Zoran Nižić

 MAGOMED ABASOV Sputnik Via Afp
OJAČANJE OBRANE

Potraga za stoperom: Dva bivša igrača Bijelih su najzanimljiviji, realniji je povratak 33-godišnjaka...

Na Poljudu proučavaju tržište u potrazi za kvalitetnim rješenjem na poziciji središnjeg braniča
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 20:44

Hajduk će po svemu sudeći biti poprilično medijski neatraktivan ovog ljeta jer uprava će pokušati momčad što dulje držati na okupu kako bi se Bijeli domogli europske jeseni.

Logičnim se doima kupovina stopera, dovođenje još jednog veznjaka "box to box" za dugu sezonu, ali neće se ni blizu ponoviti ona brojnost transfera od prošlog ljeta. Bit će iznenađenje ponovi li se i prošla zima, kada su četiri igrača pojačala Bijele.

U ovom trenutku doista nema potrebe za gomilanjem akvizicija jer Hajduk je uredan i posložen ušao u pripreme za novu sezonu. U godinu i pol dovedeno je 16 igrača, mora se i taj "kotač" ulaznih transfera jednom zaustaviti s vrtnjom. Koncentracija klase je već prisutna, traži se tek poneko kvalitativno osvježenje kako bi momčad još jača krenula po veće dosege. Po nove trofeje, jasno...

image

Antonio Milić

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

U željama Bijelih za angažmanom povratnika ciljano nismo apostrofirali stopere, ali dva se imena u toj kategoriji nameću kao iznimno zanimljive opcije pred nadolazeću sezonu. Prva je Zoran Nižić, iskusni igrač Ahmata iz Groznog, stoper koji u listopadu puni 33 godine. Bivši kapetan Hajduka ugovor s Ahmatom produžio je prošle jeseni do ljeta 2023. godine, ali ne mora ugovor biti prepreka za njegov povratak u bijeli dres, u kojemu je prikupio 139 nastupa i 11 golova.

Druga opcija, za koju poznavatelji stanja na tržištu napominju da je bitno manje izgledna, jest angažman stopera poljskog prvaka Lecha Antonija Milića, igrača koji se nalazi u najboljim godinama. U ožujku je navršio 28, a baš poput Nižića ima još jednu sezonu ugovora s poljskim prvoligašem. Pritom treba naglasiti da Milić ovog ljeta ima prigodu igrati kvalifikacije Lige prvaka s Lechom, pa se ne čini previše izglednim da ovog ljeta osvane u Hajduku. Kako god, Milić bi bio idealna kombinacija s Elezom, budući da su skupa igrali u juniorima Hajduka u generaciji '94.

U međuvremenu, dok Hajduk "češlja" tržište u potrazi za igračima kojima će riješiti stopersku prazninu, naveliko se pojavljuju informacije o mogućim posudbama igrača Hajduka. No, treba reći, tek je sredina lipnja, a pravo vrijeme za posudbe jest kraj kolovoza, kada se vidi točno s kakvim rosterom raspolaže struka, pa se shodno tome igračima pruža mogućnost odlaska na "kaljenje".

Gdje će Brkljača

Dolček u Šibeniku, to je opcija o kojoj se posljednjih dana razgovaralo u navijačkim krugovima, međutim, realno je istaknuti da Hajduk još nije u prigodi slati igrače po drugim klubovima. Barem ne one koji bi im mogli zatrebati poput Dolčeka jer ukoliko se transferira jedan od lijevih bekova (Melnjak ili Čolina), trebat će im Dolček. Postoji i opcija da ode Stipe Biuk, gdje se ponovno otvara mjesto za 22-godišnjaka iz Koprivnice, ali ovog puta na lijevom beku.

image

Ivan Dolček

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Ipak, ono što je realno, jest rasipanje juniorske momčadi Hajduka, koja je obranila naslov prvaka Hrvatske i posljednji put zajedno zaigrala na proslavi titule pred dva tjedna u Dugopolju. Sada igrači klase 2003. prelaze u seniore, mlađima istječu ugovori, pa će se šampionska ekipa raspršiti na razne strane.

Primjerice, Luka Bradarić potpisao je trogodišnji ugovor s Istrom. Stoper iz juniorske momčadi nije prihvatio ponuđeni ugovor na Poljudu odlučivši se na seniorski izazov u Puli. Ali, treba pritom dodati, nisu u Hajduku istekom ugovora inzistirali na produljenju Bradarića kao što je to, primjerice, bio slučaj s Brkljačom.

Hajduk je ofenzivnom veznom dugo nudio produljenje da bi nakon odbijanja produljenja od strane igrača i njegovog zastupnika sredinom veljače nadarenom igraču 2004. generacije posvetio posebnu objavu s obraćanjem sportskog direktora. Brkljača je protekla četiri i pol mjeseca bio izvan momčadi, a prvog dana srpnja postat će slobodan igrač. Saznat ćemo tada nastavlja li karijeru negdje u Zagrebu ili u Velikoj Gorici, kako smo slušali posljednjih dana.

image

Luka Bradarić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Trojica već otišla

Pored Bradarića i Brkljače, Hajduk napušta i Antonio Jakir, veznjak klase 2003. kao i novi pulski stoper. Krajem ovog mjeseca ugovori još istječu Želaliću, Vladušiću i napadaču Domančiću.

Dakle, trojica su već otišla, trojica su bez ugovora, a devetorica (Silić, Jurić-Petrašilo, Pukštas, Hrgović, Prpić, F. Čuić, Krolo, Letaj i Brajković) su počeli pripreme s prvom momčadi. Ali, treba biti realan, bit će iznenađenje ako netko osim Pukštasa ostane s prvom ekipom za novu sezonu. Za kraj i činjenica da trener Marijan Budimir ima ugovor do ljeta 2023. godine, što bi trebalo značiti da će sljedeće sezone imati prigodu otići po treću titulu zaredom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:59