Gabriel Rukavina i Luka Vušković, ponajbolji igrači svoje generacije
 

 RONALD GORSIC Cropix
VAŽNA ODLUKA

PSG nudi četiri milijuna za Hajdukovog wunderkinda? Bijeli sada moraju brzo reagirati i odigrati pametno

Hajduk je u godinu dana izgubio tri velika talenta iz tri generacije svog podmlatka u Akademiji.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. studeni 2022. 12:28

Hajduk je u razmaku od godine dana izgubio tri velika talenta iz tri generacije svog podmlatka u Akademiji.

Marko Brkljača (18) otišao je u Dinamo, nije bio zadovoljan s uvjetima koje mu je Hajduk ponudio, kao ni s činjenicom da mu se nije otvarao prostor u seniorskoj momčadi. U Dinamu sada igra za juniore, što ukazuje na to da - za sada - nogometno nije profitirao.

Luka Kapulica (17) izabrao je Goricu, jer je želio što prije na prvoligašku seniorsku scenu. U Gorici je ove sezone već upisao tri HNL nastupa, što svakako opravdava njegovu odluku da napusti Poljud.

Mate Ivković (16) otišao je u Romu. Hajduk je tu bio nemoćan jer se obitelj odlučila preseliti u Rim. Ivković u Rimu igra za juniore Rome i tek treba vidjeti hoće li profitirati.

Je li sada na redu Luka Vušković (15)? Talijani su se raspisali da PSG Hajduku već nudi četiri milijuna eura, a da je spreman isplatiti pet milijuna. Golemi je to novac za igrača koji tek u veljači puni 16 godina.

Vuškovićeva vrijednost na velikoj sceni (kadetska HNL liga) uočena je još prošle sezone. Sa samo 14 godina dominirao je među dvije godine starijim suigračima u Hajduku. Pomalo nestvarno zvuči podatak da je u prošloj sezoni zabio 11 golova. Ne samo zato što je bio dvije godine mlađi od svih, nego i zato što je - stoper. Stoga nije bilo upitno da će se oko njega otimati mnogi europski klubovi. Dečko je već visok 193, ali ne radi razliku (samo) visinom i jakom konstitucijom, nego je doista iznimno talentiran stoper koji zna igrati.

Što će Hajduk napraviti? Mladi Luka ima ugovor koji mu vrijedi do ljeta 2024., što Hajduku donosi određeni mir, ali i spoznaju da će dečko već za 14 mjeseci imati pravo izabrati klub po svojoj želji. Zato Hajduk mora brzo djelovati. Da mu se ne ponove Ivković, Kapulica ili Brkljača.

Luka Vušković je po mnogima već sada najbolji junior Hajduka. Ako je tako, onda ga već u siječnju treba voditi na pripreme, jer čemu Akademija ako nećeš najboljim juniorima dati šansu? Nisu li Nikola Vlašić i Andrija Balić već sa 16 bili standardni igrači Hajduka? Prije toga odskakali su talentom i igrama u juniorskoj momčadi.

Sljedeći korak je dati mu šansu i na službenim utakmicama. Luka će 27. veljače napuniti 16 godina i nakon toga će moći igrati za seniore. Ako PSG sada nudi četiri milijuna, za šest mjeseci Luka Vušković može vrijediti i 10 milijuna.

Kada je Joško Gvardiol imao 16 godina mnogi su nas uvjeravali da je spreman za seniorsku momčad Dinama, ali je debitirao tek s gotovo punih 18 godina. Međutim, ispred sebe je imao nisku vrhunskih stopera, pa je morao čekati red. Vuškovićeva je situacija na Poljudu s te strane bitno povoljnija. Hajduk ni izbliza nema stopere kakve je Gvardiol sa 16 i 17 godina imao ispred sebe.

Zadnji mladi igrači iz Akademije koje je Hajduk na pravi način promovirao bili su Stipe Biuk i Marin Ljubičić. Oni su išli na zimske pripreme sa seniorima prije dvije godine. U međuvremenu se nitko nije "ukazao", što je strahovito zabrinjavajuće za Splićane. Ili u Akademiji ne rade dobro, ili treneri koji vode prvu momčad nemaju dovoljno hrabrosti nekome otvoriti vrata.

Luka Vušković ne smije biti taj slučaj. Treba ga priključiti prvoj momčadi pa vidjeti što može već sada. Znamo da je stoper, a mladi igrači iz obrane uvijek su veći rizik za rezultat od onih u napadu. Njihove greške suigrači stignu ispraviti, one od stopera puno teže. Međutim, Vušković doista izgleda kao netko tko je tjelesno, a onda i igrački spreman odgovoriti zahtjevima prve momčadi. Čak i više nego što je to bio njegov brat Mario kada je s nepunih 18 debitirao za Hajduk.

PSG-ova ponuda od četiri milijuna izgleda primamljivo, ali ako je Luka Vušković taj - a mnogi su uvjereni da je - već na ljeto bi mogao vrijediti daleko više. Zato je Hajduk na potezu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:23