VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
HRABRE NAJAVE

‘Smatram da Hajduk ni u čemu ne zaostaje za Dinamom, Bijeli moraju iskoristiti ovu situaciju‘

Zoran Vulić i Mate Bilić procjenjuju šanse splitske momčadi u lovu na najveću titulu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. siječanj 2023. 12:51

Zoran Vulić čest je gost naših stranica, ali ovog puta s posebnim razlogom. Prije 22 godine Vulić je u ulozi trenera Hajduka osvojio naslov prvaka kada su Bijeli na polusezoni zaostajali čak sedam bodova za Osijekom, koji je imao i utakmicu više od Splićana. Dodatna, rekli bismo i najvažnija poveznica s aktualnim trenutkom, svakako jest Ivan Leko. Današnji trener Bijelih, a tada kapetan Vulićeve momčadi.

Prošlog vikenda Leko je na Poljudu debitirao u novoj, trenerskoj ulozi. Vulić dobro zna kako je izaći na splitski stadion kao igrač, a još bolje kako je sjesti na klupu Bijelih.

- Domaćem treneru je uvijek teže. Stranac ne zna atmosferu, ne zna očekivanja, zato je Leki najvažnije da je u prvoj utakmici ubilježio pobjedu - kazat će nam Vulić.

Što smo vidjeli od Lekinog Hajduka u dvoboju sa Šibenikom?

- Nismo vidjeli pravo lice, ima još prostora za napredak.

Kako ste vidjeli Lekin sustav 3-5-2 ?

- Treba vremena, još to nije leglo kako se očekuje. Pozitivno me Prpić iznenadio, dobro je da na lijevom stoperu imamo igrača s jačom lijevom nogom koji zna ući u igru, okrenuti stranu. Vidim dosta pozitivnih stvari, ali treba raditi na centaršutevima. Bilo je previše čistih situacija, ali malo pogođenih lopti. Nisu nam čisti centaršutevi, tu nam je malo štekalo. Sveukupno, optimistički izgleda Hajduk, moram priznati.

Nekoliko pojačanja

Leko se već izjasnio kako momčadi treba nekoliko pojačanja. Četiri do pet, preciznije je rekao Leko još na pripremama u Istri.

- Pojačanja su uvijek dobrodošla, ali mi smo i ovako kompetitivni s Dinamom. Kada raščlaniš Dinamo s Hajdukom, kada usporediš te dvije momčadi, smatram da Hajduk ni u čemu ne zaostaje za Dinamom. Iskustvo vratara jedina je veća prednost Dinama s obzirom na to da Zagrepčani imaju reprezentativca Livakovića na vratima, ali Sentić se razvija u pravog vratara i sigurno će u budućnosti pokucati na vrata reprezentacije. U komparaciji ostalih pozicija nema velike razlike, pogotovo što je Dinamu otišao ključni igrač Oršić, a ne igra ni Petković na početku drugog dijela. Zato Hajduk mora u startu iskoristiti trenutačnu situaciju.

Dinamovu prvu pogrešku Hajduk je na najbolji način iskoristio, ali još uvijek je znatna bodovna prednost Zagrepčana...

- Istina, zato treba raditi u tišini i vrebati iz sjene. Bit će još prigoda.

Baš kao što su se šanse ukazale Bijelima te šampionske 2001. kada je Osijek bio daleko ispred hajdukovaca, a na kraju su se Splićani u utrci s Dinamom izborili za titulu. Paralele s današnjim trenutkom lako se mogu povući.

- Znali smo da smo dobri, tu je bio ključ naše priče. Ali, s druge strane, znali smo i da ne ovisimo isključivo sami o sebi. Išli smo iz utakmice u utakmicu i gledali prvo svoj rezultat. Imali smo Osijek i Dinamo, a danas je utrka u dvoje. Međutim, način razmišljanja je isti. Moraš gledati sebe i vjerovati u svoj rad. Ovog tjedna samo misliti kako ćeš dobiti Istru.

Kapetan u sezoni 2000./01.

Vulićev kapetan te sezone 2000./01. bio je Ivan Leko. Danas trener koji iz uloge igrača zna kako se osvajaju titule.

- Ivan Leko je bio naš glavni igrač i kapetan, vođa na terenu. Spoznao je kako se osvajaju prvenstva na terenu, a ja mu od srca želim da istu spoznaju doživi i kao trener. Malo nas je kojima je to uspjelo, spojiti titule s Hajdukom u obje konkurencije.

Vulić je u šampionskoj 2001. momčad vodio s klupe, a Mate Bilić je dijelio svlačionicu s Ivanom Lekom. Mladi igrač, koji je zahvaljujući dobrim izdanjima upravo u sezoni kada je Hajduk osvojio titulu na ljeto realizirao prvi inozemni transfer na pragu 21. godine. Kako je Mate Bilić vidio trenersku premijeru nekadašnjeg suigrača?

- Leko je moderan trener, koji je u proteklih deset godina odlično ispekao zanat. Brza tranzicija i visoki presing odlike su njegovog nogometa po uzoru na Contea, Simeonea i Kloppa. Bitno je naglasiti kako se od prvog dana vidi što hoće. Djeluje smireno, ima zanimljive ideje. Neću reći da igra inovatorski jer danas je uobičajeno da momčadi igraju 3-5-2. Pritom, nije bilo jednostavno na onako teškom mokrom travnjaku, a premda je s druge strane bio jedan od slabijih suparnika, primjetan je rad trenera.

