Vinko Radovani, Lukša Jakobušić Ivan Matana

 ANTE CIZMIC Cropix
VELIKA VIJEST IZ SPLITA

Predsjednik Hajduka objavio imena: Šest igrača odlazi s Poljuda, među njima su i prvotimci!

‘Imamo 73 tisuće članova, prosjek gledatelja 16 tisuća, kao 1995. godine kada se igrala Liga prvaka‘.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 20:03

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić na večerašnjoj Skupštini kluba u kino dvorani na Poljudu objavio je s kojim se igračima rastao splitski klub po isteku sezone.

- Subašić je završio karijeru, ugovori su istekli i nisu produženi Simiću, Fossatiju i Lovrencsicsu, dok su Borevkoviću i Anellu istekle posudbe, te oni ne ostaju u Hajduku - kazao je Jakobušić.

Očekivano, nije spomenut stoper Awaziem kojem je također istekla posudba, ali Hajduk želi nastaviti suradnju sa Nigerijcem.

image

Lukša Jakobušić i Ivan Matana

ANTE CIZMIC Cropix

Redovna polugodišnja Skupština počela je u 19 sati u kino dvorani stadiona u Poljudu, a najvažnije točke bile su objava rezultata poslovanja iz 2022. godine te plan za tekuću godinu. Skupština je započeta uprizorenjem hrvatske himne, a potom je održana minuta šutnje za sve preminule članove Hajduka od zadnje skupštine do danas.

Utvrđeno je da su ispunjene pretpostavke za rad skupštine, a onda je riječ uzeo Predsjednik uprave Lukša Jakobušić:

- Sezona 2021./22. je bila uspješna. Osvojen je Kup na prepunom Poljudu nakon devet godina bez trofeja, ostvareno drugo mjesto u prošloj sezoni i borba za naslov do gotovo kraja sezone je dobar pokazatelj smjera kluba. Ponosni smo i na uspjeh juniora koji su osigurali playoff Lige prvaka mladih. Hajduk je po broju članova i gledateljima najutjecajniji klub u državi, ali i šire. Hajduk će u nadolazećoj sezoni biti spreman za novi rezultatski iskorak. Ostaje jedino žal što se nismo do kraja borili za prvaka, to je minimum kojemu moramo težiti. U prvom mjesecu je došao Leko, tu su bili i Benrahou, Ferro i Anello. Potpisali su i Vušković, Capan i Sigur. U završnici 2022. godine smo napravili i dva izlazna transfera, Biuk i Ljubičić. Imali smo i nekoliko posudbi. Rekli smo da svake godine moramo bar dva igrača promovirati. Promovirali smo devet juniora, ali nešto i silom prilika. Ne trebam ni spominjati da tome treba težiti klub, ovime smo nadmašili 2022. i pokazali smjer kojim treba ići - rekao je Jakobušić pa nastavio:

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Treba više raditi, manje pričati, bit će što bude. Hajduk uvijek ima krize, samo je pitanje kako ćemo ih prebroditi. Akademija je druga u Europi, stvarno smo se vratili na kartu Europe, htjeli smo to prvo napraviti sa seniorima, nije tajna. Eto, juniori su pokazali put, još jednom im čestitam, možemo reći da je cijela Hrvatska navijala za njih. Naša akademija je najbolja po radu, rezultatima i razvoju, u svim kategorijama. Moram se i zahvaliti Bori Primorcu. Bez njega ne bi bilo akademije. Bit će uspona i padova, lijepo je kada se dogodi uspjeh, kada ne ide seniorima, izvukla nas je akademija. Nadam se da će seniori iduće sezone pokazati put. Rezultati akademije nisu prepoznati u HNS-u, ne mogu se oteti tom dojmu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Progovorio je i o planovima...

- Plan je da u suradnji s gradom i policijom da olakšamo ulaz navijačima, da se s prstena lakše ulazi na tribine, ako uspijemo, to će nam biti najveći doprinos navijačima. Imamo 11 milijuna ulaza na HDTV, s razlogom ga mi imamo, a drugi nemaju, bit će sigurno još i bolji. Uspjeli smo razdvojiti HNS od reprezentacije. Nemamo utjecaj u Savezu i nismo prisutni što god tko govorio. Nije prirodno da nemamo utjecaj, kada njima bude odgovaralo da surađujemo onda i hoćemo. To je naš Savez, nemamo drugi savez kao ni državu. Bilo bi dobro da smo gore, ali to nije naša snaga, naša snaga su navijači. Ove godine za sad imamo 73 tisuće članova, prosjek gledatelja 16 tisuća, kao 1995. godine kada se igrala Liga prvaka. Svim navijačima se zahvaljujem.

