ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE NA POLJUDU

Pogledajte majstorski pogodak Nikole Kalinića s kojim se Hajduk vratio u utrku za naslov!

Hajduk je u velikom derbiju na Poljudu slavio protiv Dinama s 1:0 pogotkom Nikole Kalinića
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 20. travanj 2022. 21:26

HAJDUK - DINAMO 1:0 (N. Kalinić 63')

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak (od 32. Čolina, od 86. Simić) - Vuković (od 74. Sahiti), Krovinović, Fossati - Mlakar, Livaja, N. Kalinić (od 86. Lovrencsics)

DINAMO (4-3-1-2): Livaković - Ristovski (od 66. Špikić), Theophile, Šutalo, Lauritsen (od 74. Bočkaj) - Ademi, Mišić (od 74. Tolić), Gojak (od 54. Ivanušec) - Petković - Emreli, Oršić

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 30,038. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)


Hajduk je pobijedio Dinamo i prvenstvo ponovno učinio neizvjesnim. Zagrepčani su ostali na plus dva u odnosu na Osijek, ali Hajduk je došao na četiri boda zaostatka, a pet je kola do kraja. Junak pobjede Nikola Kalinić s travnjaka je ispraćen ovacijama uz povike "Kale, Kale".

Postigao je jedan od važnijih pogodaka u karijeri, iako je Dinamu i ranije zabijao kroz prvenstvo i Kup u dresu Hajduka. Iz šestog pokušaja ove sezone Hajduk je dobio splitski derbi. Na Poljudu nisu pali ni Rijeka ni Osijek, ali jest Dinamo. Prvi put nakon kolovoza 2019. godine. Jedini minus u važnoj pobjedi jest treći žuti karton za Livaju koji ne igra u nedjelju u Koprivnici. Dinamo razočaravajuće neambiciozan, jako loš. Čekanje se Kopiću vratilo kao bumerang, ali unatoč porazu Modri su još uvijek prvi favorit za titulu, dok Hajduk nastavlja svoj sanjati svoj šampionski san.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

U prvom dijelu jako siromašno. Bez prigoda, s nogometom koji nije ponudio uzbuđenja dostojna derbija. Kako drukčije opisati igru bez igre, pravo mrvljenje nogometa. Fokus je uglavnom bio na liječnicima koji su u tri navrata ulazili na teren ukazivati pomoć igračima, pa se zbog toga igralo čak 10 minuta sudačke nadoknade. Prvo su u početnim minutama morali ukazati pomoć Emreliju, pa su se potom sudarili Lauritsen i Melnjak, a na kraju su medicinari pomagali u oporavku Ademija.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Statistički je Hajduk bio opasniji, jer Bijeli su uputili četiri udarca prema vratima Dinama, od čega su dva išla u okvir. Međutim, to je samo statistika jer u praksi Livaković nije imao posla u prvih 45 minuta. Ni Lovre Kalinić također, jer Dinamo nije zapucao u okvir vrata Hajduka. Emreli je u 21. minuti prošao kroz kazneni prostor Bijelih, no njegov udarac završio je pored lijeve vratnice. Minutu kasnije neugodno je zapucao Ristovski, ali njegov se udarac od Mlakara odbio u korner.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Najveće uzbuđenje u iznimno skromnom prvom dijelu ponudila je sedma minuta nadoknade kada je Livaja oduzeo loptu neopreznom Šutalu na 10 metara unutar polovice Dinama. Sjurio se prema vratima, ali na ulasku u kazneni prostor stigao je zatvoriti Ristovski, pa Livaja nije ni uputio šut prema Livakoviću.

U zadnjoj minuti nadoknade ponovno je na sceni Livaja, lukavo je pokušao gađati suprotni, lijevi kut vrata Livakovića, ali spreman je čuvar mreže Modrih na takve lukavštine. Na kraju su igrači otišli u svlačionicu nakon 55 minuta. Poluvrijeme iz kojeg se zaista ništa nije moglo zapamtiti u nogometu "bez okusa i mirisa".

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Na startu drugog dijela vidjeli smo tek promjenu strana, bez igračkih izmjena. Treneri su očito bili zadovoljni onim što su prikazali njihovi nogometaši, pa su na travnjak poslali iste sastave koji su i završili prvi dio.

