Edin Džeko

 RICCARDO DE LUCA Anadolu Via Afp
NOVA EUFORIJA

Split bruji o ponajvećem transferu u povijesti Hajduka: Je li ovo datum do kojeg će sve biti realizirano?

Bio bi to novi podvig tandema Ivan Bilić & Nikola Kalinić
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 07:20

Krenula je nova era Hajduka, još jednom, dvadeseti put uzastopno od 2005., s velikim optimizmom na bazi sposobnosti trenera Gennara Gattusa, koji po svemu treba biti pravi lijek za razmrdavanje ambijenta na Poljudu, moguće uz anestetičke poteze u odnosu na najave pojačanja iz snova u likovima dvojice prekaljenih internacionalaca Edina Džeke i Ivana Rakitića.

Poslije jedne testne utakmice iza zatvorenih vrata, protiv mostarskog Veleža (3-0), uslijedio je susret, također bez svjedoka, protiv Posušja, a onda u nedjelju odlazak na pripreme u Sloveniju, na Bled, gdje će "bijeli" imati četiri probna, svakako ozbiljnija ispita: najprije sa slovenskim prvoligašem Kalcer Radomljem, onda dva dvoboja protiv ukrajinskih klubova Šahtara i Lviva, te za finiš najzahtjevniji susret s turskim Fenerbahçeom, predvođenim Joseom Mourinhom. Može se dogoditi da se do tada realizira transfer Edina Džeke, što bi bio novi podvig tandema Ivan Bilić & Nikola Kalinić.

Kod Džeke je zanimljivo što sve više inozemnih medija, i turskih i talijanskih, sve ćešće tvrdi da je rasni strijelac i reprezentativac Bosne i Hercegovine blizu dolaska na Poljud. Džeko ima još godinu dana ugovor s turskim Fenerbahçeom, ali navodno su mu u Turskoj poručili kako može bez obzira na sve potražiti novu sredinu. U subotu prijepodne je još igrao za Fener, postigao je sjajan pogodak u prijateljskoj utakmici protiv rumunjskog Petrolul Ploieștija u Istanbulu.

Još jedna zanimljivost, Fenerbahçe ovih dana dolazi na pripreme u Austriju, Hajduk je u Sloveniji, a na rasporedu je i ta prijateljska utakmica 10. srpnja.

image
ANTONIO BALIC Cropix

Sve što se događalo u finišu tek minule sezone na Poljudu zapravo je bilo uvertira velikog čišćenja hajdučkih staja: još jedna smjena trenera (Mislav Karoglan, privremeni Jure Ivanković), otkaz predsjedniku (Lukša Jakobušić), ostavka sportskog direktora (Mindaugas Nikoličius), odlazak viška igrača (ugovori istekli: Dino Mikanović, Filip Čuić, Vadis Odjidja-Ofoe; okončane posudbe: Josip Brekalo, László Kleinheisler; na transferu: Yassine Benrahou, Leon Dajaku, Francisco Ferreira Ferro; zaključena igračka karijera: Nikola Kalinić). Tako je krenula sasvim nova era "bijelih", valjda racionalnija, bez onih kockarskih "all in" riskiranja gospara Lukše, koji je umnogome prodrmao, ali i uzdrmao "prgavu familiju".

Na žalost navijačkog puka "bijelih", sve je izgledalo bajno, vjerovalo se u proljetni klimaks, ali se dogodio sunovrat koji je razotkrio zablude, tako da novu garnituru čeka težak posao. Najprije i najvažnije, preslagivanje momčadi pod novim trenerom, ali i sređivanje financijskog poslovanja premda Ivan Matana, šef tog resora, uporno tvrdi da je stabilnost zagarantirana, valjda budućim prihodima.

Angažman Gennara Gattusa mogao bi napokon biti pun pogodak jer su svi dosadašnji treneri iz Jakobušićeve ere pokazali popustljivost prema igračima, u prvom redu prema Marku Livaji. Po reakcijama s početnih dana priprema ne treba sumnjati da će Livaja prihvatiti nove tretmane, to jest da će se uklopiti u okvire po diktatu Mister Ringhia. S druge strane, i Gattuso je toliko iskusan da će se znati postaviti prema Livaji, kao najboljem igraču. Ali ipak bez popusta u odnosu na ritam treninga s obzirom na to da je Livaja kao predvodnik Gattusove škvadre, premda veteran po svojoj 15-godišnjoj karijeri ozbiljnog igranja, u stanju pozitivno reagirati. Jer u svojoj 31. godini ni u kojem slučaju još uvijek nije ni iz blizine nogometaš pri kraju roka trajanja.

U subotu je za gušt navijača Hajduka priređen otvoreni trening na pomoćnom terenu na Poljudu, u prisutnosti brojne publike, tako da je bilo skandiranja, pjesama i pirotehnike, uz posebne ovacije treneru. Dakle, krenula je gatuzomanija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. srpanj 2024 11:32