Član Uprave Ivan Matana spomenuo je i financije.

- Ostvarili smo milijun eura dobiti, poslovali smo s dobiti, imali smo rekordnu dobit bez transfera i smanjili ovisnost o njima. Prihodi su rasli više nego troškovi, što je vrlo bitno. Brojke su vrlo dobre. Ukupni prihodi su veći od 220 milijuna kuna, rekordni rast prihoda od ulaznica, rasli smo ukupno više od 60 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, što je ogroman broj. Dio troškova također raste, ali je to pod kontrolom.

Za govornicu je stao i Denis Alajbeg, dioničar i nekadašnji član Nadzornog odbora.

- Ova uprava je postigla nezabilježen rast u povećanju prihoda i nemam što drugo nego čestitati. Šteta što to nismo iskoristili da dodatno smanjimo ovisnost o prihodima. Ako pogledamo ukupan protok novca, vidi se da nam godišnje i dalje nedostaje nekih osam milijuna eura. To transferi mogu nadoknaditi, ali ne postoji garancija da ćemo to uspjeti napraviti u budućnosti. Dovoljna je samo jedna loša godina da se nađeš u novom financijskom škripcu.

U ime Nadzornog odbora završnu je riječ dao predsjednik NO, Aljoša Pavelin.

- Ključni iskorak će biti generator hvatanja UEFA prihoda – jasno je poručio Pavelin.



Hajduk šestorkki koja napušta Poljud zahvalio na službenoj stranici

Danijel Subašić, Stefan Simić, Marco Fossati, Gergo Lovrencsics, Toni Borevković i Agustin Anello po završetku aktualne sezone napuštaju Hajduk. Pred šestoricom igrača su nova poglavlja u njihovim životima i nogometnim karijerama te im se Klub ovom prilikom zahvaljuje na profesionalnosti, emociji i pristupu koje su iz dana u dan prezentirali noseći bijeli dres.



Danijel Subašić zaključio je profesionalnu karijeru nastupom do 24. minute u prvenstvenoj utakmici protiv Šibenika u kojoj je Hajduk slavio s 3:0. Ukupno je Suba u dva navrata upisao 133 službena nastupa za Bijele, podigao tri trofeja, 59 puta sačuvao svoju mrežu netaknutom. Karijeru je završio kao istinska legenda Hajduka i hrvatskog nogometa.



Stefan Simić prešao je u Hajduk u ljeto 2019. godine iz AC Milan te je od tada upisao ukupno 92 službena nastupa u kojima je postigao tri pogotka uz jednu asistenciju. Ukupno je 75 utakmica započeo kao starter, debitirao je u pobjedi protiv Gzire United u ljeto 2019. godine, a posljednji put zaigrao je u 3:0 pobjedi protiv Šibenika.



Marco Fossati u Klub je stigao u veljači 2021. godine, debitirao je u 1:0 pobjedi protiv Rijeke na Rujevici, a također je zadnju utakmicu odigrao u prvenstvu protiv Šibenika. Za Hajduk je Marco nastupio ukupno 78 puta, postigao dva pogotka uz četiri asistencije, a 62 puta započeo je utakmicu.



Gergo Lovrencsics Hajduku se priključio na ljetnim pripremama 2021. godine nakon što mu je istekao ugovor s Ferencvarošem kojeg je kao kapetan predvodio do brojnih trofeja u Mađarskoj. Odigrao je 59 utakmica za Bijele, 41 put u početnom sastavu, a pri tom je devet puta asistirao suigračima za golove. Debitirao je protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, a posljednji put nastupio je protiv Rijeke na Rujevici.



Toni Borevković došao je na posudbu iz Vitorije de Guimaraes na početku sezone koja je iza nas te se sada vraća u redove portugalskog prvoligaša. U Hajduku je odigrao ukupno 18 utakmica, debitirao je protiv Dinama u Superkupu na Maksimiru, a posljednju utakmicu odigrao je u Koprivnici protiv Slaven Belupa.



Agustin Anello na posudbu iz belgijskog Lommel SK stigao je u zimskom prijelaznom roku. Od tada je zaigrao u 13 utakmica u kojima je upisao jednu asistenciju. Debitirao je u 2:1 pobjedi protiv Gorice, a zadnji put je za Bijele igrao u utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa kojeg je Hajduk osvojio na Rujevici pobijedivši Šibenik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:25