Hajduk je više pritisnuo na početku drugog dijela, a Kopić je već u 54. minuti na travnjak poslao svoj odgovor u liku Luke Ivanušeca. Pet minuta poslije na centaršut Petkovića glavom je šutirao Emreli, točno u ruke Kalinića za prvi šut Dinama u okvir vrata Hajduka.

Ali, kada su Zagrepčani malo odlučnije krenuli u napad, dobili su pogodak i Kopić je morao reagirati. Nakon vodstva Hajduka izvadio je Ristovskog, uveo Špikića i sustav promijenio u 3-5-2 gdje su Špikić i Oršić imali uloge bočnih igrača, a Petković i Emreli su zaigrali u špici.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

U 76. minuti pokušao je Mišić udarcem s 20 metara, ali spremni Kalinić vadi loptu ispod grede. Nastavio je Kopić s izmjenama, jer na 20-ak minuta prije kraja uveo je Bočkaja umjesto Lauritsena te kreatora Tolića izvadivši defanzivca Mišića. Otvorile su se karte, morao je Kopić preuzeti više rizika, zaigrati ofanzivnije.

Igra se očekivano preselila na polovicu Hajduka, u 78. minuti s distance je plasiranom loptom pokušao Tolić, ali otišlo je u reklame pored lijeve vratnice.

Do kraja Dinamo sa slabašnim pritiskom, bez prave opasnosti po Kalinića. U dubokoj nadoknadi Mlakar je mogao i do drugog pogotka za Bijele, ali raspjevani Poljud na nogama je dočekao kraj za proslavu velike pobjede.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90'+6' - Žuti karton dobio je Lovre Kalinić zbog odugovlačenja.

90'+4' - Mlakaaaaaaarrr!!! Što je sada promašio Hajdukov ofenzivac... Livaja je sjajno zagradio i sačuvao loptu usamljen u napadu i zatim pored Theophilea gurnuo u prostor Mlakara koji izbija sam pred Livakovića, ali prebacuje čitav gol!

90'+2' - Emreli glavom spušta za Tolića, ali na vrijeme reagira Simić. Nakon odbijanca gađa opet Emreli, a Kalinić sjajno brani! Oršić se potom pokušao dokopati lopte, a Mikanović požrtvovno izbacuje u korner.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

90' - Fossati leži na travnjaku nakon duela s Ivanušecom. Opet je liječnička služba na zadatku.

89' - Marko Livaja dobiva žuti karton zbog povlačenja za dres Petra Bočkaja. Propustit će najbolji Hajdukov napadač sljedeće kolo protiv Slaven Belupa u Koprivnici.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

88' - Tolić još jednom gađa pored gola.

86' - Izlazi David Čolina, ali i strijelac Nikola Kalinić uz ovacije prepunog Poljuda. Zamijenit će ih Stefan Simić i Gergő Lovrencsics.

82' - Pada Špikić u duelu s Čolinom u kaznenom prostoru, no bio je to teatralan pad koji nije impresionirao Pajača.

80' - Čolina leži na travnjaku, poslan je na zagrijavanje Stefan Simić.

Pridigao se Čolina i nastavit će zasad.

79' - Dobro gađa Tolić, bio je to udarac s oko 20 metara i prohujao je pored vratnice!

74' - Nevolje za Dambrauskasa! Ozlijedio je koljeno Josip Vuković te neće moći nastaviti, dvije je minute trajao prekid dok mu se ukazivala pomoć. Zamijenit će ga Emir Sahiti.

Izmjene i u Dinamu. Izlaze Mišić i Lauritsen, priliku će dobiti Marko Tolić i Petar Bočkaj.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

70' - Strašan Mišićev šut! Opalio je Dinamov veznjak s oko 20 metara, a Lovre Kalinić čupa ispod grede!

68' - Ivanušec i Oršić sada su dobro namučili Hajdukove stopere, ali uspjeli su Bijeli zajedničkim snagama raščistiti tu situaciju.

66' - Opet mijenja Kopić. U igri je Dario Špikić, na klupu će Stefan Ristovski.

64' - Nikola Kalinić je prilikom slavlja ovog pogotka skinuo dres pa je i on ušao u sučevu bilježnicu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

63' - GOOOL! Mikanović je jednim potezom petom gurnuo Kalinića u šansu, a napadač Hajduka driblingom prolazi Šutala i Oršića te potom fantastičnim udarcem slabijom, lijevom nogom pored Mišića i Theophilea pogađa suprotan kut za erupciju oduševljenja na Poljudu! Livaković je samo pogledom ispratio taj majstorski potez za 1:0 Hajduka...

