TOM DUBRAVEC Cropix
PROSTOR ZA NAPREDAK

Sad je jasno tko će voditi Hajduk protiv Dinama: Livaji treba vratiti kondiciju i mir, pada i odluka o vrataru

Za derbi treba pronaći i pravo krilo te odlučiti je li vrijeme za povratak Lovre Kalinića
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 08:46

Pritisak nije prestao, dapače, imperativ se samo pojačao. Mislav Karoglan se kao i svi njegovi prethodnici suočio s teretom velikih očekivanja, što dakako logično ide uz opis posla trenera Hajduka. Nakon Lokomotive mnogi su pomislili da je završio njegov mandat, ali Karoglan je čvrst na klupi Hajduka. Kao rijetki do sada dobio je priliku za iskupljenje, vodit će derbi na Veliku subotu. Drugi s Bijelima na Poljudu, ali puno važniji nego prvi odigran u listopadu 2021. godine. Remi je upisao na premijeri, ali drugi će mu sigurno staviti pečat na karijeru. Što Karoglan mora napraviti tijekom stanke, kako bi mogao najbolje iskoristiti vrijeme za pripremu utakmice?

Svi se pitaju gdje je prostor za napredak Hajduka i što uopće može Karoglan popraviti u momčadi koja kompletno proljeće nema igru. Tri smo segmenta izdvojili, od golgetera preko krilnog napadača do vratara.

Livaja u fokusu

Prvi zadatak je vratiti Livaju u natjecateljski ritam, uz to smiriti njegove emocije pred najvažnije utakmice sezone. Pod pritiskom će biti Livaja za oba susreta s Dinamom, prvenstvo i Kup, a onda odlazi u atmosferu najveće mržnje i animoziteta, na gostujući jadranski derbi. Livaji nakon ozljede treba povratak u bolju kondicijsku spremu, a uz to traži i unutarnji mir. Vremena nema previše, ali barem je jasno na čemu se treba raditi. Livaja je ključni igrač Hajduka i kada je u slabijoj formi, pogodak kakav je postigao Lokomotivi mogu potpisati samo istinski velemajstori, međutim iz tog susreta više se, zbog poraza, pamti neiskorišteni kazneni udarac nego prekrasne "škarice".

Pitanje krilnih pozicija

Druga zadaća je pronaći kvalitetno krilo za derbi. Brekalo ili Sahiti, rješenje u jednom od njih, ako ne u obojici. Brekalo je gotovo mjesec dana izvan prave forme. Dvije utakmice se mučio, igrao po 45 minuta, a potom je sljedeće dvije propustio. Brekalo nije "fit" još od gostovanja u Varaždinu. Igrač koji je trebao biti najveće pojačanje Hajduka ove zime, od kraja veljače neiskorišten je potencijal. Identično kao i Sahiti koji je još prošle jeseni bio match winner u osjetljivom dijelu sezone. Sahiti je zgodicima riješio Lokomotivu i Dinamo na Poljudu, ali na proljeće nije postigao pogodak. Već je 10 utakmica bez zgoditka, zadnji put je zabio još početkom prosinca s Goricom na Poljudu.

Proljeće "preživljava" s tri asistencije iz dvoboja s Belupom. Što je problem kod Sahitija? Gubitak samopouzdanja nakon dolaska Brekala ili jačanje ukupne konkurencije na krilnim pozicijama? S ozljedom se ne bori, tek na trenutke iskazuje pojačanu nervozu što je i logičan slijed zbivanja u lošoj "krivulji" forme. Sahiti treba "čistu glavu", maksimalnu koncentraciju na teren i što je najvažnije, povratak samopouzdanja. Kako? Samo pogocima, ali da bi zabio mora i šutirati. Jednostavno.

Impresivni Lučić

Treće pitanje je vratar. Ivan Lučić ima 15 čistih mreža u prvenstvu od 27 nastupa. Ukupno je upisao 18 "clean sheetova" u sezoni. Impresivne brojke, nema se što dodati. Korektno je branio Lučić, nema posebnih zamjerki na njegov račun, ali u proljetnim dvobojima uklopio se u sivilo ekipe. Nije krivac za silaznu putanju, međutim razvidno je da nije donio poticaj većom, značajnijom obranom. Od vratara velikog kluba uvijek se traže velika djela, stoga će vjerojatno i kod Karoglana na dnevni red doći pitanje je li sazrelo vrijeme za povratak Lovre Kalinića.

Promjene u kadru su nužne, Karoglan mora protresti ekipu, ali pritom je jasno da na pojedinim pozicijama i nema puno rješenja. Kad-tad će naći mjesta za Hrgovića i Prpića, međutim delikatna je situacija obojicu gurnuti u "vatru" za derbi. Derbi moraju izvlačiti iskusni i oni koji uskoro žele na mercato. Moraju nam potvrditi da su klase kakvim se vide, zato je razvidno od koga najviše mora izvući Karoglan za Dinamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. ožujak 2024 14:04