Chidozie Awaziem sa suigračima

 VOJKO BAŠIĆ/Cropix
SPREMA SE TRANSFER

Španjolci i Francuzi poslali ponude za Hajdukovog stopera. Sve su manje šanse da će ostati na Poljudu

Cijena od 1,5 milijun eura s bonusima nije dostatna za utrku s platežno jačim klubovima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 23:11

Koliko smo već slova ispisali oko stopera Bijelih, a s druge strane, to je jedina pozicije na kojoj su se hajdukovci zasad pojačali ovog ljeta. Međutim, još uvijek je otvorena, još se traže nova lica, novi igrači koji bi podignuli razinu kvalitete. Pritom, ima oporavljenika, igrača koji su pred transferom. Sveukupno gledajući, jako je zanimljiva stoperska pozicija na početku priprema.
Pet je stopera u uskoj konkurenciji, ali prvi tandem trenutno su Ferro i Šarlija.

Portugalac kao igrač koji je prošle sezone stigao na Poljud, potpisao ugovor i donekle pokazao da je igrač za Bijele, a Šarlija u statusu prinove koji treba potvrditi da je pojačanje. Od starta će dobiti šansu nekadašnji igrač Panathinaikosa, ali tijekom srpnja očekuje se povratak Eleza kao glavnog igrača zadnje linije. Josip Elez je izvan pogona bio od listopada prošle godine kada je izašao iz igre u dvoboju s Lokomotivom. Obavio je potom operativni zahvat, riješio se problema s hrskavicom kuka i evo Eleza ponovno u pogonu.

- Očekujemo da će tijekom srpnja biti u punom intenzitetu treninga - najavio je sportski direktor Nikoličius.

image

Nikoličius i Awaziem

Vladimir Dugandžić/Cropix

To bi značilo da će za start sezone Ferro i Šarlija biti prvi “pick” za stopere. Jasno, ako pripreme ne pokažu drukčije. Jer osim njih dvojice, te još uvijek neoporavljenog Eleza, na dispoziciji Leko ima dvojicu mlađih stopera. Luka Vušković je pred realizacijom transfera, to je vijest koja već dva mjeseca ima aktivni status. Pitanje je dana kada će se zgotoviti njegov prijelaz u neki od većih europskih klubova i stoga ne treba previše računati na Vuškovićevu značajniju minutažu.

Prpić ne može odmah u žrvanj

Dominik Prpić se vratio u kadar nakon što je propustio tri mjeseca proljetne polusezone. Krenuo je kao veliko osvježenje u obrani, zaradio potom ozljedu gležnja i od sredine veljače nije se više vraćao na teren. Prpić je igrač s kvalitetnijom lijevom nogom, vrlo zanimljiv nogometaš koji je u svibnju napunio 19 godina, a kod Leke je igrao u tercetu stopera sustava 3-5-2. Je li mu čak i lakše odigrati u 4-2-3-1 možda vidimo i na pripremama premda je teško nakon tri i pol mjeseca neigranja očekivati da će Prpić odmah ući u “žrvanj”.

Za kraj, ali ne i najmanje važno, jest status Awaziema. Hajduk se oprostio s dva stopera iz prošle sezone, sa Stefanom Simićem kojem je istekao ugovor, kao i s Tonijem Borevkovićem, koji je završio posudbu. U istom je statusu i Awaziem, i njemu na kraju lipnja ističe posudba na Poljudu, ali Hajduk bi htio Nigerijca ostaviti. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve je manje izgleda da će se to i dogoditi.

Kvartet za početak sezone

Awaziem je već dugo na tržištu, šestu je posudbu u karijeri prošao u Hajduku, ali bez obzira na mnogobrojne pokušaje prodaje još uvijek Nigerijac ima cijenu na tržištu. Prema posljednjim informacijama za Awaziema ima bitno jačih ponuda iz Francuske i Španjolske, a cijena od 1,5 milijun eura koliko je Hajduk s bonusima postavio kao gornji limit nije dostatna za utrku s platežno jačim klubovima. Awaziem je stoga sve dalje od Hajduka jer ponude koje ima s europskih destinacija evidentno su izdašnije od splitske.

image
VOJKO BAŠIĆ/Cropix

U konačnici, ako ne dovedu nekog stopera, Bijeli bi mogli u sezonu krenuti s Ferrom, Šarlijom, Elezom i Prpićem. S momčadi trenira i prošlogodišnji junior Mateo Jurić-Petrašilo, ali tek se treba vidjeti hoće li ga Leko povesti na pripreme u Sloveniju. Kvartet je trenutno siguran, kod Awaziema tinja tanka nada, dok je Vušković predodređen za transfer.

Prošlog ljeta Bijeli su doveli Awaziema i Borevkovića na posudbu, u kadru su pritom imali Eleza i Simića. Danas kvartet na koji se računa stvaraju Ferro, Šarlija, Elez i Prpić. Je li Hajduk jači na stoperskoj poziciji u odnosu na prošlu sezonu? Jako zanimljivo pitanje na koje će nam već pripreme barem dijelom ponuditi odgovor.

Linker
30. travanj 2024 13:50