60' - S druge strane također majstorski kombiniraju hajdukovci, u glavnim su ulogama Čolina i Nikola Kalinić, ali Mišić uspijeva raščistiti.

59' - Sjajna akcija Modrih! Oršić je otvorio prostor za Petkovića koji izvrsnim centaršutom pronalazi Emrelija, da bi azerbajdžanski ofenzivac iz teške pozicije glavom gađao ravno u Kalinića.

56' - Dva zaleđa u jednoj minuti, i to na suprotnim stranama! Ademi je stigao do lopte ispred Lovre Kalinića, no bio je u nedozvoljenoj poziciji...

Hajdukovci su potom istrčali kontru, Livaja je majstorski podvalio za Čolinu koji oštro šutira, ali samo u Dinamov obrambeni blok. Ipak, Livaja je prethodno bio u zaleđu.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

54' - Prvu zamjenu radi Kopić. U igru će oporavljeni Luka Ivanušec umjesto Amera Gojaka.

52' - Dobra akcija Čoline i Krovinovića, no na kraju završni Mlakarov pas ne pronalazi Kalinića.

51' - Theophile grubo starta na Livaju i opravdano dobiva žuti karton. Propustit će sljedeće kolo protiv Gorice.

50' - Dvaput su centrirali hajdukovci i stvorili pomutnju u šesnaestercu Modrih, na kraju je Mikanović gađao dosta neprecizno, nije to išlo ni blizu okvira.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

49' - Traži Mlakar nekoga u petercu, čita ga Livaković...

47' - Vuković gađa izvana i, umjesto Dinamova gola, pogađa - suigrača Nikolu Kalinića!

I još jednom, gotovo s iste pozicije s oko 20 metara, šutira Josip Vuković te ponovno pogađa Nikolu Kalinića! Tragikomična situacija na Poljudu, Kale u čudu širi ruke...

46' - Vraćamo se na Poljud. Nema promjena u sastavima.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vrlo malo igre i obilje prekršaja vidjeli smo dosad u Vječnome derbiju na Poljudu. Pravih prigoda gotovo da i nije bilo. Pune ruke posla imala je, zajedno sa sucem Pajačem, liječnička služba koja je morala u nekoliko navrata interventirati. Najteže je nastradao Hajdukov branič Dario Melnjak u jednome duelu s Lauritsenom te ga je prisilno zamijenio Čolina. Vrijedi izdvojiti i da je zbog konstantnih prigovora sa stadiona udaljen pomoćni trener Bijelih Marius Skinderis.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

45'+7' - Pogrešku Dinamove obrane koristi Livaja i kreće sam prema Livakoviću, ali sustiže ga Lauritsen i pravovremeno blokira!

45'+3' - Mikanović ubacuje, očekivao se centaršut bilo kome u prepunom šesnaestercu, završilo je - nigdje.

45' - Igrat će se čak deset minuta sudačke nadoknade.

45' - Dobra akcija Bijelih! Čolina je poveo kontru i pronašao Livaju koji gura u prostor Mlakara, Slovenac sjajno centrira za Nikolu Kalinića, no Šutalo je vrlo dobro postavljen ispred Hajdukova napadača.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

43' - I dalje traju tenzije na Poljudu. Sada Krovinović nešto polemizira sa sucem Pajačem kojemu, izgleda, ova situacija izmiče kontroli i srećom po njega poluvrijeme je blizu.

41' - CRVENI KARTON ZA POMOĆNOG TRENERA HAJDUKA! Marius Skinderis zbog prigovora je dobio žuti karton, a nakon što nije prestao ni nakon opomene, Pajač mu je pokazao izravni crveni! Litavca su jedva smirili na klupi...

39' - Novi opasan duel, sada su Fossati i (opet) Emreli u glavnim ulogama. Čini se da ga je Fossati zahvatio kopačkom po koljenu pa je ponovno na tlu Dinamov ofenzivac.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

37' - Dvije šanse za Hajduk u jednoj akciji! Livaja se sjurio prema Livakoviću i činilo se da možda može stići to okomito Krovinovićevo dodavanje, no Livaković je bio brži - ipak, njegovo ispucavanje prihvaća Nikola Kalinić koji šutira isprve s oko 30-35 metara, a Dinamov vratar uspijeva to nekako uhvatiti!

