Valdas Dambrauskas ima imperativ pobjede nad Goricom

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
DAMBRAUSKAS NA PRESICI

‘Prvo Gorica, onda mislimo na Dinamo. Atanasov i Grgić sigurno ne igraju, a Kalinić i Ferro treniraju, ali...‘

Hajduk će u petak od 20:05 ugostiti Goricu, a taj susret uživo pratite na portalu Sportskih novosti
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. travanj 2022. 15:26

Gorica, Istra ili Dinamo, bez obzira koji je protivnik na rasporedu Valdas Dambrauskas ima sličnu retoriku. Ako na travnjaku ponekad mijenja koncepciju, u razgovoru s novinarima redovno nudi gotovo identičan "menu". Red servisnih informacija, naglašena važnost treninga i fokus isključivo na prvu sljedeću utakmicu. Za Goricu sigurno nedostaju dva igrača, ali prava slika dolazi sa vijesti kako je izgledno da će izostati četvorica.

"Atanasov i Grgić sigurno ne igraju, Ferro i Kalinić treniraju, ali prema posebnom programu. Ponekad vježbaju odvojeno, a ponekad s momčadi, ali njihovo zdravstveno stanje je pitanje za liječnika, a ne za mene", kazao je Dambrauskas.

Ista meta, isto odstojanje. Kalinić i Ferro su pod upitnikom za Dinamo, što dakako implicira njihov izostanak protiv Gorice. Četvorice nema, a tko će dobiti šansu? Legitimno je pitanje ima li više prostora za minutažu mlađih, ambicioznih snaga Biuka, Ljubičića i Čoline?

"Svi traže više šanse, imamo puno igrača koji su "gladni" igre, minutaže. Jasno vam je, vrata su uvijek otvorena za svih. Kraj sezone je, svatko želi napredovati", prilično neodređeno je odgovorio strateg Bijelih.

Sastav je redovno obavijen velom tajne, ali postoje i činjenice koje se ne mogu sakriti. Dinamo na prošlog vikenda ostao na plus na sedam bodova, nije se dogodio kiks Modrih, a sve je manje utakmica do kraja. Je li Hajduk ipak korak dalje od titule ? Hoćete li biti razočarani ako ne osvojite naslov ?

"Ne mogu komentirati rezultate drugih momčadi, ali zbog njihovih rezultat ne gubim san. Znate da sam koncentriran na ono što radi moja momčad. Pred nama je novi zanimljiv vikend, a pritom imamo vrlo malo vremena za trening do sljedeće utakmice. Gust je raspored, čekaju nas tri utakmice u kratkom razdoblju od 10 dana. Vrijeme za rad je vrlo limitirano, jer, nakon Gorice, imamo dva dana za trening pred Dinamo, a onda se juri prema gostovanju kod Belupa. Zato se ovog tjedna moramo pripremiti za tri utakmice koje dolaze", kazao je Dambrauskas uz jasnu poruku:

"Ali, bez obzira što su tri utakmice u kratkom razdoblju, Gorica nam je trenutno najvažnija."

Naravno, pričalo se o Gorici, momčadi i klubu u kojem je Dambrauskas započeo svoju trenersku epizodu u Hrvatskoj. Gorica spada u red momčadi koje do kraja sezone igraju za što bolji dojam.

"Tri momčadi su uz Hajduk u borbi za vrh, a potom slijedi pet eklipa koja usavršavaju mlade igrače. Realno je kazati da se za ništa ne bore što ponekad može biti relaksirajuće, ali držim da je ipak bolje kada se ekipa bori za nešto. Gorica je među momčadima koje imaju radost nogometa."

Ali, bez obzira što je Gorica neopterećena rezultatom, ipak je poseban motiv utakmica na Poljudu. Uz to, Gorica ima i novog trenera u odnosu na dvije proljetne utakmice koje su Bijeli odigrali sa Turopoljcima.

"Novi trener, stari trener... to je sve nebitno, jer svaka se utakmica posebno priprema. Imamo respekt za trenera, za igrače, za Goricu općenito. Znam da njeguju svoj stil igre, da je Gorica momčad koja može svakog pobijediti. Uz to, znam i kako je kada s Goricom dolaziš igrati na Poljud. Momčadi narastu krila, jer gostovanje u Splitu je specifična utakmica. Bez obzira na trenutno plasman, puno protivnika doživljava dvoboj s Hajdukom kao najvažnijim u sezoni. Zato moramo biti spremni, maksimalno koncentrirani. Ako budemo takvi, u što ne sumnjam, doći ćemo do pobjede koja nam zaista puno znači."

Raspored je Hajduku ponudio priliku igre prije ostalih konkurenata čime s pobjedom Bijeli stvaraju pritisak, prije svega, na Osijek i Dinamo.

"Kada igraš prije ostalih, onda stvaraš sebi priču da bi ostali rezultati mogli ići tebi u korist. Međutim, uzalud nam raspored ako mi ne napravimo rezultat."

Čak šestorica od onih koji su najavljeni za utakmicu sa Goricom imaju po dva žujta karetona pri čemu je jasno da bi s trećeim izsotali protiv Dinama. Biuk, Elez, Fossati, Livaja, Sahiti i Katrić imaju po dvije javne opomene pa se postavlja logično pitanje hoće li i bilten žutih kartona biti značajan faktor prilikom određivanaj sastava ?

"Prvo gledamo kako dobiti utakmicu sa Goricom, a onda tek mislimo na Dinamo. Misli od subote idu na Dinamo, tu je odgovor."

Sezona se bliži kraju, kakva je atmosfera u momčadi ?

"Perfektna kao što je i bila. Nikada nismo o tome uopće razgovarali, jer atmosfera je sjajna. Imamo još sedam utakmica u ligi i finale Kupa. Profesionalci smo, plaćeni smo, ali imamo i svoje snove. Rezultat je nekada nepravaden, međutim uvijek isto govorim, najvažnije je što radiš na treningu. Ako si fokusiran, ako daješ maksimum, tu se postaje pobjednikom. Moraš prvo na treningu pobijediti sebe, napraviti sve što možeš. I onda dođe utakmica kao kruna tvog rada, to je način na koji momčad raste."

Jeste li posljednje vrijeme radili na poboljšanju realizacije ? Dosta se promašivalo, pa je primjerice pobjeda protiv Šibenika došla pod znak pitanja.

"Vjerujem u proces i ako imamo upornost, dosegnut ćemo ono što želimo. Statistika je pokazala da smo protiv Šibenika trebali zabiti pet zgoditaka. Neke utakmice koje smo dobili nismo stvorili toliko prilika. Ali, nema tajne formule, jedini recept koji znam jest trening."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 00:47