Dražen Mužinić Frfa, nekadašnji igrač Hajduka.

 

 VOJKO BASIC Cropix
LEGENDA BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘Sada sam potpuno siguran - najpoštenije bi bilo kada bi se Nikoličius sam pokupio i napustio Poljud‘

‘Još ranije sam posumnjao u njegove sposobnosti na temelju dovođenja igrača‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. veljača 2023. 12:57

Dražen Mužinić, legendarni igrač Hajduka, sasvim sigurno s titulom najborbenijeg igrača "bijelih" u povijesti kluba, odavno ne ide na Poljud; utakmice svog kluba prati na televiziji. Uoči derbija u Maksimiru, vrlo je kritičan u odnosu na trenutačno stanje u splitskom klubu.

- Žao mi je, boli me ovo što se događa - rekao je Mužinić - jer ispada da su ljudi koji vode klub izgubili busolu. Ustvari, sportski direktor Mindaugas Nikoličius, kazat ću otvoreno, nije dostojan voditi stručnu politiku Hajduka. Još od ranije sam posumnjao u njegove sposobnosti na temelju dovođenja igrača, a sada sam potpuno siguran kako bi najpoštenije bilo da se sam pokupi i napusti Hajduk. Nije to isto, voditi struku Gorice i Hajduka.

Leko zaslužuje bar 3 godine

Mužinić je oštricu prijekora uputio u prvom redu prema članovima Nadzornog odbora:

- Otkako se počelo s biranjem članova nadzornog odbora, niti jednom u tom vodećem organu kluba nije bilo ni blizu izbora nekog stručnjaka, dakle nekog od zanata, koji bi bio u stanju dati ocjenu rada sportskih direktora. Nadzornici su navijači Hajduka, nitko od njih nema pravih znanja, kao uostalom ni predsjednici, pa tako i Lukša Jakobušić. I zato se duže vrijeme događa, osim kad su u pitanju pojedini povratnici u matični klub, da nam u pravilu dolaze igrači za popunu kadra.

Kad je riječ o statusu trenera Ivana Leke, popularni Frfa, iskren do kraja, najprije se začudio kako se uopće prihvatio posla…

- Ali kada je već došao, samim tim činom uvjerio me da je u stanju dignuti razinu Hajduka. Leko zna jako dobro svoj posao, njemu bih dao i tri godine kredita. On je trener koji može vratiti Hajduk u borbu za naslov prvaka. Šteta je ipak, doslovno nenadoknadiva, što mu nisu osigurali kvalitetniji igrački kadar.

Mužinić nije optimist kad je riječ o subotnjem derbiju:

- Dinamo me dosad nije impresionirao, Hajduk me razočarao. Pribojavam se te utakmice, pogotovo u odnosu na toliko ozlijeđenih igrača. Zazivam ih, one koji će istrčati na Maksimir, na maksimalno zalaganje, kao da je to trofejna utakmica. Uzdam se u fakte da se u takvim utakmicama u pravilu nadmaši svoje sposobnosti. Meni su susreti protiv Dinama, kao i protiv Crvene zvezde, oduvijek bili najveći izazov.

Nema ih na Poljudu

Frfa nije želio povlačiti pitanje odlaska s Poljuda, s razlogom je ogorčen na način kako je s Poljuda ispraćen u vrijeme notornog Ivana Kosa. Inače, takvo razočaranje doživio je i nakon povratka iz Engleske, kada neobjašnjivo, ispada zbog mutnih političkih razloga, nije dobio tretman kakav je zasluživao. Prekinuo je karijeru, ostavio se baluna s nepunih trideset godina, premda je tada, još uvijek bio u snazi nositi bijeli dres bez popusta.

Zanimljivo je da ni Ivan Katalinić, također velikan "bijelih" - igrački i trenerski - ne dolazi na utakmice na Poljud, ali on nije želio komentirati aktualna događanja, to jest otkud toliko ozlijeđenih igrača, odnosno kako se dogodila tolika erozija igračkog kadra.

- Ostavite me na miru - rekao je Katalinić.

- Čujemo se poslije derbija, želim mojem klubu sve najbolje…

Dražen Mužinić, standardni prvotimac Hajduka od 1969. do 1980., odigrao je 344 utakmice za "bijele" (280 prvenstvenih, 29 u Kupu, te 35 europskih), okitio se s devet klupskih trofeja (četiri prvenstva i pet kupova), reprezentativac Jugoslavije (32 utakmice, nastupi na SP-u 1974. i EP-u 1976.), poslije karijere i osam godina izoliranosti, vratio se u matični klub, gdje je imao vrijednu ulogu skauta.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:05