32' - Melnjak ipak ne može nastaviti, onaj udarac u glavu ipak je prebolan, mijenja ga David Čolina.

31' - Još jedan nezgodan sudar glavama! Petković i Elez su u duelu, glava o glavu, fizioterapeuti imaju pune ruke posla. Derbi prepun prekida s vrlo malo igre...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

29' - Novi prekid na Poljudu! Ademi je nezgodno pao, i to nakon skoka s Theophileom, čini se da je natukao leđa. Opet priskaču liječnici...

Istovremeno, još se jednom pregledava Melnjakova glava, a Čolina je poslan na zagrijavanje.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

23' - RUŽAN DUEL, POTEKLA JE I KRV! Sudarili su se u zračnome duelu Lauritsen i Melnjak, razbijene su arkade i opet su liječnici na travnjaku...

Gotovo četiri minute trajao je ovaj prekid, vratit će se u igru obojica - Lauritsen s plavim, Melnjak s prigodnim bijelim povezom na glavi.

22' - Nakon Emrelijeve šanse evo još jedne opasnosti! Ristovski je dobro opalio s ruba šesnaesterca, a od Mlakara se to odbija u korner.

21' - Najbolja šansa u dosadašnjem dijelu derbija! Emreli je ušao u prostor nakon dobre akcije Modrih i lijepo gađa s oko 13-14 metara, a lopta prolazi malo pored gola!

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

20' - TRAJE TIHA VAR PROVJERA! U jednome duelu unutar šesnaesterca Ristovski je možda pod Krovinovićevim pritiskom igrao rukom, no nakon VAR provjere Pajač kaže da se igra nastavlja.

19' - Zaiskrilo je između Ademija i Vukovića, obojica su se potezali za dres, a Pajač je sudio faul za Dinamo. Bura negodovanja i obostranih prigovora za Poljudu, na kraju je Vuković dobio usmenu opomenu.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

15' - Dobra šansa za Hajduk! Nakon Krovinovićeva kornera zagužvalo se u šesnaestercu, Melnjak je uputio udarac koji Kalinić skreće glavom, a tu 'svijeću' uspijeva uhvatiti Livaković.

15' - Nikola Kalinić je vrlo raspoložen danas... Novim visokim presingom izborio je prvi korner za Bijele.

13' - Ovo je bilo opasno! Ristovski je vratio riskantnu loptu prema Livakoviću, Kalinić se u punom sprintu zaletio prema njemu, a Dinamov vratar u posljednji trenutak stigao ispucati!

11' - Ništa od te prilike... Krovinović je tražio nekoga na prvoj vratnici, a Petković spremno raščistio.

10' - Šutalo radi prekršaj na NIkoli Kaliniću u zoni udarca, izvest će to Krovinović.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

9' - Nikola Kalinić pada na rubu šesnaesterca u duelu s Ristovskim, skočili su svi hajdukovci i tražili prekršaj, a Pajač se nije oglasio.

8' - Oršić je dalekometnim ubačajem tražio Petkovića na drugoj vratnici, no bio je to preambiciozan centaršut.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

3' - Dinamo se prvi približio suparničkom golu i izborio prvi korner. Mišić je to ubacio - ravno u ruke pravovremenom Kaliniću.

Pritom je Emreli pao u duelu s Nikolom Kalinićem, primio se odmah za lice i ostao ležati na tlu te mu se trenutno ukazuje liječnička pomoć.

Dvije minute traje prekid, a Emreli izlazi s travnjaka držeći se za čeljust. Ništa nije dosudio Pajač i nastavlja se susret.

19.00: Počeo je derbi na Poljudu! Glavni je sudac 36-godišnji Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline.

image

Valdas Dambrauskas i Željko Kopić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix


18.45: U obraćanju medijima uoči derbija, pomoćni trener Alen Peternac najavio je drugačiju Dinamovu formaciju u odnosu na očekivanu 3-5-2.

Dakle, Modri bi trebali zaigrati u sustavu 4-3-1-2: s Ristovskim u posljednjoj liniji; Mišićem, Gojakom i Ademijem u vezi; a Petković će igrati 'spojku' iza ofenzivnijih Oršića i Emrelija.

