DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
DUGO BEZ PORAZA

Proslavljeni hajdukovac tvrdi: ‘Hajduku je trenutno lakše igrati derbi u Maksimiru, nego na Poljudu‘

Gattuso i njegovi nogometaši spremaju se za najveći hrvatski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. rujan 2024. 22:19

Hajduk se sprema za derbi. Gennaro Gattuso u petak bilježi premijeru u najvećoj utakmici HNL-a, dolazi u prigodu ući u kategoriju trenera koji su upisali pobjedu s Hajdukom u Maksimiru. Da, baš tako, jer koliko god aktualna situacija ne sugerira da bi Bijeli u Zagreb mogli doći s realnom pobjedničkom ambicijom, šansa postoji.

- Hajduku je trenutno lakše igrati derbi u Maksimiru, manji je pritisak nego da se igra na Poljudu - ustvrdio je iskusni stručnjak Zoran Vulić, jedan od onih trenera koji je s Bijelima slavio u zagrebačkim derbijima.

Slabi pritisak

Jasno je i zašto je lakše, budući da neće imati pritisak domaće pobjede u hvatanju bodovnog zaostatka. Borit će se s dominantnim Dinamom, ali igrat će rasterećeni velikih očekivanja. Zašto je Hajduku trenutno lakše u Maksimiru potvrdit će i recentna statistika. Bijeli su prošle sezone s Dinamom imali dvije ključne utakmice koje su usmjerile prvenstvo i Kup. U razmaku od samo četiri dana dvaput su gubili od Modrih na Poljudu, izgubivši korak u šampionskoj trci uz eliminaciju u Kupu. S druge strane, kroz Maksimir su te iste prošle sezone prošli neokrznuti. Ivan Leko je na početku sezone slavio sa 2:1, a Karoglan ostao u “mrtvoj nuli” za potvrdu naslova jesenskog prvaka.

Posljednji poraz u Maksimiru upisali su hajdukovci još krajem veljače prošle godine. Prije 18,5 mjeseci deklasirani su 0:4 u susretu koji je potom označio prekretnicu u razmišljanjima stratega Leke.

Hajduk je u zadnjih pet sezona čak triput slavio u Maksimiru, od deset HNL susreta pet puta su Splićani ostali neporaženi. Pobjede su bilježili Tudor, Dambrauskas i Leko, remije Burić i Karoglan. Osim Tramezzanija, koji je samo jednom gostovao u Maksimiru, svi ostali treneri u tom razdoblju uspjeli su izaći sa zagrebačkog travnjaka barem neporaženi. S druge strane, na Poljudu, gdje bi trebali biti veliki favoriti, upisali su također tri pobjede, uz četiri remija i tri poraza. Statistika je blago stala na stranu poljudskih derbija, ali u tom razdoblju samo su jednu bitnu utakmicu pobijedili hajdukovci, u travnju 2022. godine, kad su pogotkom Nikole Kalinića ostali u šampionskoj utrci s Modrima. Ali, pritisak rezultata uvijek je puno veći na domaćinu, ovog puta Dinamu...

Hajduk je godinama imao problem u Maksimiru. Sjećamo se niza od devet i pol godina bez pobjede, kojeg je srušio Gračan u listopadu 2001. s 2:1, potom onog sljedećeg od pet i pol godina, koji je prekinuo Vučevićev Hajduk (2:0) u rujnu 2008. Upravo su tada Bijeli u Maksimir došli u podređenoj situaciji, ali pobjedom su prvenstvu vratili neizvjesnost.

Napad iz drugog plana

U petak Bijeli u Maksimir ponovno stižu s namjerom napada iz drugog plana. Koliko će u tome uspjeti pokazat će sama utakmica, a nekoliko dana uoči dvoboja Dinamo je izraziti favorit. Takvim ga drže i kladionice, dva boda razlike između lidera i trećeplasiranog Hajduka očito nisu impresionirali bookmakere, koji su Dinamovu pobjedu vrednovali s vrlo niskih 1,60 - 1,65, dok Hajdukova pobjeda prelazi i koeficijent 5,00. Sve je naizgled tako jasno, ali nogomet je ipak nepredvidiv momčadski sport. Dinamo je, primjerice, bio veliki favorit i u prosincu 2022., kladionice su držale praktički iste omjere kao i danas (1,65 - 1,70), ali Livaja i Sahiti tada su potopili favorizirane Modre usred Maksimira.

Derbi je utakmica koncentracije, dvoboj u kojem taktičke postavke i mentalna snaga primarno dolaze do izražaja. Zato je Hajduk, unatoč slabijoj formi u odnosu na Modre, ipak u pozitivnoj situaciji pred dolazak u Zagreb. Pritisak favorita nemaju, mogu Bijeli slobodnije odigrati i pružiti nam odgovor vrijede li zaista više od dosad prikazanog.

Ulaznice za Maksimir

U utorak u 8 sati počela je u Splitu prodaja ulaznica za zagrebački derbi Dinama i Hajduka, koji se igra u petak, 13. rujna, s početkom u 20 sati. Ulaznice će se u Hajdukovom odjelu za članstvo na Poljudu prodavati do srijede u 20 sati. Cijena je 5 eura, plaćanje je moguće isključivo gotovinom, a jedna osoba može kupiti najviše 5 ulaznica. (ha)

Desni bek ‘vruće pitanje‘

Za petak se u Hajdukovu momčad vraća Uremović nakon odrađene suspenzije zbog tri žuta kartona, upitan je krilni napadač Sanyong, dok je izvan konkurencije i dalje Marokanac Moufi. Time se otvara pitanje desnog beka za derbi jer u konkurenciji ostaju Hrgović i Sigur.

Oba desna beka nisu trenirala s Gattusom tijekom reprezentativne stanke, Hrgović sudjeluje u akciji Hrvatske U21 i bit će dan više na treningu, dok je Sigur radio pod nadzorom Jessea Marscha u SAD-u gdje je turnir odigrala najbolja selekcija Kanade.

Nesporno je Kanađanin nešto iskusniji, u prednosti nad Hrgovićem, koji je, pak, odlično iskoristio kolovoške prilike na desnom beku. Ali, Dinamo je potpuno drukčija utakmica od niza posljednjih dvoboja, susret gdje se traži jači defenzivni angažman. U svakom slučaju, zanimljiv će biti Gattusov izbor igrača od povjerenja na desnom beku za Maksimir. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 22:19