Dominik Kotarski

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM U GORICI

‘Splićanima su pobjede imperativ, a s tim se baš i nije lako nositi. Mi vjerujemo da možemo pobijediti Hajduk!‘

Vratar Gorice optimist je uoči subotnjeg dolaska Hajduka u Turopolje
Piše: Toni RoićObjavljeno: 04. veljača 2022. 13:28

Miris velike utakmice širi se Turopoljem cijeloga tjedna, ulaznice su praktički rasprodane, a petoplasirana Gorica će sutra od 15 sati dočekati četvrtoplasirani Hajduk s uobičajeno maksimalnim motivom. Za razliku od prethodnih sezona, Velikogoričani su ove prvi put pokleknuli pred Splićanima na svom stadionu, 7. kolovoza slavili su splitski Bili rezultatom 3:1 i skinuli “prokletstvo Turopolja” nakon 27 godina, ali na Poljudu su gosti uspjeli odoljeti.

Završilo je 23. listopada prošle godine 0:0, a igrač utakmice bio je vratar Dominik Kotarski (21). Sve što je išlo u okvir njegovih vrata uspješno je amortizirao, a njegov doprinos bit će ključan za Goricu i u sutrašnjem dvoboju. Mladi reprezentativac Hrvatske, koji je na posudbi iz Ajaxa, propustio je prvi ovogodišnji dvoboj u Puli zbog problema s koljenom, njegova zamjena Jan Paolo Debijađi bio je dobar, ali svejedno je doživljen bolan poraz 1:2 nakon vodstva 1:0 u prvom poluvremenu. Kotarski je kroz tjedan odradio sve treninge i opet je spreman zauzeti mjesto između vratnica, a osim Joze Šimunovića i Tonija Fruka, svi ostali igrači također će biti na raspolaganju treneru Krunoslavu Renduliću.

Potvrda ozbiljnosti

- Svjesni smo da u Puli to nije bilo naše najbolje izdanje, ali ne treba raditi dramu jer kvaliteta ove momčadi je neupitna i siguran sam da će ona u nastavku sezone izaći na vidjelo - u uvodu će Kotarski.

Tako blizu, a tako daleko, sudbina je Gorice već četvrtu prvoligašku sezonu, uvijek jedno mjesto ispod europskog?

- Pomalo je bizaran taj podatak da smo već izgubili 20 bodova nakon što smo imali vodstvo, ali i to pokazuje da sa svima, pa i najjačim klubovima u ligi, možemo biti u egalu. Dosta nam je zakazala realizacija, iako mi na treninzima radimo i izgledamo jako dobro, ali u utakmicama kao da nam nedostaje tih otprilike 10 posto da stvari prelomimo na našu stranu. Da smo imali tu dodatnu snagu, uvjeren sam da bismo imali sedam-osam bodova više, a to bi značilo da se borimo za vrh.

Je li bitka za Europu još živa?

- Nikad se ne zna što se sve može dogoditi u preostalih 15 kola i mi smo itekako motivirani držati priključak s vodećom četvorkom. Želimo uvijek stepenicu više, a uostalom svaki igrač se bori za sebe i neki budući angažman, te mu je u interesu svaku utakmicu odigrati što bolje, a pogotovo ove protiv Hajduka i Dinama koje nam slijede.

Hajduk je prvi na redu?

- Hajduk ove sezone ima odličnu momčad i vrlo visoke ambicije, ali nećemo mu dati preveliki respekt unatoč svemu. Mi igramo doma, naš trener Rendulić uvijek traži pobjedu, ne bojimo se i vjerujemo u sebe da možemo pobijediti!

No, obrana će morati biti na najvišem nivou, ne dopustiti pogreške?

- U svakom slučaju da je Marko Livaja kao reprezentativac Hrvatske najjači adut gostiju, a tu je i Filip Krovinović također s velikim iskustvom. Doveli su i stopera Ferra iz Benfice, što samo potvrđuje koliko su ozbiljni. Mi zato moramo svih 90 minuta iskazati veliku želju i agresiju, te vjerovati da će nam se konačno otvoriti u realizaciji. Probat ćemo postići gol više od Splićana, a ja ću pokušati ostati čiste mreže kao i na Poljudu u listopadu.

Kvaliteta najvažnija

Uskoro će Gorica ponovno na Poljud, ali u polufinalu Kupa 2. ožujka. Koliko je ta utakmica već u glavama?

- Gorica je i prošle sezone bila polufinalist Kupa i ispala nakon produžetaka od Dinama, tako da na Poljud nećemo ići na izlet, niti s bijelom zastavom. Možda je još rano govoriti o tom dvoboju, ali činjenica je da Hajduk ima daleko veći pritisak od nas, kako u Kupu, tako u sutrašnjoj prvenstvenoj utakmici. Njima su pobjede imperativ, a s tim se nije uvijek lako nositi i Gorica sigurno i u tome vidi svoje prilike, iako stojim pri tome da je naša kvaliteta najvažnija i da vrijedimo više od bodova koliko smo ih dosad osvojili - zaključio je Dominik Kotarski.

Iz Ajaxa me stalno prate, ali ne znam što će biti na ljeto, niti o tome razmišljam

Dominik Kotarski bio je velika Dinamova vratarska nada, ali je u srpnju 2017. kao 17-godišnjak potpisao za Ajax, a zagrebački klub je zaradio 1,3 milijuna eura. U Amsterdamu je Kotarski branio za mladu momčad Ajaxa u 2. nizozemskoj ligi (ukupno 70 utakmica), ali mu je dosadašnjih devet ligaških i tri kup nastupa za Goricu prvo seniorsko prvoligaško iskustvo.

- Mnogo toga sam naučio u Ajaxu, pogotovo braneći u drugoligaškoj konkurenciji, ali sigurno da mi je za iskorak potreban kontinuitet branjenja na prvoligaškoj razini, što sam dobio u Gorici i time sam jako zadovoljan - potvrđuje Kotarski, koji je do ljeta na posudbi.

Što će biti poslije toga, povratak u Ajax ili?

- U ovom trenutku ja zaista ne znam što će biti na ljeto, niti o tome razmišljam, moja koncentracija je isključivo na tome kako biti što bolji na vratima Gorice i mlade reprezentacije Hrvatske. S ljudima i trenerima iz Ajaxa sam često u kontaktu, nisam otišao, a da više nitko ne pita za mene, a na ljeto, vidjet ćemo što i gdje dalje - kaže Kotarski.

Uzori Buffon i Neuer, Euro je siguran

Mladi vratari u pravilu imaju nekog svog uzora, koga bi željeli oponašati i dostići njegove razine, pa ima i Kotarski.

- Kao mlađem dok sam počinjao uzor mi je bio Gianluigi Buffon, dok sad najviše pratim Manuela Neuera - kaže mladi reprezentativac Hrvatske, koja je izvrsno startala u kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21 sljedeće godine.

- Pobijedili smo u svih šest utakmica, a vjerujem da ćemo u ožujku svladati doma Austriju i Finsku i riješiti pitanje plasmana na EP. Imamo jako dobru generaciju, koju vodi izbornik Igor Bišćan i jedva čekam sljedeće utakmice - naglašava Kotarski.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 21:55