18.35: Modri u prosjeku s puno više dodavanja od Bijelih po utakmici

Dinamo u derbi ulazi s nešto boljom statistikom od Hajduka u aktualnoj prvoligaškoj sezoni. U prvih 30 ligaških utakmica osvojio je više bodova (66 - 59), zabio više (58 - 54) i primio manje pogodaka (19 - 26). Prema SofaScoreu, Dinamo je imao veći posjed lopte od Hajduka (63,2 % - 56,1 %), ali je Hajduk imao 11 udaraca iz kuta više (165 - 154). Zagrebačka momčad češće je tukla prema vratima, imala je ukupno 36 udaraca više (504 - 468), no Hajduk je imao više udaraca u okvir vrata (162 - 154), kao i pokušaja koji su završili u vratnici ili gredi (16 - 10).

U dodavanjima je Dinamo premoćan za sve prvoligaše pa tako i za Hajduk. U prosjeku 483 točna dodavanja po utakmici u odnosu na Hajdukovih 372 (83,8 % - 80,6 % točnosti dodavanja) i prosječno 260 točnih dodavanja na suparničkoj polovici, dok ih je Hajduk u prosjeku imao 187 (74,6 % - 68,7 %).

(Damir Dobrinić)

18.20: Dinamo je u svakoj sezoni svakome zabio barem gol

Nikad u povijesti Prve HNL nogometašima zagrebačkog Dinama nije se dogodilo da prvenstvo okončaju, a da svim svojim ligaškim suparnicima barem jednom nisu zatresli mrežu. No, u 31. prvenstvenom izdanju pojavila se takva mogućnost, budući da Dinamo protiv Hajduka nije poentirao ni prošle jeseni u Zagrebu, kada su gosti slavili s 2:0 u Maksimiru, a nisu poentirali niti ove zime u Splitu kad je utakmica završena bez pogodaka. Naravno, bilo je i prije ovog dvoboja jasno da će Hajduk teško uspjeti ostaviti svog najvećeg rivala na tom rekordno negativnom učinku. Dvije utakmice nekako, ali baš četiri bi bilo previše...

(Damir Dobrinić)

18.10: Hajduk ima osam, Dinamo devet igrača koji su pohađali njihove nogometne škole

Treneri Hajduka i Dinama, Valdas Dambrauskas i Željko Kopić, u svojim kadrovima imaju dosta igrača koji su prošli nogometne škole svojih aktualnih klubova. Stipe Biuk, Josip Elez, Lovre Kalinić, Nikola Kalinić, Marko Livaja, Marin Ljubičić, Dino Mikanović i Josip Vuković osmorica su članova Hajdukove prve momčadi koji su nastupali i za mlađe kategorije splitskog kluba, s tim da je jedini "stranac" među njima Mikanović, kojeg je Hajduk kao 18-godišnjaka 2012. doveo iz Osijeka.

image

Dino Mikanović

VOJKO BASIC Cropix

U modrim redovima su devetorica igrača koji su pohađali Dinamovu nogometnu školu. Martin Baturina, Petar Bočkaj, Bartol Franjić, Amer Gojak, Dino Perić, Bruno Petković, Dario Špikić, Josip Šutalo i Marko Tolić bili su ranije u karijeri članovi mlađih dobnih kategorija maksimirskog kluba.

(Damir Dobrinić)

18.00 Evo i sastava Dinama! Sve je isto kao prema najavama, osim što Gojak kreće, a Bočkaj je na klupi. E sad, to bi moglo značiti da Dinamo prelazi na igru s četvoricom odostraga, ili da će ostati u 3-5-2 s Oršićem lijevo i Ristovskim desno, uz Petkovića i Emrelija u napadu.

17.55 Kako saznajemo, Emir Sahiti je ostao na klupi Hajduka zbog problema s povišenom tjelesnom temperaturom.

17.50 Navijačka atmosfera trese Split čitavog dana. Sve o događanjima u gradu pred utakmicu pročitajte OVDJE

image
NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

17.40 Stigao je sastav Hajduka. Od prve minute kreću tri napadača domaće momčadi - Livaja, Kalinić i Mlakar. Krovinović će biti iza njih, dok su mjesto u veznom redu zauzeli Vuković i Fossati.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:39