JOSIP BANDIC Cropix
MARKETING

Sljedeće godine možemo očekivati ravnopravni derbi Dinama i Hajduka, zagrebački klub probija granice

Kad se radi o članovima kluba, taj derbi će se ipak malo pričekati
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. listopad 2024. 08:39

Nakon reprezentativne stanke nastavlja se SHNL, a mnogi stručnjaci, novinari i promatrači drže da će se borba za naslov prvaka voditi između Dinama i Hajduka. Međutim, neće se voditi samo na terenu, nego i izvan njega. O čemu se radi? Priča je o marketingu i prodaji koji donose svoj udio u budžetu klubova. Hajduk je godinama surađivao s firmom sportske opreme Macronom, ali je od srpnja potpisao ugovor s Adidasom. Dinamo je pak surađivao s Adidasom, a sad je tu Castore. Prema podacima koji su objavljeni, Majstor s mora je prošle godine prodao 30 tisuća dresova, a nakon suradnje s Adidasom 17.500 dresova. Ovako odlična brojka uvjetovana je dolaskom Ivana Rakitića i Ivana Perišića te, naravno, time što je i dalje u klubu Marko Livaja. Dresovi njih trojice najbolje su se prodavali, a nakon Perišićevog odlaska najtraženije su majice Livaje i Rakitića.

Međutim, Dinamo se također može pohvaliti. Ove godine Dinamo je prodao više od 11 tisuća Adidasovih dresova, a kad je zg-klub sklopio suradnju s Castoreom, prodano je preko 20 tisuća Castore proizvoda, od toga više od 12,5 tisuća dresova. Dakle, ove godine do sada, računajući dresove s potpisom Adidasa i Castorea Dinamo je prodao 23,5 tisuće dresova što je sjajna brojka ako se usporede s nekim prošlim vremenima. A tek dolaze vremena kad se dresovi najbolje prodaju, ovi zimski koji kulminiraju prodajama u božićnom razdoblju. Hajduk je inače u tom segmentu za razliku od onoga na terenu, godinama bio ispred modrog kluba. Očito jest da se zg-klub diže i u tom segmentu, s ovim navedenim brojkama rastu mu i prihodi, jača se prihodovna strana. Tako da se sljedeće godine može očekivati ravnopravni derbi Dinama i Hajduka kad se radi o marketingu i prodaji.

Kad se radi o članovima kluba, taj derbi će se ipak malo pričekati. Hajduk ima preko 123 tisuće članova, ta brojka izgleda daleko za zg-klub. Ali nakon promjene vlasti u Maksimiru, rapidno se povećava broj članova. Ovoga trenutka plavi klub ima skoro 50 tisuća članova (49.875), što je najveći broj članova u cjelokupnoj 113 godišnjoj povijesti Dinama. Već je debelo probijen dosadašnji rekord iz 1982. godine kad je modri klub imao 42 tisuće članova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. listopad 2024 08:39