GORAN SEBELIC Cropix
IGRALO SE 120 MINUTA

Šou Marka Livaje u pobjedi Hajduka, junak Bijelih zabio dva komada, tribine slavile i potez velikog talenta!

Nijednog trenutka nije trener Leko nije prestao s pružanjem podrške, savjetima, zadaćama...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 16:29

HAJDUK – MOL FEHERVAR 3:2 (3:1, 0:1, 0;0, 0:0)

POREČ:Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Pomoćnici: Dizdarević i Jakičić.

STRIJELCI: 1-0 Livaja (7-11m). 1-1 Kodro (10-11m), 2-1 Livaja (13)

3-1 Sahiti (24), 3-2 Kodro (57).

HAJDUK (3-5-2): Sentić – Awaziem, Borevković, Melnjak – Mikanović, Kalik, Grgić, Krovinović, Sahiti – Livaja, Mlakar. (od 61. minute: Lučić – Vušković, Simić, Prpić – Lovrencsics, Pukštas, Fossati, Capan, Brajković – Kalinić, Antunović (od 91. Hrgović). TRENER: Ivan Leko

MOL FEHERVAR (4-2-3-1): D. Kovacs – Bese (od 31. Nego=, Serafimov, Stopira, Hangya - B.Kovacs, Pokorny - Lyes, Menyhart, Funsho – Kodro. (od 61. minute: Rockov, Larsen, Kojnok, Heister, Nego, Christensen, Schoen, Peto, Dardai, Szabo, Kastrati). TRENER: Gabor Toldi.


Hajduk je svladao mađarski MOL Fehervar upisavši i drugu pobjedu u završnom dijelu priprema u Istri. Na terenima porečke Zelene lagune igralo se 4x30 minuta što je dakako ponudilo prigodu za više od 20 igrača svake momčadi. Dugih 120 minuta sa stankama od pet minuta ispratilo je 200-injak navijača koji su se probili iza ograde porečkog sportskog kompleksa. Već je i mrak počeo padati, a vlaga "nakvasila" travnjak kada je sudac odsvirao kraj. Ali, imali se što vidjeti, nogometa i poteza nije manjkalo.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Ivan Leko za početnu postavu ponovno je izabrao sastav koji je krenuo i u prvom susretu kontra Radomlja. Lekina "jedanaestorica" zaslužna je što su zgodici u prvoj četvrtini padali kao na pokretnoj traci. Samo su dolazili i dolazili.... U samo šest minuta triput se tresla mreža, a vidjeli smo i dva kaznena udarca. Hajduk je poveo nakon prekršaja Funsha na Awaziemu. Često Nigerijac radi nepotrebne prekršaje, a ovog puta je mađaraski napadač zakačio Chidu po nogama dok je stoper Bijelih napuštao kazneni prostor. Okrenut leđima golu, u bezopasnoj napadačkoj situaciji, ali prekršaj u kaznenom prostoru pravilno je procijenjen jedanaestercem. Livaja nepogrešiv. Krene trkom, lagani poskok i lopta je u lijevom donjem kutu za vodstvo Hajduka. Tri minute kasnije ruku je u kaznenom prostoru Hajduka raširio Toni Borevković, a Vidulin je ponovno pokazao na bijelu točku. Precizan je ovog puta bio Kenan Kodro za 1:1. Ali, nije dugo ni taj rezultat stajao na semaforu. Jer, Hajduk je ponovno poveo preko Livaje koji je već u 13. minuti ljevicom loptu sa 17 metara poslao u suprotni, vratarev lijevi gornji kut. Zasluženi aplauz malobrojnih za potez velemajstora nogometa. Ali, sačuvao je Livaja nešto i za treći pogodak Bijelih. Poveo je kapetan loptu od središnjeg kruga, u prostor gurnuo za Mlakara koji je izašao sam pred vratara Fehervara, ali onda je uočio usamljenog Sahitija koji je jednostavno poentirao iz blizine za 3:1 Bijelih, rezultatom s kojim se otišlo na prvi od tri odmora.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U drugom polusatnom dijelu primirila se igra. Hajduk je kontrolirao utakmicu, Mađari više inzistirali na posjedu, ali pritom nisu uspijevali napraviti konkretniji pritisak prema kaznenom prostoru Sentića i njegove obrane. Malo se i umorio Hajduk, osjetilo se da Bijeli u drugom dijelu nisu mogli držati visoki ritam iz prvog, ali pritom nije padala koncentracija obrane. Sve do trenutka kada je, do tada sigurni Borevković, darovao loptu u svom kaznenom prostoru, ponudio kratku povratnu koju je Kodro lakoćom pospremio u mrežu za 3:2.

