Karlo Sentić brani penal na utakmici Kupa protiv Mladosti iz Ždralova

 DAMIR KRAJAC Cropix
KARLO DRUGI

‘S 21 godinom je spreman ponijeti Hajdukov teret! Činjenica da će se boriti za naslov neće imati utjecaja‘

Mladi Karlo Sentić, poljudska "jedinica" za proljeće, u očima legendarnog Ivana Pudara
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. prosinac 2022. 22:19

Dugo su Ivan Pudar i Karlo Sentić razgovarali na turniru Četiri kafića. Pudar je vodio momčad Camela, u kojoj je pored Sentića imao i Danijela Subašića. Ali, Subašić je “gotov vratarski proizvod”, a Sentić ima 21 godinu i pred njim je izazovno proljeće. Možda i prijelomnica karijere jer nakon ozljede Lovre Kalinića još u studenome postao je mladi Dubrovčanin “jedinica” Bijelih.

- Malo smo sjeli, popričali. Prenio sam mu neka svoja viđenja - kratko je u startu kazao Pudar i dodao:

- Kada sam ga ugledao na vratima u dvorani, izgledao mi je duplo veći nego inače.

Pudar i Sentić dijele slična iskustva jer s 19 godina Pudar je dobio u ruke ključeve “splitskih vrata”. Te zime 1980. Budinčević je slovio za prvog vratara, a onda je Ivić pripremio iznenađenje, tri dana prije utakmice s HSV-om u Hamburgu na vrata je poslao Pudara. Prvu utakmicu odradio je u Osijeku, a drugu na sjeveru Njemačke u četvrtfinalu Klupa prvaka. Mladi, neiskusni, ali talentirani i hrabri čuvar mreže Ivan Pudar stao je među vratnice Hajduka. Sentić je dvije godine stariji, ali i na njemu je veliki teret ovog proljeća. Hajduk želi titulu, a takve ambicije traže maksimum od svih pojedinaca u momčadi. Svaka karika mora biti jaka.

- Vjerujem u Sentića, vjerujem da je spreman ponijeti taj teret. Ima detalja na kojima mora raditi, tehničkih stvari koje mora usavršavati, ali najvažnije od svega jest da se u glavi može nositi s izazovom koji dolazi. Činjenica da će se Hajduk boriti za naslov neće utjecati na Sentića.

Upravljanje obranom

Prvo na što je Pudar ukazao Sentiću jest segment upravljanja obranom.

- Ja sam ušao s 19 u momčad, ispred mene su bili Rožić i Primorac, ali nametnuo sam se kao njihov dirigent. Vratar mora biti iznad svoje obrane, mora njima upravljati. Ne može se dogoditi da uhvatiš loptu, ideš je rukom baciti, a iza tebe deset igrača. U moje doba imao sam uvijek Baku Sliškovića oko centra, a Zlatka ispred njega spremnog za kontru.

image

Karlo Sentić

VOJKO BASIC Cropix

Mora se dodati i kako je Pudar bacao loptu kao pravi atletičar. Rukom je izbacivao preko središnjeg kruga u suparničkoj polovici.

- To je davno bilo, ne sjećaju se ljudi više toga... Nego, da vam kažem, imate vrhunskih vratara sjajnog refleksa, ali često “šapuću” svojim stoperima. To ne prolazi. Pored svih “laptop” vježbi, svih novosti koje se uvode u treninge, upravljanje obranom ostaje najvažniji element.

Koje su zamke za mladog vratara pri ulasku u momčad?

- Prvo treba biti spreman. Ali, ne samo vratar, već i cijeli klub. Često se dogodi da klub mladom vrataru ponudi priliku, ali ako kompletna momčad nije na razini, ne treba očekivati da će vratar raditi čuda i sam spašavati ekipu. Sentićev uspjeh puno ovisi o momčadi i klubu.

Razgovarajući sa Sentićem došao je Pudar i do osobnih spoznaja glede mladog vratara Bijelih.

- Još nije ušao u zadnji “klik”, ali shvaća da je prvi vratar Hajduka. Poletan je, željan i snažan. Ima jaki voljni moment, ima silnu želju da Hajduk pobjeđuje. Rekao sam mu da nema “zezanja” na golu, nema driblanja i tih stvari. Šteta da je dosad malo branio ove sezone jer, na žalost, nema druge momčadi. Da egzistira druga momčad, mogli bi se rastrčati igrači koji vikendima nisu u pogonu. Bila bi prava stvar, svi bi barem donekle držali natjecateljsku spremnost.

