ANTE CIZMIC Cropix
PAKLENI IGRAČ

Pred njim je velika budućnost: Nakon PAOK-a ovaj je dragulj najveći dobitak za Ivana Leku i Hajduk

Ne samo da se nije uplašio prilike, već je u tvrdoj, "talijanskoj" utakmici, bio jedan od najhrabrijih
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. kolovoz 2023. 12:36

Mnogi analitičari su se složili u ocjeni da su Hajdukove šanse za prolaz PAOK-a pale u trenutku kada se saznalo da će obje utakmice morati propustiti sjajni američki veznjak Rokas Pukštas. Njegova dva pogotka, s kojima je na startu prvenstva srušio Dinamo i Rijeku, promovirala su ga u ključnog čovjeka u veznom redu, onog kojeg je jako teško zamijeniti. Ivan Leko se stoga suočio sa situacijom da u prvom dvoboju sa solunskim klubom, uz Filipa Krovinovića, postavi na mjesto zadnjeg veznog debitanta u toj ulozi Niku Sigura, 19-godišnjaka koji je dosad imao 10 seniorskih utakmica za Hajduk, sve na poziciji desnog beka.

U neku ruku hazarderski Lekin potez, ali na kraju dana jedan od najvećih dobitaka ove utakmice. Sigur ne samo da se nije uplašio prilike, već je u tvrdoj, "talijanskoj" utakmici, gotovo bez šansi i okomitosti u igri, bio jedan od najhrabrijih, koji se nije bojao povući prema naprijed. Pritom je znao i gubiti lopte, ali samo je velika nesreća zaustavila Sigura da u 13. minuti bude najveći sretnik i pogodi možda i za pobjedu Hajduka. Odlično je detektirao da braniči gostiju ne pokrivaju prostor ispred njega, došao je s loptom na nekih 25 metara od vrata i snažno opalio ljevicom, ali već svladanog vratara Kotarskog spasila je vratnica.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Koliko bi samo taj gol značio za njegovo samopouzdanje, kao i za momčad u cjelini, suvišno je i napominjati, ali i bez toga kanadski Hrvat, baš kao i Pukštas, brzinom svjetlosti napreduje k statusu igrača koji donosi prevagu, a takvi su u današnjem industrijskom nogometu sve rjeđi. Svaki navijač Hajduka mogao je s guštom gledati kako najmlađi igrač na terenu ima mirnoću rutinera, a u svakom potezu plan i sigurnost.

- Bio je dobar. Faza obrane izvrsna, a u fazi napada više sam ljut na druge što su ga utopili u četiri-pet situacija - komentirao je trener Leko nakon utakmice Sigurov nastup, što jasno sugerira da je zadovoljan.

Sigur je bez dvojbe igrač koji dolazi, onaj kojem se još ne vidi limit, a ako može pokriti više pozicija, to je za svakog trenera posebna blagodat. Ostat će velika tuga ako Hajduk ne prođe PAOK jer europski rezultat je za klub od krucijalnog značaja, ali ako će se pronalaziti vrijednosti za budućnost poput Sigura, onda su željeni uspjesi pred vratima Poljuda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:57