VOJKO BASIC Cropix
NOVOSTI IZ SPLITA

Problemi na Poljudu: Jedan branič Hajduka na korak do operacije, drugi je praktično ‘nestao‘

Dva standardna stopera s početka sezone kraj jeseni dočekali su na tribinama
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. studeni 2022. 22:09

Josip Elez i Toni Borevković zbog ozljeda su propustili završetak polusezone, ali što je još važnije, nema izvjesnog odgovora na pitanje kada će se vratiti u kadar.

Elez je nominalno prvi stoper Bijelih, koji se dugo mučio s problemom hrskavice kuka i na kraju je morao odustati u Kranjčevićevoj, Posljednjeg vikenda u listopadu izašao je s travnjaka već nakon pola sata igre u dvoboju s Lokomotivom i više se nije vraćao na teren ove polusezone. Upisao je 11 nastupa u prvenstvu, igrao europske utakmice, a Kup je redovito preskakao. Prvi put u Cvetkovcu iz preventivnih razloga, a u Bjelovaru jer je već bio na popisu ozlijeđenih.

Elez je trenutno u fazi opservacije. Kako osobne, tako i liječničke. Napravio je nekoliko pregleda, odlazio i u inozemstvo ne bi li dobio što precizniju dijagnozu rijetke ozljede. Na putu ka rješavanju problema dva su odgovora, jedan vodi prema konzervativnom liječenju, odnosno zacjeljivanju ozljede, a drugi prema operativnom zahvatu. Bude li Elez trebao na operaciju opravdana je bojazan da će se suočiti s tromjesečnom stankom. Zato, ako operacija bude nužna, mora je obaviti što prije da bi bio spreman za kraj veljače, odnosno, početak ožujka kada Bijele čekaju odlučujuća gostovanja na Maksimiru i u Kupu u Gradskom vrtu.

Elez čeka rezultate pregleda, a Borevković se nada povratku u kadar. Shodno tome i povratku u formu. Jučer se navršilo točno dva mjeseca otkad je Toni Borevković posljednji put zaigrao u startnoj postavi Bijelih. Od tada je na travnjaku proveo tek tri minute ušavši u igru s klupe na Rujevici. Minutaža koja ne može biti manja i skromnija.

Na početku sezone bio je standardni stoper, sve do angažmana Awaziema držao je status neizostavnog člana prve postave, a onda je dolaskom Nigerijca lagano počeo padati u drugi plan. U prvih sedam utakmica sezone Borevković je igrao šest, a potom je od utakmice sa Villarrealom u Valenciji sjeo na klupu. Četiri utakmice zaredom gledao je iz pričuve, da bi ponovno ušao u momčad u remiju protiv Šibenika na Šubićevcu (1:1). Reklo bi se “labuđi pjev” jer nakon tog susreta još je samo jednom bio starter, protiv Istre na Poljudu (2:2).

Od sredine kolovoza ima tek dva susreta od prve minute, a oba su okončana remijem. Nije Borevkovićev potpis na tim neriješenim rezultatima, ali promjenom trenera koja je uslijedila nakon neriješenog u Šibeniku praktički je Borevković nestao sa scene. Prvo bol u jednom koljenu, pa ozljeda drugog i priliku je u kontinuitetu dobio Stefan Simić. Naposljetku se dogodilo da je standardni stoper s početka sezone na kraju jeseni došao u situaciju brojati minute na mjesečnoj bazi. Dva mjeseca, tri minute.

U međuvremenu je u prvu ekipu ušao i perspektivni 18-godišnjak Dominik Prpić koji plijeni veliku pozornost igrama i mladošću. Stigao je iz juniora Bijelih, a kako u momčadi prevladavaju iskusni igrači, mladi su rijetki i tako silno dobrodošli.

Nema minuta za sve

U konkurenciji pet stopera (Elez, Awaziem, Simić, Prpić i Dimitrov) neće se svi naigrati na proljeće, a u takvoj konstelaciji snaga igrač na posudbi mora biti iznad ostalih. Awaziemu je to uspijevalo veći dio jeseni, premda su i njegovi nastupi sve više dolazili pod povećalo kako je sezona odmicala. Ali, što reći za Borevkovića, posuđenog igrača Vitorije Guimaraes, koji ima tri skromna nastupa u zadnja tri mjeseca, a ukupno devet u polusezoni dugoj 24 utakmice? Veliki zaokret trebao bi napraviti 25-godišnji stoper da se opet nađe u prvom planu. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 09:59