Vojko Bašić/Cropix
POGLED STRUČNJAKA

‘Potez ljudi iz Hajduka za mene je iznenađenje. To što su napravili Leki je kontraproduktivno‘

‘Modri u jednom segmentu također imaju prostora za poboljšanje‘, kaže Elvis Scoria
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. rujan 2023. 16:55

U nedjelju je na programu praznik hrvatskog nogometa, na Poljudu se sudaraju Hajduk i Dinamo. Porazgovarali smo s poznatim hrvatskim nogometnim stručnjakom Elvisom Scorijom, koji ima ovakvo viđenje derbija koji je pred nama.

- Derbi je prije svega strahovito bitan za Hajduk zbog te sve euforije koja se stvorila u Splitu. Drži se da Hajduk ove sezone može osvojiti titulu. Hajduk si ne može dozvoliti poraz protiv Dinama na Poljudu! Poraz bi za Splićane jako loše djelovao, ne samo na kompletni ambijent, nego i na momčad. Bio bi to veliki korak unatrag za ambicije kluba s Poljuda. Pobjeda Hajduka bi značila da mogu i dalje vjerovati u titulu, bio bi im to ogroman vjetar u leđa. Trijumf bi im donio veliku motivaciju, uvjerenje da konačno mogu skinuti Dinamo s hrvatskog trona.

Velika stvar

A što bi Dinamu značila pobjeda u Splitu?

- Veliku stvar, jako puno. Preskočio bi Hajduk na ljestvici, a kad se to dogodi, onda Dinamo ne pušta prednost, naviknut je na takve situacije, tako da je po meni derbi ipak važniji za Hajduk nego za Dinamo. Predviđam da će sudar na Poljudu biti jako zanimljiv, nakon njega Dinamo ima i jako bitnu utakmicu na Kosovu u Konferencijskoj ligi, njima je isto tako jako bitno ne izgubiti derbi.

Tko je u ovom ljetnom mercatu doveo bolje igrače?

- O tome je trenutačno teško govoriti jer prvenstvo je na neki način tek na početku. Meni je jedino čudno da je Hajduk pustio Jana Mlakara. Teško je igrati u situaciji kad imaš samo jednu iskusnu špicu, Marka Livaju. Livaja je vrlo kompatibilan kad igra s drugom špicom. Odlazak Mlakara je kontraproduktivan potez Splićana. Kad im je trebala druga špica, kao protiv Istre i Gorice, Leko nije imao koga staviti u momčad uz Livaju. Borba za prvo mjesto podrazumijeva maksimalno dobro popunjen roster, nije dobro egzistirati s jednim klasičnim napadačem. Evo, Dinamo ima tri klasična napadača, osim Petkovića, tu je Drmić, a vratio je i Kulenovića. Recimo, Jakirović je kazao da mu treba još jedan prijelazni rok kako bi popunio momčad, to treba i Hajduku. S tim da mislim da Dinamo ima malo širi roster od Hajduka.

image

Elvis Scoria

JURE MISKOVIC Cropix

Kad smo već kod Marka Livaje, kako komentira njegov golgeterski post?

- Ne bih ulazio u tu priču. Livaja je posljednje dvije sezone imao možda i najbolji učinak u povijesti HNL-a. Normalno jest i logično da u nekom trenutku i padne njegova golgeterska forma. Zato sam i pričao o tome da je za mene iznenađenje da je pušten Mlakar jer potrebno je da netko i zamijeni Livaju na nekim utakmicama, teško je izdržati cijelu sezonu na najvišoj mogućoj razini. Evo vam primjera Dinama - protiv Rudeša nije igrao Petković, ušao je Drmić i zabio tri pogotka.

Dinamo je primao dosta golova, pogotovo u Europi. Ukupno četiri protiv AEK-a, pet protiv Sparte, zabila mu je i Astana u Maksimiru. Primio je i dva pogotka protiv Hajduka u prvom kolu u Maksimiru. Pitamo Scoriju što ne štima s plavom obranom?

- Rad na obrani je konstantan rad, treba vremena za uigravanje. Došlo je i do promjene u plavoj obrani, otišao je Josip Šutalo, nema više niti vratara Livakovića. Protiv Sparte je bilo najviše problema jer češki prvak igra u prazan prostor. Dinamu to ne odgovara. To je bio problem. Modri tu imaju prostora za poboljšanje.

Uživat ćemo

Scoria podvlači...

- Nevistić dugo nije branio, treba mu vremena za uhvatiti maksimalnu sigurnost, isto to treba i Bošku Šutalu, treba pronaći i definitivno rješenje za poziciju lijevog beka. Ima Jakirović tu još dosta posla.

Scoria će zaključiti...

- Očekuje nas super zanimljiv derbi, mislim da ćemo svi skupa uživati u njemu. Sergej Jakirović i Ivan Leko su mi iznimno dragi treneri. Baš se veselim utakmici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 22:38