Marko Livaja i Bruno Petković

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
RAZMIŠLJANJA STRUČNJAKA

Špehar: Neshvatljive su mi te kritike, Dinamo je favorit u derbiju!; Gračan: Petković će doći na svoje

‘Hajduk previše ovisi o Livaji i Krovinoviću. Kad igraju dobro, onda je OK, ali to može biti i mana‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 22:41

Između europskih nastupa, u subotu će Dinamo i Hajduk na Maksimiru odigrati svoj prvi ovosezonski derbi (21.05 sati). U odličnom raspoloženju i Zagrepčani i Splićani čekaju ovaj okršaj, Dinamo se plasirao u doigravanje za Ligu prvaka, ali je i osigurao europsku jesen, plasmanom u skupinu Europske lige. Pred Splićanima je, pak, doigravanje za Konferencijsku ligu i dva dvoboja s Villarrealom, subotnji će derbi stoga biti prava uvertira za dolazeća europska iskušenja...

- Sjajna je stvar za hrvatski nogomet što su obje momčadi ostale u europskim kvalifikacijama. Dinamo je, uostalom, na to već naviknuo, dok se u Hajduku osjeća euforija nakon loših godina bez europskog iskoraka - kaže Robert Špehar.

Neutemeljene kritike

Potom nastavlja...

- Vidio sam brojne neutemeljene kritike nakon Dinamove pobjede protiv Ludogoreca i doista mi je teško shvatiti neke stvari. Pa, Dinamo je i na toj utakmici pokazao visoku klasu, “uništio” je Bugare u prvom dijelu, nije lako u tom ritmu odigrati cijelu utakmicu. Znam da su svi očekivali kako će Dinamo to lako riješiti, navijači su željeli i da “pukne petarda”, ali treba znati da je Dinamo ušao u jaki ritam utakmica i logično je da treba misliti i na čuvanje snage uoči dolazećih okršaja. Eto, već je u subotu na rasporedu veliki derbi, pa u utorak dvoboj u Norveškoj... Treba to izdržati i apsolutno podržavam trenera Antu Čačića u rotacijama - rekao je Špehar.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Kakav derbi očekujete?

- Vjerujem da će to biti kvalitetna utakmica, bit će to ogled trenutačno dva najbolja kluba u Hrvatskoj. I jedni i drugi željet će pokazati da su bolji, pobjeda je vrlo važna. Ne samo bodovno, nego i kao dodatni poticaj uoči europskih dvoboja, za stvaranje samopouzdanja i dobrog raspoloženja. Dinamo je i lani imao jaku momčad, a ovoga je ljeta doveo i trojicu igrača koji su potvrdili da su pojačanja. Tehnički su Plavi na visokoj razini, njihova je kombinatorika sjajna, vidjelo se to i protiv Ludogoreca, ona akcija uoči prvoga pogotka bila je fenomenalna, lopta je putovala prebrzo za Bugare. Dinamova pojedinačna kvaliteta može “raznijeti” svakog suparnika, pa iako neki igrači još nisu u pravoj formi, iskaču neki drugi koji potvrđuju da su dovoljno dobri za plavi dres, primjerice Špikić, koji je bio izvrstan protiv Ludogoreca.

Kome biste dali prednost u derbiju?

- Dinamu! Ali, malu prednost, recimo 55:45 posto za Plave, ipak igraju kod kuće, pred svojim navijačima. A i imali su i dan odmora više od Hajduka - rekao je Špehar.

Pohvale i čestitke Zagrepčanima i Splićanima odaslao je i Nenad Gračan:

- Lijepo je vidjeti da su i Dinamo i Hajduk uspješni u europskim utakmicama. I jedni i drugi izgledaju dobro, pokazali su to u prošlotjednim teškim okršajima, a nekako sam dojma kako je Hajduk trenutačno psihološki stabilniji, te da ima bolje ozračje od Dinama. I to je neshvatljivo, Dinamo nije već mjesecima izgubio utakmicu, ostvario je dosad sve ciljeve, a Maksimir živi u nervozi!?

Nikad nema mira

I vi ste osjetili to maksimirsko prokletstvo kad ste bili na Dinamovoj klupi u jesen 2004. godine. Prošli ste Elfsborg, ušli u skupinu ondašnje Lige UEFA, ali nezadovoljstvo je zračilo u i oko kluba...

- Uvijek je to tako s Dinamom, nikad nema mira ni potpunog zadovoljstva u maksimirskom klubu. Kad se sve čini idealnim, odjednom nastanu problemi tamo gdje ih nitko do tada nije vidio, niti je očekivao da bi se mogli dogoditi. Uvijek se seciraju trenerske odluke, zašto igra ovaj, a ne onaj, apsolutno je nevažno ima li klub željeni rezultat, stalno se traži nekakva negativa. Nije lako živjeti i raditi s takvim pritiskom, sve to sputava ljude u klubu, a ponajviše utječe na igrače.

Koje su Dinamove najveće vrline, a koje Hajdukove?

- Dinamo ima dvije gotovo podjednake momčadi i to donosi maksimalnu motiviranost svih igrača na treninzima. Svi oni, naime, žele igrati, ali nema mjesta za sve, modra svlačionica pršti pojedinačnom kvalitetom i gotovo za svaku poziciju u sastavu, trener Ante Čačić ima po dvojicu igrača koji konkuriraju za to mjesto.

image

Nenad Gračan

NIKSA STIPANICEV Cropix

Golemi motiv

Kod Hajduka je, pak, situacija drukčija. Hajduk, naime, u mnogome ovisi o raspoloženju Livaje i Krovinovića, kad njih dvojica dobro igraju, onda i Hajduk dobro izgleda. Međutim, koliko je to snaga Splićana, lako se može pretvoriti i u manu, jer ipak postoji pretjerana ovisnost o tom dvojcu, pogotovo o Livaji - rekao je Gračan i nastavio:

- Očito je da Petković i Ivanušec još uvijek hvataju formu, a slična je priča s Petkovićem bila i lani. O njegovoj kvaliteti ne treba trošiti riječi, kad je tjelesno spreman, Petković je nezaustavljiv. I doći će na svoje, baš kao i Ivanušec, koji je igrač golemog potencijala i kad dohvati željenu razinu igre, Dinamo će biti osjetno jači.

Gračan je posebno istaknuo:

- Najjači Hajdukov adut uoči maksimirskog derbija svakako je samopouzdanje. Nakon teškog gostovanja u Portugalu, splitski su nogometaši samouvjereni i puni optimizma dolaze u Zagreb. Odigrali su nekoliko ozbiljnih utakmica i bit će puni želje i motiva da i protiv Dinama ostvare dobar rezultat.

Kakva je vaša prognoza, kome dajete prednost?

- Nikome! Smatram da su izgledi za pobjedu podjednaki, nadam se da će to biti kvalitetna utakmica u kojoj ćemo svi uživati. A na čiju će stranu utakmica i rezultat otići, teško je o tome govoriti, besmisleno je bilo što prognozirati uoči ovakvih derbija - kaže Gračan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 02:20