Ivan Rakitić

 DUJE KLARIC Cropix
NERASKIDIVA VEZA

Rakitić je stigao na Kalinićev poziv i prije 17 godina, a onda upoznao čovjeka koji će mu obilježiti život

Bivši Vatreni na prvi se pogled zaljubio u Split
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 23. srpanj 2024. 17:02

Slika prijelaznog roka vjerojatno je nastala na balkonu Poljuda. Ivan Rakitić je u samo dva poteza osvojio srca hajdukovaca, raširenih ruku sa šalom oko vrata pozdravio je more duša koje su se skupile pred fan shopom Bijelih.

Opisane scene obišle su cijeli nogometni svijet. Rakitiću je priređen doček kakav zaslužuje. Dugo se iščekivao njegov dolazak u Split, koji mu je, kako i on sam kaže, u srcu. Duboko u srcu. Počeci te veze sežu 17 ljeta od danas. Tada je Rakitića kontaktirao današnji sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić i doveo ga na kultni turnir “Četiri kafića”.

Ne bi to samo po sebi bilo nešto što bi se trebalo posebno isticati da Rakitić tu nije sreo čovjeka koji će mu kasnije postati neizostavan sudionik života. Upoznao je Marka Bralića Ketu.

To je, pak, poznanstvo s godinama postalo toliko snažno da je njihov odnos prerastao u kumstvo. Zna se koliko je uloga kuma važna u ljudskom životu. Taj vez je, naime, neraskidiv. Rakitić se u Split zaljubio na prvi pogled, ali nije tada znao da će sedamnaest godina poslije obući bijeli dres. Legendarni veznjak iza sebe ima karijeru kakvu mnogi ne mogu ni sanjati. Gotovo svugdje gdje je boravio osvojio je i trofeje.

Neizostavan šal

Često ga se na slikama moglo vidjeti upravo uz njegovog Keta, a neizostavan dio istih bio je i šal Hajduka. Nije Rakitić nikad davao navijačima Hajduka nekakve velike nade da će se dolazak dogoditi, ali je uvijek u njemu čučala ta povezanost s gradom pod Marjanom. Vjerojatno su samo njegovi najbliži stvarno znali kolika je njegova ljubav prema Splitu, kao i da se dolazak u bijeli dres jednostavno mora dogoditi. Često se legendarni veznjak kroz karijeru susretao s pitanjima o Hajduku, ali je redovito ostajao nekako zakopčan, iako nikad nije otklanjao tu mogućnost. Ona se, eto, otvorila u njegovoj 36. godini i Rakitić je nije propustio iskoristiti.

image

Ivan Rakitić i Marko Bralić-Keto 2011.

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Isplatilo se čekati na Rakitićev dolazak u Hajduk i hrvatski nogomet, a njegova veličina govori iz svake izgovorene riječi. Lice zrelog čovjeka, koji sa svojom ženom Raquel ima obitelj, odisalo je srećom, dok su mu oči bile sjajne. Kako sam kaže, osjećao se kao 16-godišnjak koji je onomad potpisivao svoj prvi ugovor tada za Basel.

Njegov prvi veći istup u javnost nakon potpisivanja za Hajduk bio je doista neopisiv. S kakvim je samo nabojem i poštovanjem Rakitić govorio o svom povratku u hrvatski nogomet, a doista je izgledao kao sretan čovjek. Njegov prijatelj, a danas sportski direktor u njegovom klubu Nikola Kalinić, prilikom uvoda je kazao kako je Hajduk najveći klub u Rakitićevoj karijeri. Poduža je tu lista europskih velikana, ali Hajduk je klub koji mu daje najveću emociju do sada. To je na prvu osjetio i sam Rakitić. Za njega je u hrvatskoj opciji igrao samo dolazak u Hajduk. Nemoguće je riječima opisati tu neverbalnu komunikaciju koju je reproducirao tijekom obraćanja.

- Split je moj dom u Hrvatskoj i tu sam najsretniji - govorio je Rakitić.

Veliki igrač i gospodin

Nogometnu stranu priče ovdje nije potrebno ni naglašavati jer doslovno svatko zna što Rakitić donosi Hajduku i kako će, u kombinaciji s Gattusom, utjecati na momčad. Posao će na terenu odraditi kao što to čine svi majstori, a svakog će suigrača učiniti boljim. Ovdje je ipak fokus na Rakitićevim emocijama i povezanošću sa Splitom. Osjećaji koje je on interpretirao na predstavljanju nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnima. Impresivan je u isto vrijeme bio i način na koji je Rakitić kontrolirao sebe i ostao je odmjeren u svakom segmentu.

image

Ivan Rakitić

VOJKO BASIC Cropix

Značaj koji Hajduk predstavlja Splitu i Dalmaciji dobro mu je poznat, a sreću koju osjećaju on i njegovi bližnji zbog ovog transfera opisao je jednom rečenicom.

- Moj kum je zaplakao kad sam mu javio da je sve gotovo, time sam vam sve rekao.

Sreća i radost tako velikog čovjeka i igrača nakon povratka u domovinu doista je zaslužila pokoju posebnu riječ, a kada je Hajduk raketom obznanio taj posao, vjerojatno je Rakitiću pao kamen sa srca. Pao je i hajdučkom svijetu, a slobodno mogu slaviti i svi sudionici HNL-a. Svojom će igračkom kvalitetom, ali i personom, Raketa lansirati Hajduk i ligu u orbitu. Kako na terenu, tako i marketinški. Veliki igrači su gospoda, a Rakitić to zorno prikazuje i na travnjaku i izvan njega.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. rujan 2024 14:24