AFP, CROPIX, SN
KAKAV OKRŠAJ

Sprema se spektakularni prvi susret Torcide i Džeke, za sve su krivi Mourinho i slavni Bosanac

Pripremna utakmica koja je na rasporedu 10. srpnja bit će vjerojatno najpraćenija tog dana u Europi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. srpanj 2024. 17:54

Dok turski mediji iz sata u sat donose kojekakve novosti oko statusa Edina Džeke u Fenerbahçeu, neupitne su samo dvije stvari - Edin Džeko želi doći u Hajduk, ali još uvijek je član Fenerbahçea s kojim je na pripremama u Austriji, u prekrasnom Spa Resort Styria u Bad Waltersdorfu.

Svakako nelogično zvuče tvrdnje koje stižu iz Istanbula kako se Džeko pokušava nametnuti novom treneru slavnom Jose Mourinhu. Džeko ima 38 godina i o njegovom se nogometu zna apsolutno sve, tako da se nema on kome nametati, pa ni Mourinhu. A i ne može se Džeko ili bilo tko drugi početi mijenjati s 38 godina. K tome, Džeko i Mourinho su proveli mjesec dana zajedno na pripremama još prije tri godine, kada je Džeko bio igrač Rome. Mourinho ga već tada nije želio u svlačionici pa je Džeko otišao u Inter.

Loša stvar za Hajduk

Naravno, uvijek se može dogoditi da Mourinho ne dovede centarfora po svom ukusu, pa da zadrži Džeku u momčadi sve dok misli da od njega može imati koristi. Premda će Džeko sigurno napraviti sve što može kako bi se što prije razišao s Fenerom, svjestan da će kod Mourinha malo prije ili malo kasnije pasti u drugi plan. Loša je stvar za Hajduk što bi "nadmudrivanje" moglo potrajati možda i do kraja kolovoza.

Džeko će se ipak puno prije "družiti" na terenu s igračima Hajduka. Znamo da se 10. srpnja na Graz Merkur Areni sastaju Fenerbahçe i Hajduk. Premda je riječ o pripremnoj utakmici, na tribinama se očekuje "vruća" atmosfera. Bit će to jedina Hajdukova pripremna utakmica koja će biti otvorena za publiku, a u Grazu i okolici Hajduk ima puno navijača, kao i da će mnogi hajdukovci potegnuti do Graza iz Hrvatske.

Međutim, za domaće Austrijance veći mamac je Fenerbahçe, jer je tamo Jose Mourinho, čiji je dolazak na Fenerovu klubu tamo izazvao rijetko viđen val euforije. Kultni portugalski trener pomno je praćen od strane turskih, koji analiziraju svaki njegov korak, a takav tretman - otkako je avionom sletio - ima i u austrijskim medijima. Mourinho je ultimativna zvijezda.

Navala navijača

Džeko i suigrači prvi pripremni susret imaju u subotu protiv Admire, a po najavama organizatora na tribinama Admirinog stadiona (kapacitet 10.600) očekuje se oko 7.000 gledatelja, mahom onih koji će navijati za Fener, jer Turaka u Austriji ima jako puno. Fenerovi navijači već danima naveliko kupuju ulaznice, a u Admiri zadovoljno trljaju ruke zbog odlične zarade i nije ih previše briga što će Admirini igrači imati osjećaj da su na gostovanju. Ionako je to samo pripremna utakmica. Usput, turski klub ima preko 12 milijuna pratitelja na Instagramu, s tim da ta brojka stalno raste nakon Mourinhovog dolaska.

Naravno da će Turci u velikom broju pohrliti i na Fenerov meč s Hajdukom u Grazu, a dodatni "šlag" utakmici bit će baš toliko spominjani Edin Džeko. Tursku nogometnu javnost jako zanima zašto je proslavljeni napadač izabrao baš splitski klub, premda i dalje ima daleko unosnije ponude iz Saudijske Arabije, a i mora se odreći velikog novca kako bi izašao iz ugovora s Fenerom. Jasno im je da želi otići jer nije tip napadača koji odgovara Mourinhovoj igri - kod njega centarfor obavezno mora prvi pritiskati suparničku obranu, što Džeko nije radio na 15 godina mlađi. To se zna, ali u gotovo svakom se tekstu pitaju od kud takva ljubav prema Hajduku, koji čak nije ni klub iz njegove države?

Kako god, u srijedu će i Graz biti pod najezdom navijača, kako Fenerovih, tako i Hajdukovih. Merkur Arena prima oko 15.000 gledatelja, a očekuje se da i ona biti odlično popunjena. Austrijanci najavljuju dolazak velikog broja pripadnika Torcide, koji bi navijanjem trebali pokazati Džeki koliko ga cijene i koliko se nadaju da će doći na Poljud.

Prava je rijetkost da jedna obična pripremna utakmica sa sobom donosi toliko pompe, ali trojac Mourinho - Džeko - Hajduk već je dva tjedna priča koja silno golica i Hrvate i Turske. Pa kad na to još dodate Gennara Gattusa, njegov senzacionalni i mnogima u Europi neobjašnjiv dolazak u Hajduk, pripremna utakmica koja je na rasporedu 10. srpnja bit će vjerojatno najpraćenija tog dana u kompletnoj Europi...

Linker
18. kolovoz 2024 16:10