BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
NAJVEĆI HRVATSKI DERBI

Pogledajte moguće sastave za spektakl na Maksimiru: Čačić ima jednu dvojbu, neizvjesnost oko napada Hajduka

Čačić rijetko mijenja udarni sastav, a Leko nije sklon radikalnim promjenama ‘game plana‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. veljača 2023. 22:11

Trener Modrih Ante Čačić ima zapravo samo jednu dvojbu pred derbi s Majstorom s mora. Ona glasi: hoće li od prve minute krenuti Dario Špikić ili Luka Menalo? Kao što vjerojatno znate, Špikića je Lamine Ba nagazio u Varaždinu, stradao je gležanj.
Na prvi pogled je izgledalo da se radi o težoj ozljedi, Špikić je iznesen s terena, nije mogao stati na nogu. Po povratku u Zagreb trebao je otići na pregled magnetskom rezonancom, međutim, naglo mu je bilo bolje, tako da taj pregled nije niti obavljen. Gležanj mu izgleda sasvim dobro i Čačić tvrdi da je spreman za derbi. E sad, hoće li standardnog igrača prve momčadi aktivirati od prve minute ili ne, to se ne zna. Jer nakon Varaždina Špikić nije sve treninge odradio s punim kapacitetom.

Rijetko mijenja

No, zapravo Čačić tu i nema nekog velikog problema. Za poziciju na desnoj strani spreman je Menalo. Upravo je Luka zamijenio Špikića u Varaždinu, a nakon toga je odigrao jako dobru utakmicu. Menalo je brz i prodoran igrač, traži dubinu i takav bi mogao biti jedan od jakih figura Čačićeva sastava za derbi. Menalo je inače ove zime imao konkretnu ponudu za odlazak iz Dinama, ali ga Čačić nije pustio, to je bio znak da itekako računa na njega. Luka je u HNL-u ove sezone igrao na deset utakmica, zabio je jedan pogodak i tri puta je asistirao. Četiri puta je igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ubilježio je jednu asistenciju.

Kad se radi o ostalim pozicijama u momčadi, sve je poznato. Čačić rijetko mijenja udarni sastav, nakon dugo vremena, točnije kao u neka stara vremena, Dinamov sastav zna se napamet. Zna se da je vratar Livaković, da obranu čine ovog proljeća sjajni Stefan Ristovski, stoperi su J. Šutalo i Perić, lijevi bek je Ljubičić. Naravno da Dinamo ne može bez iskusnog dvojca u vezi, Mišića i Ademija, tu je mlada zvijezda, raskošni Martin Baturina, sve bolji i razigraniji Luka Ivanušec, a napad kad je u formi predvodi Bruno Petković. A Petko je definitivno podigao formu... (Piše: Davorin Olivari)

image
SN

Livaja još pod upitnikom za start, Vušković će krenuti s klupe

Mnogo je pitanja u svezi sastava s kojim će Bijeli istrčati u maksimirski derbi, ali kada se malo zagrebe ispod površine, jasno je da nema većih zagonetki. Jedina prva enigma je koliko će biti spreman Livaja, hoće li do nedjelje u 15 sati u potpunosti svladati temperaturu kako rješava suparničke vratare.

Bude li Livaja spreman krenuti od prve minute, sastav se nazire. Uostalom, Leko je u pripremu za derbi ušao s osmoricom ozlijeđenih, a konkurenciju je pojačao tek 16-godišnji Vušković čije se premijerne prvoligaške minute očekuju u derbiju, ali ne od prve minute.

Momčad za derbi posložena je prema Lekinoj ideji koja uporište snažnog optimizma temelji na njegovoj rečenici “moć vjere je u tome da vjeruješ u nešto što ne vidiš”. Kako još nismo u prvenstvu vidjeli pravi Hajduk koji je na pripremama puno obećavao, treba vjerovati da Leko vidi i zna više od ostalih koji to promatraju iz drugog plana. Kao što je sportski direktor preuzeo odgovornost poslova u zimskom mercatu, tako je i Leko upornim pokušajima implementiranja svoje nogometne ideje na sebe prebacio odgovornost za izvedbu i rezultat. Dva dana prije Maksimira jasno je poručio “vjerujem milijun posto u moju ideju”, a to bi prevedeno na formaciju startne postave trebalo značiti da je Hajduk za Maksimir spreman istrčati u standardnih 3-4-2-1.

Sentić na vratima, ispred njega tercet iskusnih igrača od Ferra preko Simića do Melnjaka koji se s lijevog boka povlači na poziciju središnjeg braniča. U veznoj liniji Lovrencsics i Anello kao dva boka, Capan i Fossati kao dvije “šestice”. Dvije “osmice”, više negoli klasični “polušpicevi” su Pukštas i Krovinović, dok je u napadu usamljeni Livaja.

Jasno je da Leko može iznenaditi i s nekom drugom taktičkom idejom, međutim u dvije posljednje utakmice, s Varaždinom i Goricom, strateg Bijelih na travnjak je slao igrače u navedenoj formaciji. Po dosadašnjem radu evidentno je da Leko nije sklon radikalnim promjenama “game plana”. Tijekom utakmice će rado mijenjati u “plan B”, ali na startu kreće s inicijalnom idejom. Pritom je naglasio kako ne očekuje da će se Dinamo prilagođavati Hajduku. (Piše: Jurica Radić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 20:07