INTRIGANTAN DVOBOJ

Rođaci na suprotnim stranama: Linija Zagreb - Split je užarena, ali danas će 90 minuta biti u prekidu

Marko i Dario, bliski rođaci i veliki prijatelji, na suprotnim stranama zagrebačkog travnjaka
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 13. rujan 2024. 15:55

Tjedan derbija prožet je događanjima na Poljudu koji nemaju veze sa samim terenom, no dakako da se treba baviti i samim akterima najveće utakmice hrvatskog nogometa. Puno će tu biti zanimljivih individualnih sučeljavanja. Svatko zna da su Livaja i Petković dva ponajbolja igrača HNL-a, ali njihov duel nije jedini koji će se sa zanimanjem pratiti.

Baturina i Biuk se od ranije dobro poznaju iz mlade reprezentacije i sigurno će se htjeti nadigravati. Dinamova nova desetka je već starosjedioc i nositelj kvalitete među Plavima, dok će povratnik među Bijele imati veliku želju za dokazivanjem, a nepresušan će biti i motiv povratničkog nastupa za njegov najdraži klub, ali i motiv povratka u hrvatski nogomet. Ivan Rakitić će prvi puta igrati najveći hrvatski derbi i nema dvojbe da nas čeka velika utakmica.

No, jedna priča je doista raritetna. Gattusu i Jakiroviću će na raspolaganju biti Dario Melnjak i Marko Rog. Dvojicu vrsnih nogometaša iz Nedeljanca pokraj Varaždina veže krvno srodstvo. Naime, Rogov otac i Melnjakova majka su brat i sestra, pa su stoga Marko i Dario prvi rođaci. Osim što imaju snažnu i neraskidivu obiteljsku vezu, zajednički su im mnogi činitelji iz nogometne karijere. Doista postoji podosta točaka koje su u jednakoj mjeri prožele karijere ovog dvojca.

Razlika je u godinama, Dario je tri ljeta stariji, a i na terenu ordiniraju različitim zonama. Karijerno dijele neke lijepe, ali i neke manje ugodne situacije. Obojica su, recimo, u jednom stadiju karijere bili reprezentativci i igrali u velikim klubovima. Nogometni put su, za razliku od mnogih drugih mladih nogometaša, započeli u Hrvatskoj. Melnjak je krenuo u svom Nedeljancu, pa svratio do Zeline, a put ga je kasnije preko Slavena Belupa otisnuo u belgijski Lokeren. Slijedila je kratka epizoda u Neftčiju, nakon čega se odlučio vratiti bliže domu, u slovenske Domžale. Dres Hajduka nosi od 2021. godine, a dolasku na Poljud prethodilo je dvoipolgodišnje iskustvo u turskom Rizesporu. Njegov rođak u plavom dresu počeo je u Varaždinu, a prvi ga je “otkrio” RNK Split, iz kojeg dolazi na prvi mandat u Dinamo. Maksimir je postao njegov dom u ljeto 2015. godine u transferu vrijednom 5 milijuna eura. Godinu dana kasnije počeo je njegov put po ligama Petice, koji je, nažalost, bio prožet teškim ozljedama koljena, što mu je dodirna točka s Melnjakom. I uvijek su te ozljede dolazile u najnezgodnijem trenutku kad su ovi fino odgojeni momci, danas već ozbiljni ljudi, bili u naponu snage.

Rog je prošao kroz Napoli, Sevillu i Cagliari, iz kojeg se opet vratio u Dinamo, dok je Melnjak također imao fino putovanje kroz Europu prije Hajduka. Prije ozljede lijevi bek Bijelih bio je jedan od nositelja igre, a dobio je i nadimak Rabuzin jer je posebno efikasan bio u kupu. Za sada je na Poljud donio dva Sunca, ali trenutni odnos snaga kod Gennara Gattusa nalaže da je Melnjak u drugom planu. “Pole position” trenutno drži Diallo. Marko Rog, s druge strane, polako ulazi u ritam nakon teške ozljede, baš kao i njegov rođak. Osim što im je nerazdvojiv život, iste su im očito i karijere. Svakodnevica je ovom dvojcu sigurno jako zanimljiva, a često jedan drugoga spominju u javnosti...

- U mom Nedeljancu svi su dinamovci, samo je bratić Melnjak, nažalost, u Hajduku - govorio je nedavno Marko Rog, a kad se u jednom periodu spominjala mogućnost Rogova dolaska u Hajduk, ovako je govorio Dario Melnjak:

- Čujemo se svakodnevno, igramo PlayStation online i jedan drugome prepričavamo što se događa u našim karijerama. Često mu spomenem Hajduk, ali bojim se da je to jako težak scenarij, teško ćemo nas dvojica skupa zaigrati u Hajduku.

Eto, cijela će hrvatska gledati derbi od 20.00 sati, ali najzanimljivije će biti u Nedeljancu pokraj Varaždina. Dva rođaka na suprotnim stranama, tata Rog i mama Melnjak sigurno su najponosniji ljudi na svijetu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 15:55