Nakon 60 minuta počeli su ionako rijetki gledatelji napuštati Zelenu laganu, očito pomislivši kako je kraj susreta. Ali, tek je slijedio nastavak, 60 minuta za kompletno novu momčad Bijelih s iskusnima Simićem, Fossatijem Lovrencsicsem i Kalinićem spojenim s Vuškovićem, Capanom, Prpićem, Pukštasom, Brajkovićem i Vrcićem, igračima od 2004,. do 2007, godišta.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U trećoj četvrtini "zaiskrilo" je u 80. minuti nakon što je Kojnok žestoko s obje noge uklizao Pukštasu. Nije se ni Leko mogao kontrolirati, pa je utrčao na travnjak vičući na mađarskog igrača. Kako je Vidulin pustio prednost, tako je Pukštas iskoristio priliku da se revanšira prvom suparničkom igraču koji je naišao, a bio je to Heister. Na kraju je Vidulin znalački smirio "vruće glave", a ljutiti Leko se povukao iza aut-linije. U posljednjoj četvrtini je Leko iz igre izvukao Antunovića, u "špicu" gurnuo Brajkovića, a Hrgoviću ponudio ulogu "wing backa" na lijevoj strani. Mađari su preko Szaba imali sjajnu prigodu u 99. minuti, ali Lučić je obranio pokušaj u situaciji "jedan na jedan". Hajduk je u zadnjem dijelu pokušavao graditi napade preko desne strane s iskusnim Lovrencsicsem, ali nisu hajdukovci uspjeli kreirati ozbiljniji pritisak. Fehervar je loptu gurao na Kastratija, ali 18-godišnji Prpić je još jednom potvrdio da se na njega treba računati. A koju tek mirnoću ima Luka Vušković, igrač koji krajem veljače puni 16. godina. Izmamio je pljesak s tribina za "slalom" u finišu dvoboja. Nema straha od driblinga, od vođenja lopte, građenja igre. Ali, već odavno sve to znaju i najveći europski klubovi, pa ni Vuškovićeve minijature u Zelenoj laguni nisu iznenađenje.

image
GORAN SEBELIC Cropix

LEKIN ONE TOUCH

- Daj support, idemo one touch – dovikivao je Leko s ruba terena.

Za Fossatija je imao i "cambio, cambio, possesso". Svih 120 minuta s nogu je praktički "izdiktirao" utakmicu. Nogomet iz prve lopte, to je ono na čemu inzistira Leko. Primarno u obrani gdje ne dopušta nikakvo kompliciranje, a najmanje ono što je prethodilo drugom pogotku Mađara. Ali, takve se pogreške opraštaju na pripremama. Ali, samo na pripremama. Leko zna što želi i hoće od Hajduka, do kraja ima još dvije utakmice. Za sljedeću je najvažnije da oporavi glasnice. Nije bilo lako dva sata s nogu vikati "gledaj, pazi, bravo, izađi, nađi igrača....". Natrčao se Leko uz aut-liniju, ali što je glasnice potrošio....Krenuo je s golemom energijom, i kada je takav čovjek na čelu kolone, ritam troši svih koji su unutra. Naradit će igrači Hajduka s Lekom na ovim pripremama.

U nekoliko navrata skakala je mađarska klupa na Marina Vidulina, arbitra iz obližnjeg Kanfanara, koji je inače u prvoligaškom nogometu travnjak zamijenio VAR sobom. Agresivno je igrao Hajduk u presingu kroz prvu četvrtinu, tražili su Mađari da ih sudac više zaštititi. Grgić i društvo žestoko su napadali igrače u plavim dresovima, svaki je kontakt bio na rubu prekršaja, tjelesno zahtjevan. Hajduk je više od pola sata držao iznimno visoki intenzitet, dok je Leko s nogu diktirao ritam igre. Nijednog trenutka nije trener Bijelih prestao s pružanjem podrške, savjetima, zadaćama za svakog prvotimca. Koliko je li je samo puta poviknuo "one touch" i navijači s brežuljaka uokolo igrališta su zapamtili. Tražio je igru iz prvog dodira, tražio je posjed s visokim presingom. Pritom se služio "miksom" hrvatskog i engleskog.

FEHERVAR U BORBI ZA OPSTANAK

MOL Fehervar stariji poznavatelji nogometa pamte kao Videoton, klub koji je i zadnje desetljeće bio izuzetno uspješan u nacionalnom okviru. Dva naslova prvaka i četiri uloge doprvaka upisao je MOL Fehervar u zadnjih osam godina. Međutim, današnja momčad daleko je od nekadašnje slave. Osmo mjesto u prvenstvu drži MOL Fehervar nakon prvog dijela sezone, a to je tek tri boda od zone ispadanja u kojoj se nalazi Honved. Zato Fehervaru slijedi neugodna borba za opstanak na koju nisu navikli, jer godinama su ipak bili u vrhu mađarskog nogometa.

Linker
19. travanj 2024 22:46