Vjera u mlade

U kojim segmentima je rad trenera najviše vidljiv po vašem mišljenju?

- Bekovi su u prvom kontaktu s loptom na centaršutu, nema kompliciranja. Uz to, vjeruje mladima. Stoper Prpić s 18 godina ima mirnoću, razigra bočne igrače jer je evidentno bio zgusnut centralni dio. Nije lako u prvoj utakmici sve pokazati jer i Šibenik se dobro držao. Ali, osjetila se žustrina, osjetila se nova energija, premda nije lako uigrati momčad u dva tjedna. Pokazao je hrabrost i odlučnost u postavljanju mladih, primarno me Prpić oduševio. Uvjeren sam da će mladi uz Leku napredovati, jer premda je donio europski pečat, potekao je iz omladinskog pogona Hajduka i zna kakav je klub. Dugo godina nije bio u Hajduku, ali rođen je s Hajdukom i odrastao. Svoju smirenost i ozbiljnost će sigurno prenijeti na igrače, tim pristupom neutralizirat će euforiju.

Prisjetio se i Mate Bilić te 2001. godine kada je sa Zoranom Vulićem i Ivanom Lekom došao do titule prvaka, iako na polusezoni i nije baš izgledalo da bi Hajduk s velikim zaostatkom mogao do naslova prvaka.

- Prvi dio je bio gust, rekao bih toplo-hladno. Dugo smo se tražili, ali za drugi dio sezone smo odradili dobre pripreme. Odigrali smo muški, hrabro i agresivno. Imali smo Hajdukovo proljeće, što su ljudi uvijek govorili. Kada smo krenuli, više se nismo zaustavili. U svakoj smo utakmici dominirali, nadigravali protivnika i bili fizički spremniji. Budi mi lijepa sjećanja ta priča jer uistinu je bilo nezaboravno. Poslije pet-šest kola proljeća znali smo da možemo otići do kraja. Svaka je utakmica bila “na oštrici noža”, ali imali smo pune stadione, sjajnu podršku i odličnu momčad.

Trener je realan

Može li se nešto slično ponoviti 22 godine kasnije u već viđenom scenariju s obzirom na to da Hajduk nakon prošle nedjelje ima minus od četiri boda i utakmicu “viška” u odnosu na Modre.

- Trener je realan i to mi se dopada. S ovim prvim kiksom Dinama svjestan je situacije koja dolazi, svjestan je sve većeg pritiska. Sve je u nogometu moguće, ali mora se ići postupno, utakmicu po utakmicu. Neka se stvari odvijaju polako, otvoren je još i prijelazni rok, puno je faktora koji će utjecati na konačni rezultat. Bitno je da ne bude turbulencija i “nagaznih mina” jer ovo je osjetljivo razdoblje u kojem se stvara podloga optimizma. Leko je realan, ali pritom je bitno da je svoju retoriku prenio na igrače. Šibenik je prošlost, momčad se okreće Istri i to je najbolje. Polako i ponizno do cilja - zaključio je Mate Bilić na kraju.

Kako je Hajduk iz minusa došao u plus 2001.

U proljeće 2001. ušao je Hajduk kao trećeplasirani s 33 boda, sedam manje od prvoplasiranog Osijeka i četiri minusa iza Dinama. U drugom kolu proljeća Osijek je napravio prvu pogrešku porazom u Šibeniku, ali Hajduk nije taj "poklon" iskoristio odigravši tek remi u Varaždinu s Varteksom (1:1). Potom su Bijeli odigrali neriješeno s Osijekom (1:1) na Poljudu, a Dinamo je nastavio pobjeđivati. U posljednjem kolu prije ulaska u Ligu 6 još jednom je posrnuo Osijek, pa je Dinamo u zadnjih 10 kola ušao s 46, Osijek s 44, a Hajduk s 41 bodom. Osječani su brzo ispali iz utrke nastavivši s nizom neuspjeha, a u tih deset kola Hajduk je igrao kao stroj. Uzeli su Bijeli čak 25 bodova u Ligi za prvaka završivši sezonu s ukupno njih 66, jednim bodom više od drugoplasiranog Dinama. U deset dvoboja Hajduk je izgubio od Dinama i remizirao u Koprivnici, dok su Modri dvaput gubili od Varteksa, jednom od Hajduka, uz remi na gostovanju kod Slaven Belupa. Recept je, dakle, jasan, Hajduk ove sezone mora pronaći "svoj Varteks". (jr)

HAJDUK DO DERBIJA S DINAMOM
29/01/23.
Istra 1961 - Hajduk
05/02/23.
Hajduk - Rijeka
11/02/23.
Varaždin - Hajduk
19/02/23.
Hajduk - Gorica
DINAMO DO DERBIJA S HAJDUKOM
28/01/23.
Dinamo - Lokomotiva
04/02/23.
Slaven Belupo - Dinamo
10/02/23.
Dinamo - Istra 1961
19/02/23.
Varaždin - Dinamo



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:53