Nadzorni odbor Hajduka

 TOM DUBRAVEC Cropix
REZULTAT (NI)JE TREND?

‘Salto mortale‘ na Poljudu plod je frustracije: Povjerovali su da je on Einstein, a neki potezi ostaju nejasni

Tko nakon Karoglana? Postoji li uopće na tržištu idealan stručnjak za ovaj Hajduk?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. travanj 2024. 17:02

Vrati dite materi, daj nogomet HDZ-u, očito su rezonirali članovi Nadzornog odbora dok su u vaterpolistu Josipu Paviću pronalazili zamjenu za Lukšu Jakobušića. Nakon godina treniranja narodne demokracije bez trofeja i biranja predsjednika putem natječaja iz bazena s anonimusima, sve ukazuje da su se nadzornici umorili u borbi s vjetrenjačama. Hajdukov predsjednički ‘headhunting‘ u ponedjeljak se zbog toga oportunistički zaustavio na pragu vladajuće stranke, koja se neće buniti protiv toga jer praktično od svojeg utemeljenja njeguje fetiš na dva najveća nogometna kluba i Hrvatski nogometni savez.

U svoje vrijeme Franjo Tuđman je "prije svakog spavanja mijenjao ime Dinama", ali redovito vodeći računa o ravnoteži, tako da ni Hajduk nije ostavljao bez političkog pokroviteljstva Nadana Vidoševića, što se kasnije po inerciji rastegnulo do vremena Ive Sanadera i njegovih sponzorskih centaršuteva prema Poljudu.

"Ćelava sezona"

U razdoblju navijačke borbe za Kodeks i čiste odnose u nogometu splitski se klub emancipirao i odmaknuo od političkih stranaka, ali ovaj posljednji oštar zaokret s Pavićem kao predsjedničkim kandidatom pokazuje da devizi ‘neću politiku u svoju butigu‘ polako istječe rok trajanja.

image

Lukša Jakobušić

VOJKO BASIC Cropix

Slatki ‘salto mortale‘ Hajdukova NO-a u prvom redu je plod frustracije rezultatski ćelavom sezonom. Niti ovaj put ništa od titule, sljedećeg ljeta Hajduk će proslaviti okruglih 20 godina bez naslova, što je zbilja tragikomično za tako velik i popularan klub ako u obzir uzmete zapravo trivijalnu konkurenciju hrvatske lige. Međutim, ako je "rezultat trend, a ideal vječan", onda trofejna pustoš ne bi smjela biti dovoljan razlog za iznenadno očijukanje s vladajućom politikom, zar ne? Treba li, drugim riječima, razloge ovog komplotiranja tražiti na nekoj drugoj strani, recimo u financijskoj dubiozi kluba koja je prema nekim izvorima probila granicu od 40 milijuna eura?

Osvojivši dva kupa Lukša Jakobušić odlučio je da će ove sezone odigrati ‘all in‘ i vratiti titulu na Poljud. Nakrcao je zato roster skupim zvijezdama u uvjerenju da će se one revanširati naslovom. U sljedećem koraku Livaja, Perišić, Brekalo, Uremović, Žaper i društvo iskoračili bi prema skupini nekog europskog natjecanja (čitaj: prema financijskom blagostanju), a Hajduk bi bez drame nastavio servisirati skupu momčad. Danas znamo da je to bio predsjednikov hazarderski potez.

Beskrajno ambiciozni 47-godišnjak odigrao je na pogrešan broj. Hajduk je pod Jakobušićem rastao dok je predsjednik vjerovao procjenama Mr. Footballa, sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. Ako ste vremenom zaboravili, podsjetit ću vas da je riječ o onom Litavcu koji je ‘moneyball‘ strategijom režirao malo čudo u Gorici, pa su na Poljudu povjerovali da je čovjek transferni Einstein. Nije, on samo posjeduje malo veći talent za igranje Football Managera. U stanju je kvalificirano prekopavati hrpe nogometnih second-hand dućana i vlasniku kluba osigurati stabilan rast i zaradu na transferima. Složiti šampionski roster je ipak malo zahtjevniji posao. Pronaći odgovarajućeg trenera za napad na trofej još je zahtjevnije.

Kapitalne greške

Kada podvuče crtu pod 3,5 godine vladavine, Jakobušić će shvatiti da je kapitalne pogreške činio upravo birajući trenere. Promijenio ih je čak sedmoricu, uz napomenu da je smjena bilo osam jer je Mislav Karoglan odlazio i vraćao se na klupu. Hari Vukas je bio prolaznik, dobar asistent u stožeru, ali ne i prvi trener.

Boro Primorac došao je kao čuvar plaže u zimskom periodu, dok predsjednik nije izabrao Paola Tramezzanija, al samo kao izbor za izvlačenje slabe sezone. Tko mu je centrirao Gustafssona i zašto ga je prihvatio, pitanje je za milijun eura, ali otprilike na tom mjestu u mandatu Jakobušić je već morao znati da trenerski vrtuljak nema smisla i da mu treba trajno rješenje na klupi.

Tu postaju nejasni sljedeći potezi: neobjašnjivo kratak fitilj u slučaju Dambrauskasa koji je po općem sudu radio dobar posao, a onda i veliko oduševljenje praćeno još većim razočaranjem u slučaju Ivana Leke. Ono što je propustio učiniti on, nisu članovi NO-a. Smijenili su ga prije isteka mandata, Jakobušić je već 57. predsjednik/direktor/trener koji je od 2005. do danas prodefilirao Hajdukom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:59