U konačnici, kakav je vaš stav, može li Sentić odgovoriti velikom izazovu? Može li kao “jedinica” Hajduka ponijeti golemi teret ovog proljeća?

- Bez daljnjega da može, ali treba vidjeti kako će krenuti polusezona za Bijele. Velika prilika se pruža Sentiću i, što je bitno, nema opterećenje što klub ambiciozno ide po veliki rezultat - zaključio je Pudar.

Bez straha

Sentić je dosad pokazao da nema straha od izazova i dokazivanja. Sve što je branio na vratima Bijelih ove jeseni (ukupno 12 nastupa) bilo je na visokoj razini. Mlad je, ima kredit, ali nije bilo potrebe da ga troši. Pokazao se kao kvalitetno rješenje, pa iako je Hajduk u zimskoj stanci doveo Lučića iz Istre, jasno jest da je Sentić prvi vratar.

image

Ivan Pudar

VOJKO BASIC Cropix

U Hajduk je došao iz Dubrovnika s 13 godina. “Sedmaš” iz Mokošice, igrač Nogometne akademije Libertas prešao je tada na Poljud. Osam je godina među Bijelima, nakon što je prošao omladinski pogon i drugu momčad Hajduka jednu je sezonu branio za Varaždin, da bi se iz “grada baroka” vratio s naslovom prvaka Druge lige. Spremno je potom ušao u konkurenciju s Kalinićem i Subašićem, a debi je dočekao na njemu poznatom travnjaku, ovog ljeta u Varaždinu. Prošao je i derbi s Dinamom na Poljud, s Osijekom branio na gostovanju i u Splitu. Već je osjetio sve čari prvoligaškog nogometa s grbom Hajduka na grudima, ima i kvalitetne “mentore” Subašića i Kalinića. Svi preduvjeti za perspektivnu budućnost već su ostvareni, dalje treba samo kvalitetno braniti.

Pletikosa, Kalinić i dva Karla

U posljednjih 25 godina četiri su vratara izašla iz omladinskog pogona Hajduka, postavši pritom standardni čuvari mreže Bijelih. Trojica su napravila i unosne transfere, a kako reče Pudar, “pitanje je trenutka kada će i četvrti”.

U jesen 1998. mjesto među vratnicama 19-godišnjem Pletikosi ustupio je legendarni Tonči Gabrić. Do kraja sezone 1998./99. izmjenjivali su se na vratima, a onda je Pletikosa postao neprikosnovena “jedinica”. Lovri Kaliniću trebalo je više vremena, s 23 je Solinjanina na vrata gurnuo Igor Tudor u svibnju 2013. kada je preuzeo Hajduk. Prethodno se dokazivao na posudbama u Novalji, Karlovcu i Junaku. Karlo Letica je branio u Mosoru i Valu, da bi s 20 godina u studenome 2017. iznenada dobio priliku na Poljudu. Prvo je bio pričuva Stipici, a onda je mala i kratka ozljeda standardnog čuvara mreže na površinu izbacila Leticu.

U konkurenciji s Grbićem je dobio prednost i za šest mjeseci napravio golemi iskorak. Potpisao je za Brugge u transferu vrijednom tri milijuna eura. Nijedan vratar s Poljuda nije napravio tako veliki transfer u tako kratkom razdoblju provedenom među vratnicama Hajduka. Nažalost, nije mu karijera išla tako strelovitom brzinom nakon Hajduka i danas brani za rumunjski Hermannstadt. Nakon “Karla prvog” stiže nam “Karlo drugi”, još jedan čuvar mreže koji u ranoj fazi karijere dobiva priliku u kontinuitetu postati “jedinica” Bijelih.

Koliko će kapetan Lovre Kalinić izbivati s travnjaka, hoće li se vratiti na kraju sezone ili će se tek priključiti u sljedećoj, nijanse su u pitanju. Karlo Sentić počinje kao “jedinica” za proljeće, a dalje je sve u njegovim rukama. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. srpanj 2024 20:59