Francois Vitali

 VOJKO BASIC Cropix
PUNE RUKE POSLA

Sportski direktor Hajduka nestao iz javnosti. Dva igrača su mu sad apsolutni prioritet

Francois Vitali morat će se pozabaviti pojačanjima, ali i ugovorima koji istječu na kraju sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. listopad 2024. 21:19

Novi sportski direktor Hajduka François Vitali rijetko se pojavljuje u javnosti, ali ove zime imat će pune ruke posla. U proteklih mjesec dana, koliko je prošlo od njegove inauguracije, nije praktički ni bilo poteza zbog kojeg bi došao pod povećalo.

Ali prava iskušenja tek stižu, jer do kraja jeseni morat će se pozabaviti ugovorima osmorice igrača kojima na završetku sezone ističu obveze s Hajdukom. Jasno, očekuje se kako će se sportski direktor angažirati i oko dolaska pojačanja na Poljud u zimskom mercatu s obzirom na to da je takva najava poslana navijačima prilikom promocije Francuza na odgovornu poziciju. Doći će i tema pojačanja na dnevni red, ali zasada je jasno da sportski direktor, u suradnji s trenerom Gattusom i predsjednikom Bilićem mora doći do odgovora na delikatno pitanje što će biti s igračima koji od 1. siječnja ulaze u posljednjih šest mjeseci ugovora.

Smjera li nekoga prodati, kome će produžiti obvezu, a koga će pustiti da mu ugovor iscuri poput pješčanog sata?

Četiri iskusna i četiri talentirana "švicarca" trenutno se nalaze u posljednjoj godini ugovora. Među osmoricom dva imena "strše", Ivan Rakitić kao predstavnik "iskusnih" i Šimun Hrgović kao najzanimljiviji igrač među mladima. Rakitić je potpisao ovog ljeta na godinu dana s opcijom produljenja na još jednu sezonu.

image

Ivan Rakitić

DUJE KLARIC Cropix

S obzirom na to da se 26-godišnji veznjak očekivano profilirao u lidera momčadi, bilo bi dobro već ove zime znati može li se računati na Rakitića u projekciji za sljedeću sezonu. Pritom ne ovisi sve o Hajduku, jasno je da treba i Rakitić iznijeti svoje planove, ali razvidno je kako je pitanje ostanka Rakitića Hajdukov prioritet. Početna točka u stvaranju ekipe.

Među "Švicarcima", mladim igračima koji su pred godinu i pol zaigrali u finalu Lige prvaka u Ženevi, ističe se Šimun Hrgović. Igrač kojeg je Gattuso profilirao u desnog beka, mladi reprezentativac kojeg Olić koristi i na Hrgoviću prirodnijoj lijevoj strani, premetnuo se ove jeseni u standardnog prvotimca lidera SHNL-a. Hrgović je pored 16-godišnjeg Durdova napravio najveći pomak na početku sezone i jasno je da mu novi ugovor "ne gine". Odnosno, logično je da ga klub čvrsto "zaveže" i nastavi razvijati.

image

Šimun Hrgović

VOJKO BASIC Cropix

Što će biti s ostalih šest igrača kojima ističu obveze, interesantno je pitanje primarno s aspekta njihove minutaže. Trajkovski je prošle sezone u završnici došao do pozicije drugog strijelca zajedno sa Pukštasom, ali ove se ponovno muči s ozljedom zbog koje je već mjesec i pol "out". Elez i Lovre Kalinić su najčešće zajedno na klupi. Iskusni stoper jednom je krenuo u ulozi startera (Osijek), a od tada u SHNL-u ima kratki ulazak protiv Dinama. Lovre Kalinić bilježi tri nastupa, od kojih su dva u prvenstvu i jedan u Kupu, ali Gattuso već dva mjeseca u SHNL-u ne rotira čuvare mreže.

Od terceta "Švicaraca" najviše je igrao Mate Antunović, Livajina alternacija na "devetki". Upisao je pet nastupa s ukupno 117 minuta od čega je 20 prvoligaških kroz dva ulaska s klupe. Rijetke su prigode Antunovića, ali što onda reći za Đolongu koji ima 17 minuta u Kupu, a Buljan tek tri pojavljivanja na klupi. Neizvjesna je situacija iz koje će se brzo izaći, jer siječanj je pred vratima.


Istek ugovora 2025. godine (po TM-u):

Rakitić (veznjak, 1988. - opcija produljenja za još jednu sezonu)

Trajkovski (napadač, 1992.)

Elez (stoper, 1994).

L. Kalinić (vratar, 1990.)

Hrgović (bočni igrač, 2004.)

Buljan (vratar, 2005.)

Đolonga (desni bočni, 2004.)

Antunović (napadač, 2004.)

Linker
13. listopad 2024 21:19