Gennaro Gattuso

 VOJKO BASIC Cropix
EKSTREMNO SUPROTNO OZRAČJE

Poljud u kaosu, na Maksimiru idila: U jednu priču oko Gattusa teško je vjerovati, a Jakirović ima važan zadatak

Plavi mogu pobjeći na plus pet i podići samopouzdanje uoči Bavaraca
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. rujan 2024. 21:49

Naprasni otkaz sportskom direktoru Nikoli Kaliniću, kao i Kalinićev bombastični istup pred novinarima dan nakon uručenog mu otkaza, samo su nastavak ovoljetnih turbulencija u Hajduku. Onaj tko je odlučio potjerati Kalinića tri dana prije derbija s Dinamom u Zagrebu, definitivno je antitalent za "tajming" i ovim je potezom još jednom potvrđeno da splitski klub već godinama vode strast i emocije, a ne (nogometni) razum...

Posljednji ‘slučaj‘

Kalinićev je odlazak posljednji "slučaj" u novoj sezoni, u koju se opet euforično startalo, a onda se dogodio "slučaj Perišić", koji je još kako uzdrmao klub. Pa su uslijedili "slučajevi" nedovođenja igrača koje su Kalinić i trener Gattuso poželjeli (Mierez, Mlakar, Selahi), odnosno neuspješnog pokušaja prodaje Pukštasa, čija je odšteta već bila ukalkulirana u proračun.

image

Nikola Kalinić

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Bilo je očito da sportski direktor nije na istoj valnoj dužini s onima koji vode klub, očekivao se rastanak, ali nitko nije mogao ni pomisliti da će se to dogoditi samo 72 sata uoči zagrebačkog derbija. I taj potez ne može biti nikakva pozitivna šok-terapija treneru i igračima uoči okršaja s Dinamom. Štoviše, znamo li da su Kalinić i Gattuso na istoj strani, onda odlazak sportskoga direktora može imati samo negativne posljedice na svlačionicu. Jer, otkaz Kaliniću, jasna je poruka i Gattusu, iako je teško vjerovati da bi se talijanskom treneru netko usudio već sad otkazati posao, budući da je zaštićen čvrstim ugovorom, vrijednim oko 2,5 milijuna eura godišnje, uključujući i stožer. A ideja da Gattuso svojevoljno ode i u tom slučaju ne uzme otpremninu, ipak je maleni dio znanstvene fantastike...

image

Gennaro Gattuso

ANTE CIZMIC Cropix

Uglavnom, Gattuso će u posljednjim satima momčad za dvoboj s Plavima pripremati u nimalo poticajnom ozračju. Ionako je mnogo nezadovoljnih njegovim radom (više zbog igre, nego zbog bodovnog učinka), a sad je situacija radikalizirana i Gattuso je ostao bez "štita" iza svojih leđa, ostao je praktički sam sa svojim stožerom i igračima...

Hajduk, eto, sad proživljava nešto slično što je Dinamo proživljavao lani u ovo vrijeme. I ne samo Hajduk, nego i Rijeka i Osijek, najveći Dinamovi suparnici za naslov. Ovoga su ljeta unutrašnja "čerupanja" preseljena u njihova dvorišta, a iz Maksimira stižu samo pozitivni tonovi.

Bogata jesen

"Goli" plasman u Ligu prvaka u klupsku je blagajnu donio nešto manje od 30 milijuna eura, pa je tako "obiteljska srebrnina" (Baturina) ostala u klubu, a istodobno je bilo i opipljivih promjena u svlačionici. Bilo je prometno u prijelaznom roku u oba smjera i vrijeme će, kao i uvijek, pokazati tko će od dovedenih igrača biti istinsko pojačanje, odnosno ima li trener Sergej Jakirović dovoljno širok i kvalitetan roster za domaća i europska iskušenja.

image

Sergej Jakirović

RANKO SUVAR Cropix

Pred Plavima je, eto, još jedna bogata jesen i derbi s Hajdukom zapravo označava ulazak u to razdoblje velikih utakmica. Jer, samo četiri dana nakon maksimirskog domaćinstva Splićanima, Plavi će u Münchenu protiv Bayerna startati u Ligi prvaka. I Jakirovićeva je najveća zadaća u satima prije derbija izbaciti iz svlačionice razmišljanja o Münchenu. Treba ići utakmicu po utakmicu, poglavito u ovom trenutku, budući da bi pobjeda protiv Hajduka Dinamu donijela dvostruku korist. Pobjegli bi Plavi Splićanima, naime, već sad na velikih pet bodova prednosti i osim što bi podigli svoje samopouzdanje uoči okršaja s Bavarcima, istodobno bi zadali novi težak udarac Hajduku, još uvijek najvećem suparniku za naslov.

Od prvenstva se živi, to se nikad ne smije zaboraviti. Osvajanje naslova donosi mogućnost igranja u Ligu prvaka, stoga je, u bilo kakvoj gradaciji, neprijeporno derbi s Hajdukom barem za stupanj važniji od dvoboja s Bayernom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 21:50