Slaven Bilić i Ivan Rakitić u rujnu 2010. u Maksimiru

 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
BIVŠI IZBORNIK VATRENIH

Slaven Bilić o Rakitićevom potezu: ‘Karakter i gigant. Znam vrlo dobro što je napravio Niko Kovač‘

"On se ne vraća, on je upoznao Split tek kao zreo čovjek", kaže nam trener koji je Rakitića vodio u reprezentaciji
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. srpanj 2024. 06:04

Slaven Bilić, danas trener saudijskog prvoligaša Al Fateha, trenutačno na pripremama u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, s odobravanjem, pa i oduševljenjem govori o odluci Ivana Rakitića da pojača Hajduk. Po Biliću je to "ogroman dobitak ne samo za splitske ‘bijele‘ nego i za sliku hrvatskog nogometa u svijetu".

- Ne treba trošiti riječi o Rakitiću kao veličanstvenom igraču, ali i izuzetnom, karakternom čovjeku. Sjećam se naših prvih kontakata, znalo se da je u pitanju iznimno talentiran igrač, njegova karijera je doslovno gigantska, došao nam je s tek navršenih 19 godina, bio je dragocjeni član naše reprezentacije. Oduševio me svojim razmišljanjem, u prvom redu odlučnošću kojim će putem ići dalje.

Bilić se nije želio osvrtati na neke kritike i primjedbe (zlobne komentare na račun Hajduka kao "doma penzionera"). On je u pravi plan istaknuo da Rakitić svjetski igrač nije samo po svojem kurikulumu nego i po svojem pristupu nogometu, te ono "koliko su Luka Modrić i on svojim igrama i ponašanjem totalno posvećeni zajedništvu, interesima kolektiva".

image

Rakitić i Bilić na Poljudu 2008.

NIKOLA VILIĆ/CROPIX

- Mnogi smo se poslije međunarodnih karijera - rekao je Bilić - vraćali kući, sa željom da na kraju još jednom zaigramo u voljenom matičnom dresu.

Rakitić se, kaže, nije vratio, "on je upoznao Split tek kao zreo čovjek, našao prijatelje, odlučio se za Hajduk".

- Po svemu će biti veliki pojačanje. Kako u igračkom smislu tako i kao primjer i podrška mlađima. Znam vrlo dobro koliko je, na primjer, Niko Kovač sa svojih 36-37 godina pomogao razvoju mladih reprezentativaca - zaključio je Bilić.

Linker
30. kolovoz 2024 10:58