HAJDUK

Petković je Dinamov hendikep na Poljudu? Pogledajte samo što je radio prije ‘kad je bio umoran‘

Nastup najefikasnijeg igrača Dinama ove godine ne bi smio patiti zbog njegovih obaveza u reprezentaciji
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 29. ožujak 2024. 21:15

Marko Livaja je ugovornu obvezu s Hajdukom potpisao 18. veljače 2021. Od spomenutog datuma gotovo svi derbiji Dinama i Hajduka svode se na personalizirano rivalstvo Marka Livaje i Brune Petkovića. S razlogom. Radi se o napadačima sličnog profila, iznimne tehnike i playmakerskih sposobnosti, koji su godinama bili konkurenti za poziciju devetke na reprezentativnoj razini. Sve dok se Livaja nedavno nije povukao iz nacionalne momčadi...

Uvjerljivo najbolja Petkovićeva sezona

Livaja i Petković međusobno su uvažavanje podigli do razine prijateljstva, a njihove osobnosti u fokusu su idolopoklonstva navijačkih skupina Hajduka i Dinama. Razumljivo je stoga da se o njima ponajviše govori i u kontekstu Velike subote, kada se na Poljudu igra "derbi svih derbija", sraz koji bi umnogome mogao utjecati na rasplet natjecanja u HNL-u.

Bruno Petković igra svoju petu maksimirsku sezonu. Kroz dioptriju statistike, ovo je njegova uvjerljivo najuspješnija sezona. U dosadašnja 32 nastupa postigao je čak 16 golova (prethodno je u dvije sezone dosegao po 14 pogodaka). Analiza ovosezonske efikasnosti Brune Petkovića otkriva da je devet golova zabio u HNL-u te sedam u europskim utakmicama (premda je Dinamo ispao, njegov se najbolji golgeter i nadalje spominje među vodećim strijelcima Konferencijske lige).

Iznimnu je stopu realizacije tijekom aktualne sezone Dinamov dokapetan upotpunio i s četiri pogotka u reprezentativnim susretima: jedan Nizozemskoj u Ligi nacija, dva Latviji u kvalifikacijama za Euro te gol Egiptu na turniru u Kairu prije nekoliko dana.

Postoje razmišljanja prema kojima bi reprezentativne obveze Brune Petkovića mogle utjecati na njegovu koncentraciju i "svježinu poljudske izvedbe" budući da je napadač "modrih" u Egiptu zaigrao u obje utakmice (sveukupno stotinjak minuta), a zbog povratka iz Kaira propustio je dio trenažnog procesa, ali i priprema za splitski ogled.

U energetskom, pa i taktičkom smislu, odsutnost iz Maksimira uoči derbija za Petkovića bi mogla predstavljati svojevrsni hendikep. Ali ipak ne toliki da bi "propuštene lekcije" mogle utjecati na njegov konačni ispit.

Polovina pogodaka iz penala

Uostalom, nije prvi put da se Petko u procese HNL-a uključuje naknadno. Slična je situacija bila i tijekom rujanskog ciklusa u kvalifikacijama za Euro. Nakon ogleda hrvatske reprezentacije protiv Latvije (5-0) i Armenije (1-0), u kojima je Petković postigao i dva gola (oba protiv Latvije), bio je strijelac i po povratku u HNL. Zabio je gol Slaven Belupu (u pobjedi 3-0). Kontinuitet efikasnosti sugerira da je nastup u reprezentaciji Petkovića dodatno nahranio samopouzdanjem, unatoč sporadičnim manjkavostima (energetski deficit).

Golgetersku moć demonstrirao je i u sljedećoj utakmici protiv Astane. Prvaku Kazahstana Petković je utrpao dva gola (u pobjedi 5-1). Ali se tom prigodom i ozlijedio...

I tada Petković, ali i maksimirski stožer, zajedno čine kardinalnu pogrešku. Kao kapetan momčadi, Petković je inzistirao na nastupu protiv Hajduka u Splitu 1. listopada. Njegovu želju liječnici su verificirali. Međutim, (bedreni) mišić Dinamovog napadača nije izdržao napore derbija. Jakirović je Petkovića morao povući s terena prije kraja prvog poluvremena. Hajduk je dobio 1-0.

Zbog (ponovljene) ozljede, Petković je propustio 11 Dinamovih utakmica i tri reprezentativne. Osim što je ostao bez osobnog učinka, njegova se odsutnost odrazila i na rezultate momčadi: Dinamo je izgubio četiri utakmice (Ballkani, Gorica, Viktoria dvaput), a dvije je odigrao neodlučeno (Varaždin, Rijeka).

U strukturi pogodaka Brune Petkovića važno je istaknuti jedan detalj: od 16 postignutih golova polovinu je ostvario udarcima s bijele točke. No Dinamovim se navijačima u sjećanje najviše urezao onaj nerealizirani jedanaesterac na startu sezone protiv Hajduka, kada je Petković kod 1-0 propustio podebljati vodstvo svoje momčadi. U završnici utakmice Splićani su okrenuli rezultat i pobijedili usred Maksimira.

Danas možemo tek nagađati što bi se dogodilo da je Petković svladao Lučića. Subotnji ogled vjerojatno ne bi dobio takav dramaturški zaplet, a možda bi "modre" još vodio Igor Bišćan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 21:17