Mindaugas Nikolicius, Marko Livaja i Lukša Jakobušić

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POGODIO U ‘SRIDU‘

Riješio se kapetana Hajduka i doveo Livaju, ali navijači nisu bili presretni. Ipak, bio je to pun pogodak

Šokantno je djelovala odluka Jakobušića da prvog strijelca prebaci u rad s drugom momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2023. 13:31

Prije dvije godine Hajduk je napravio potez koji je s vremenskim odmakom dobio pravu dimenziju. Marko Livaja u veljači 2021. postao je novi lider momčadi zamijenivši u toj ulozi Miju Caktaša, dvije sezone zaredom najboljeg strijelca i najboljeg igrača Bijelih.

Šokantno je u prvi tren djelovala odluka Lukše Jakobušića kojom je prvi igrač Bijelih prebačen u režim samostalnog rada do kraja sezone jer Caktaš je bio “desetka” Bijelih, igrač koji je i u posljednjoj utakmici koju je igrao za Hajduk zabio Rijeci za pobjedu na Rujevici.

image

Mijo Caktaš

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Međutim, gdje smo danas, dvije godine nakon tog šoka iz veljače 2021. godine? Livaja je reprezentativac, nedvojbeni lider Hajduka koji je osvojio Kup, te prošle sezone najbolji strijelac i igrač HNL-a. Barem jednu od te dvije pojedinačne titule uzet će Livaja i ove sezone. S druge strane, Mijo Caktaš je šest mjeseci proveo u samostalnom treningu na Poljudu, zatim jednu polusezonu u saudijskom Damacu, a posljednjih 12 mjeseci nosi dres Osijeka. Razlika je ogromna, Livaja je ikona Hajduka, a Caktaš jedan od boljih igrača Osijeka koji se bori sačuvati treće mjesto. Brojke su jasne, argumentni razvidni, Jakobušić je napravio sjajan potez. Kamo sreće da je jedan takav angažman potpisao i prošlog ljeta kada je “zapeo u prometu” i nije doveo pojačanja...

image

Marko Livaja i Luksa Jakobušić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Puno odlučniji

U veljači 2021. bio je puno odlučniji. Samo tri mjeseca po dolasku na Poljud shvatio je Jakobušić da momčad treba novog lidera. Caktaš je zabijao 20 golova po sezoni, ali Hajduk je igrao prosječan nogomet i te dvije sezone osvojio četvrto, odnosno, peto mjesto. U veljači 2021. mogao se naslutiti još veći pad, a Caktaš pritom nije želio produžiti ugovor koji mu je istjecao na kraju te sezone.

- Caktaš mi je rekao da ne želi ostati, da želi napraviti transfer. Imali smo ponuda za transfer, ali s igračeve strane te ponude nisu bile prihvaćene. Potom sam ponovno pričao s Caktašem ponudivši mu produljenje ugovora za još jednu godinu, međutim, igrač nije želio smanjiti svoj aktualni ugovor niti za jedan euro. U takvoj situaciji nismo imali drugog izbora nego povući izrečeni potez jer uz sav respekt prema Caktašu mi primarno moramo zaštiti Hajduk - objasnio je tada Nikoličius.

image

Mijo Caktaš

RONALD GORSIC Cropix

Šokantno je djelovala odluka Jakobušića da prvog strijelca prebaci u rad s drugom momčadi za koju nije nastupao, već samo trenirao po osobnom programu. Ali, s druge strane nije ni Livaja u startu dočekan kao spasitelj. Međutim, tri mjeseca su bila dovoljna da navijači prihvate Livaju kao novog lidera. Za Caktaša više nitko nije pitao dok su navijači diljem Dalmacije, ali i Hrvatske pisali poruke “Livaja ostani”.

Povratak u domovinu

Šest mjeseci kasnije, u veljači prošle godine, Caktaš je nakon kratke epizode u Saudijskoj Arabiji ponovno osvanuo u HNL-u, ali u dresu Osijeka. Caktaš se vratio u hrvatski nogomet, a Livaja u hrvatsku reprezentaciju. Neusporedive su postale karijere dvojice igrača koji su nosili Hajdukovu “desetku”.

image

Marko Livaja

VOJKO BASIC Cropix

Caktaš je bio i kapetan Hajduka, danas je kapetan Livaja. Nema ozlijeđenog Lovre Kalinića pa je Livaja preuzeo traku, ali dobio je sve ovlasti na Poljudu koje je nekoć imao Caktaš. S tom razlikom da je Livaja postao i službeni marketinški brend Hajduka. Igrač kojeg će generacije pamtiti kao velikana u bijelom dresu bez obzira koliko još ostane igrač Hajduka. Jer, Livaja je definitivno obilježio jedno razdoblje, jedino je pitanje koliko će to razdoblje trajati.

Ali, Jakobušićev potez iz veljače 2021. bio je uistinu vizionarski, ma koliko je teško pao navijačima u prvi tren. No, vizije se ionako ne rade za jedan dan, a Livaja je dosad najbolje pogođeni potez Jakobušića u Hajduku.

Jedan od onih po kojem će ga svi pamtiti...

Mijo Caktaš

Trenutna cijena na Transfermarktu: 2,0 milijuna eura

Cijena pri dolasku u Osijek: 2,0 milijuna eura

Sezona 2022./23: HNL 18 nastupa (7 zgoditaka, 3 asistencije), Europa 2 nastupa (bez učinka), Kup 3 nastupa (1 zgoditak).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:23