Igor Musa

 Jakov Prkić/Cropix
INTERVJU ZA SN

S Lekom je Bijelima donio naslov prvaka Hrvatske, a sad tvrdi: ‘Jasno kao dan, Hajduk treba pojačanja‘

Igor Musa, suigrač Ivana Leke iz šampionske 2001. godine, ali i bivši nogometaš Rijeke, pred jadranski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. veljača 2023. 22:12

Rijeka je u nedjelju na Poljudu, važna je to utakmica za Hajduk nakon poraza u Puli. Ali, bila bi važna i da su Bijeli pobjednički napustili Pulu, a kamo li ne ovako kada traže iskupljenje. Kako je igrati jadranski derbi odlična zna Igor Musa, nekoć igrač s obje strane. S Rijekom je pobjeđivao na Poljudu, s Hajdukom je slavio na Kantridi. Što u nedjelju predviđa Musa?

- Prošao sam obje adrese, obje teme. Rijeka ovog puta dolazi kao autsajder jadranskog derbija. Međutim, s druge strane, Rijeka dolazi rasterećena i može svoje ambicije nakon 90 minuta zadovoljiti s dobrim rezultatom ili kvalitetnom igrom ako ne uzme pozitivan rezultat. Rijeka nema što izgubiti, a može puno dobiti. Za razliku od Hajduka, koji ima veliki pritisak i samo jednu opciju na raspolaganju - pobjedu. Drugog izbora nema ako se žele pratiti visoke ambicije - kazao je Musa, koji trenutno obnaša dužnost sportskog direktora Croatije Zmijavci.

Dosta novosti

Pratio je Musa pažljivo Jakirovićev rad u Zrinjskom jer u mostarskom klubu današnji trener Rijeke “harao” je Premijer ligom Bosne i Hercegovine. Je li iznenađenje što je napustio borbu za naslov i prihvatio se gradnje nove Rijeke?

- Unio je dosta novosti s Rijekom, napravio evidentni pomak. Mogao je uknjižiti još jednu titulu sa Zrinjskim, još jedan trofej u svojoj trenerskoj karijeri. Međutim, izabrao je Rijeku pretpostavljajući da je pravi trenutak za preuzimanje. Shvaćam njegovo razmišljanje jer takav je trenerski posao. Dogodi se šansa, tko zna je li mogao imati i neku drugu priliku. Izabrao je Rijeku, otišao u nespornu jaču ligu i vidjet ćemo hoće li se potez pokazati kao dobar izbor.

Hajduk je također doveo novog trenera u zimskoj stanci, ali Bijeli su neočekivano visoko poraženi u Puli. Rezultat kojem se malotko mogao nadati na početku mandata trenera Leke.

- Istra je priredila veliko iznenađenje, i rezultatom i igrom. Hajduk je odigrao daleko ispod očekivanja i zato momčad mora u nedjelju pozitivno reagirati, od prve minute pokazati da je u Puli bio samo jedan loš dan. Moraju protiv Rijeke podići publiku na noge od prve minute, pokazati visoku razinu želje i agresivnosti. Pokazati da su spremni odigrati shodno ambicijama koje imaju.

Zna gdje škripi

Kako ste vidjeli Hajduk u dva susreta na startu proljeća? Jesu li nužna pojačanja kako je Leko istaknuo već tijekom priprema?

- To je jasno kao dan, Hajduk mora Hajduk dovesti pojačanja. Ali, baš pojačanja, znači igrače koji su bolji od kadra kojeg Bijeli posjeduju. Imam dojam da već dugi niz godina traje selekcija jer očito je da je momčad za visoke dosege deficitarna po linijama. Uz to, novi trener ima i nove zamisli, dobro zna gdje mu škripi i na kojoj se poziciji treba pojačati.

S Lekom je Igor Musa proveo dvije sezone u Hajduku. Zajedno su od 1999. do 2001. osvojili nacionalno prvenstvo i Hrvatski kup. Musa kao već iskusni igrač, a šest godina mlađi Leko u ulozi kapetana, kao igrač velike budućnosti.

- Ivan je smirena osoba koja ne gubi glavu. Takav je bio kao igrač, vidim da je takav i kao trener. Vrlo inteligentna osoba i pritom moram reći da je u ulozi igrača prošao dosta kriznih situacija na Poljudu, tako da mu ovo i nije neka novost ili iznenađenje. Zna formulu, zna što treba napraviti da se momčad izvuče iz jednog neugodnog poraza. Prije svega ostati smiren i potom izvesti ekipu na pravi put i krenuti pobjedničkom stazom.

Gledati sebe

Sedam bodova višak i utakmicu manje ima Dinamo ispred drugoplasiranog splitskog sastava. Logično je stoga pitanje je li Hajduk još uvijek u utrci za naslovom ili treba prestati o tome pričati i igrati utakmicu po utakmicu?

- Pristalica sam druge opcije. Hajduk treba prvenstveno gledati sebe, što je potvrdila i utakmica s Istrom. Ne treba osluškivati što je napravio Dinamo i kakva je situacija u Maksimiru. Tko je ozlijeđen, što radi Skupština... To su sve nebitne stvari za Hajduk. Treba se fokusirati na svoj rad i čekati šansu. Jasno, s pobjedama jer drukčije neće ići. Nije nemoguće da Hajduk dođe u priliku borbe za titulu, ali treba primarno razmišljati samo o prvoj sljedećoj utakmici. I biti spreman iskoristiti šansu - podvukao je na kraju Igor Musa.

Hajduk će još neko vrijeme ovisiti o Livaji

Je li Hajduk i dalje primarno ovisan o učinku svog najboljeg igrača Marka Livaje?

- Istina je da ovisi o Livaji i ovisit će još neko vrijeme sve dok igrači ne pohvataju sve zamisli novog trenera. Ne ide ništa preko noći. Htjeli bi u dva-tri tjedna da se slika igra odjednom promjeni, ali prekratko je vrijeme da se sve navike tako brzo promjene. U napadu svi i dalje traže Livaju, međutim, sreća je da Hajduk ima igrače takvog kalibra, koji uz Livaju mogu riješiti utakmicu kada zagusti. Uvjeren sam da će s vremenom doći igra i pomoć kompletne ekipe.

49 godina ima Igor Musa, nekoć odličan veznjak

2 trofeja uzeo je Igor Musa igrajući za Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:21