Luka Vušković i Stipe Pletikosa
 

 ANTE CIZMIC Cropix
LEKO NEMA IZBORA

Protiv Dinama debitira Hajdukov 16-godišnjak, ali zato neće moći igrati u spektakularnom okršaju Lige prvaka

Hajduk je u situaciji da zbog potreba prve momčadi neće moći ići s najboljima na juniore Cityja
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 21. veljača 2023. 20:20

Hajduk se odjednom našao u vrlo teškoj situaciji, navalile su ozljede na prvotimce "bijelih", tako da trener Ivan Leko ne može računati na čak osam prvotimaca, baš u zlo vrijeme, kad je za splitsku momčad praktički klimaks sezone. Kako se i zašto to dogodilo, ta pošast ozljeda, teško je otkriti, ali činjenica je da su privremeno nesposobni Chidozie Awaziem, Dominik Prpić, Toni Borevković iz stoperske linije, zatim Lukas Grgić, Anthony Kalik i Emir Sahiti iz manevra, uz dvojac Josip Elez i Lovre Kalinić, koji su praktično odavno u autu.

I protiv Gorice, koju su "bijeli" s mukom svladali, treneru Leki nedostajalo je osam igrača, među njima bio je i Dario Melnjak, kojega je srušila viroza. No, Melnjak će se vratiti u sastav, ali zato će izostati Dominik Prpić, koji je ozlijedio skočni zglob i neće ga biti na raspolaganju sljedeća tri tjedna.

image

Luka Vušković (desno)

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Prekretnica sezone?

S Poljuda nema baš preciznih informacija o težini ozljeda prvotimaca, ali ipak je čudno da je na početku proljetne sezone toliko igrača nesposobno za nastupe. Jesu li u pitanju žestoki intenziteti treninga, ili su to kontuzije kakve se događaju u duelima na utakmicama, teško je kazati. S trenerom Lekom u Hajduku je angažiran i njegov čovjek, specijalist za kondicijsku pripremu Belgijac Matthias De Baerdemaeker, ali se do njegova mišljenja ne može doći, kao ni do uglednog kirurga Ante Bandalovića, šefa zdravstvene službe Hajduka.

Neke natruhe oko mogućeg bijega u ozljede pojedinih nezadovoljnih igrača apsurdne su, činjenica je da su svi, izuzev Eleza i Lovre Kalinića, uspješno prošli pripreme.

"Bijeli" u sljedećih tjedan dana igraju tri vrlo značajne utakmice: najprije u subotu derbi protiv Dinama na Maksimiru, onda juniori imaju u utorak, u okviru osmine finala Lige prvaka mladih, prevažan ispit protiv Manchester Cityja na Poljudu, a već u srijedu Hajduk gostuje u Osijeku, u okviru četvrtfinala Kupa Hrvatske. I ta utakmica je ključna za lov na trofej, to da Hajduk obrani prošlogodišnji naslov.

Trener Ivan Leko najprije mora iskombinirati sastav za derbi, s obzirom na manjak stopera, vjerojatno će povući pomalo hazarderski potez, pa protiv "modrih" ukazati povjerenje Luki Vuškoviću, ekstra talentiranom mladiću, koji u petak navršava 16 godina, pa formalno stječe pravo nastupa za seniore. Vušković je praktično još uvijek kadet "bijelih", on igra za juniore, pa je na utakmici Lige prvaka protiv Šahtara, najprije postigao pobjedonosni gol za 1-0 i prolaz u osminu finala, a onda zaradio crveni karton i isključenje, tako da ne može igrati protiv Manchester Cityja.

Teška dvojba

Jedna od dilema, u odnosu na manjak obrambenih igrača, svakako je način igre protiv Dinama. Jer, trener može nastaviti s praksom s tri stopera u obrani (Vušković, Simić, Ferro), ali možda će i odustati od toga, i preorijentirati se na obranu s četiri igrača. Također, upitno je što će biti s Markom Capanom, kapetanom juniorske momčadi, neizvjesno je hoće li ga Leko osloboditi nastupa za prvu momčad i prepustiti Marijanu Budimiru, treneru juniora, kako bi eventualno postigli novi uspjeh na europskoj sceni.

Svakako bi plasman juniora u četvrtfinale Lige prvaka imao veliki odjek na europskoj sceni, pogotovo jer navijači Hajduka bolno pate na račun mizernih rezultata prve momčadi u europskim kupovima.



Kapetan juniora Marko Capan

Startao je silom prilika u Varaždinu i pokazalo se da je nasušno potreban Lekinoj momčadi. Inače je kapetan juniora koji dan prije Osijeka u kupu igraju protiv Man Cityja



Dominik Prpić pauzira tri tjedna

Danas standardni stoper seniorske momčadi ove je jeseni odigrao dvije utakmice u juniorskoj Ligi prvaka. Za proljeće ga nisu ni prijavljivali, a sad se dogodilo najgore - ozljeda



Rokas Pukšas prvi je postao ‘Lekin‘

I on je danas nezaobilazni član Lekine momčadi i nužan mu je za Maksimir i Gradski vrt. Jesenas je odigrao 78 minuta u juniorskoj Ligi prvaka, koje su bile dovoljne za gol i asistenciju


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 00:26