Preminuo je Stjepan Jukić- Peladić

 HAJDUK.HR
TUŽNE VIJESTI IZ SPLITA

Preminuo prvi predsjednik Hajduka u samostalnoj Hrvatskoj! Bijele je odveo do prvog naslova prvaka

Grad Split i Hajduk se opraštaju od legendarnog predsjednika kluba i velikog znanstvenika
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. rujan 2022. 13:51

U Splitu je 28. rujna nakon kratke i teške bolesti preminuo bivši nogometaš Hajduka i prvi predsjednik kluba u samostalnoj Hrvatskoj, Dr. Stjepan Jukić – Peladić, javio je Hajduk na svojim službenim stranicama.

Dr. Jukić - Peladić je bio ugledni znanstvenik i nekadašnji nogometaš. Radni vijek je uglavnom proveo u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu gdje se bavio ribarstveno-biološkom problematikom Jadrana. Sportsku je pak karijeru počeo 1984. u mladim uzrastima Hajduka gdje je s juniroima osvojio i prvo prvenstvo Jugoslavije.

Potom 1954. prelazi u RNK Split, a nakon fakulteta nastupa i za NK Srem iz Srijemske Mitrovice, a igrao je i za NK Dubrovnik nakon čega se vratio u Split i posvetio radu u institutu.

U nogometu je ostao kroz mali nogomet, ali i na funkcijama predsjednika Splita i Hajduka. Splitom je rukovodio 1988. godine, dok je u Hajduku bio od 1990. do 1992. godine i tako postao prvi predsjednik kluba od uspostave demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj.

U prvoj Hrvatskoj nogometnoj sezoni 1992. godine, Hajduk s Jukićem na čelu osvaja prvenstvo države, a nedugo zatim i prvi Hrvatski nogometni superkup, te Kup.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 22:35