Marko Livaja

 VOJKO BASIC Cropix
ZANIMLJIV SUSRET

Poljudska legenda vrele krvi objašnjavala Livaji: ‘Kada bi meni netko došao ‘oči u oči‘ i počeo me vrijeđati...‘

Okupljanje veterana u čast dobitnika nagrade za životno djelo na površinu je izbacilo ‘milijun tema‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. listopad 2023. 10:51

Proslava nagrade Bori Primorcu okupila je veterane Hajduka sa svih strana. Hajduk je u Bilom salonu upriličio malu feštu za Primorca i njegovu nagradu za životno djelo koju je primio pred mjesec dana.

Fabijan Kaliterna je priznanje Splitskog saveza športova koje je dobio voditelj Hajdukove akademije, a tim povodom kroz Bili salon prodefilirala su mnoga imena iz igračke i trenerske povijesti. Od Ivice Šurjaka, preko Luke Bonačića, Ive Bege, Vilsona Džonija, Nikice Cukrova, Joška Gluića, Igora Muse, Gorana Sablića, Hrvoja Vukovića, Branka Miljuša, Darka Butorovića, Srđana Mladinića, Darka Dražića, Jurice Puljiza, Igora Vukmana i drugih. Zadržali su se veterani na svečanosti nešto više od sat vremena, a tema za razgovor bilo je napretek. Aktualnu momčad predstavljali su sportski direktor Nikoličius, te dva “senatora”, Marko Livaja i Josip Elez. Luka Bonačić stao je Livaji objašnjavati kako je on rješavao situacije u kojima se nalazio kada bi začuo uvrede s tribina.

- Nikada se nisam osvrtao na nekog tko mi viče s tribina, ali kada bi mi netko došao “oči u oči” i počeo me vrijeđati, to nisam mogao istrpjeti - pričao je Bonačić Livaji.

Nema lidera

Što je bilo dalje u Lukinoj priči o susretu u “četiri oka” nismo pitali. Ali, treba znati, vrela je bila krv u Bonačića. Njegove izjave uvijek su imale težinu i preciznost, tako je bilo i ovog puta kada je upitan za komentar Livajinog napuštanja reprezentacije Hrvatske.

- Pametan je, zrela je osoba, sigurno je dobro razmislio. Nije stvar što je Livaja otišao, veći je problem kako su se svi ponijeli. Od kapetana do izbornika. Imao sam i ja problema kada sam vodio momčad, izvrijeđalo bi nas na pripremama, ali sam znao kako treba skupiti momčad. Trebao se izbornik postaviti, uzeti momčad i potom s tribina izbaciti te koji vrijeđaju. Ako se neće maknuti, u redu, vodim reprezentaciju u Rovinj, Poreč, gdje god. Neću trenirati tu gdje nemam mir i podršku, jer mi smo reprezentacija Hrvatske. Nisu ga zaštitili i onda još gori, lošiji potez. Nećemo ga uzimati da ga ne bi vrijeđali u Rijeci. Vjerujem da je to bio prijelomni trenutak, okidač za njegovu odluku. Ne ulazim u njegovu glavu, ali odluku u potpunosti razumijem - jasno je kazao Bonačić.

image

Skup veterana

ROBERT MATIC Robert Matic

Ali, nije to bilo sve, jer upitali smo Luku i za komentar stanja u Hajduku. Nije ni o toj temi okolišao.

- Hajduku tapka u mjestu, jer nema lidera. Niti na terenu niti na klupi. Znate što, treba imati muda. Dvaput sam dobio Dinamo. Bili smo slabiji, ali dobili smo na agresiju, na naš mentalitet. U HNL-u imate četiri prave utakmice godišnje. Ostalo su “dude varalice”. Da, mislim na utakmice s Dinamom. Rijeka je malo u naletu, dobili su mlade, potentne igrače koji su kvaliteta za ligu, ali pitanje je koliko mogu Riječani na duge staze.

Ivica Šurjak je također stigao na proslavu Primorčeve nagrade, a pritom zna kakav je osjećaj primiti ugledno priznanje s obzirom da je i Šurjak dobitnik iste nagrade.

- Zaslužena nagrada za uspjeh u radu omladinske škole. Treba čuvati tu djecu i polako ih gurati prema prvoj momčadi - kazao je Šurjak.

Kako vidite seniorsku ekipu?

- Dugo je prvenstvo, još smo u borbi za prvo mjesto.

Srđana Mladinića, u nogometnom svijetu popularnog Zuju, zaskočili smo s pitanjem Hajduk ili Dinamo.

- Nisu samo Hajduk i Dinamo, po meni Rijeka igra najbolji nogomet. Dokle će to trajati ne znam, ali Hajduk i Dinamo imaju puno poraza. Obje momčadi su neuvjerljive. Šteta za Hajduk što je izgubio od Istre i Gorice. To je nedopustivo. Dobio je Hajduk Dinamo dvaput zaredom, a nije prvi. Zanimljiva situacija. To jasno govori da Hajduk mora shvatiti da je za njega svaka utakmica Dinamo.

Šahovske partije

Tri poraza u zadnjih pet utakmica bilježe Bijeli, jadranski derbi bio je posljednji u toj seriji.

- Objektivno, bila je utakmica za 0:0. Kao i Hajduk kontra Dinama. Oba derbija su bili šahovske partije. Problem Hajduka je prevelika ovisnost o Livaji. Dvije godine živi Hajduk na Livaji, njega treba rasteretiti. S kim? Možda Trajkovski nešto ponudi. Trebalo je uložiti u boljeg “pakera”, jednog veznog kreatora. Ne može Livaja stalno sam vući Hajduk. Vukao je Petković Dinamo, da bi odjednom počeo igrati lažne šestice, osmice, desetke, što sve nije igrao. Za HNL je previše da jedan igrač vuče jedan klub duge dvije godine.

image

Lukša Jakobušić na skupu veterana

ROBERT MATIC Robert Matic

Gdje pada odluka za prvaka?

- Neće derbiji odlučivati, tko bude manje griješio, taj je prvi. Ali, ima još 25 kola, tko živ, tko mrtav.

Igor Musa doputovao je iz Mostara da bi se priključio nekadašnjim suigračima, ali i ostalim veteranima.

- Rijeka je uvijek klub koji iz prikrajka vreba šansu. Nitko i ne računa na njih, ali oni su tu. Konsolidirali su se nakon odlaska Jakirovića, posložio je Sopić kockice što potvrđuju rezultati. Međutim i dalje držim da su Hajduk i Dinamo u prvom planu. Rijeka je uz njih, a šanse Osijeka svedene su na teoretski minimum.

Odluka u šampionskoj utrci?

- Presudno je tko bude manje bodova gubio na utakmicama protiv klubova iz donjeg dijela. Trebat će konstanta, naročito Hajduku koji je izgubio više bodova u tim, uvjetno rečeno, malim utakmicama. Hajduk je dobro reagirao u derbijima, što je prije bila boljka. Digla se ekipa, digao se klub, ali opet imaju Bijeli tri poraza u pet utakmica. Svi će prolaziti te situacije, a tko prođe s najmanje štete na kraju će biti prvak - poručila je nekadašnja “osmica” Bijelih.

Linker
22. travanj 2024 14:50