ANTE CIZMIC Cropix
PET LEKINIH ZADAĆA

Spremaju se rošade: Ovako bi mogao izgledati novi sastav Hajduka, jedan je igrač ispucao svoju šansu

Hajduk traži velike promjene, već iduća utakmica prilika je da Leko isproba neku drugu kombinaciju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2023. 07:02

Nakon dva poraza u nizu momčad Bijelih za susret s Lokomotivom traži velike promjene. Od pristupa do kadra s kojim će Ivan Leko krenuti po novu pobjedu, sve se mora mijenjati. Leko je sigurno svjestan da je iluzorno očekivati da ćeš s istim sredstvima ostvariti viši, bolji cilj. Prema viđenom u dvobojima sa Istrom i Goricom, pet promjena je nužno.

Prva je promjena u pristupu. Navijači od prve minute žele na terenu vidjeti uprizorenje hita "Who let the dogs out". Pjesma borbena duha koja već više od dva desetljeća "pali" sportaše diljem svijeta ovog puta bi se trebala izvesti i na Poljudu. Navijači očekuju da hajdukovci protiv Lokomotive krenu žestoko i agresivno od prve minute. Žele pobjedu koja će se osigurati što ranije, bez stresa i nervoze. Ali, prije svega hoće vidjeti igrače koji ginu za svaku loptu, hoće gledati Hajduk koji će ritmom "samljeti" suparnika. Nema spora, adrenalinska injekcija u Lekinim je rukama.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon agresivnog, borbenog pristupa slijede igračke rošade. Prvi na redu je desni bek. Fahd Moufi je već dulje vrijeme ispod razine očekivanja, stoga se nazire povratak Dina Mikanovića na mjesto desnog beka. U obrani se također traži i stoper koji će zaigrati zajedno s Uremovićem. Šarlija ima tri žuta, propušta Lokomotivu, ali bit će spreman za Dinamo. U konkurenciji za stopersko mjesto i nema puno igrača, jer Vušković je u procesu oporavka, Diallo je ozlijeđen, pa će stoga Ferro i Elez biti direktni konkurenti. S obzirom da ove sezone još nije krenuo od prve minute, Elez je ipak u inferiornoj poziciji u odnosu na Ferra. Portugalac se doima kao prvi izbor, jasno, ako Leko ne odluči da je Elez maksimalno spreman nakon 10 i pol mjeseci od ozljede križnog ligamenta.

image

Fahd Moufi

ANTE CIZMIC Cropix

U napadu slijede još dva otvorena pitanja. Odjidja Ofoe nije spreman, to je evidentno i ne treba više ponavljati. Kao što se razvidno koliko zna, toliko je jasno koliko mu nedostaje tjelesne moći. Benrahou na mjestu polušpice bi trebao biti novi Lekin "pick" za Lokomotivu. Uz to što nema snage za jači utakmicu, Odjidja je bez konkretnijeg učinka u posljednjim dvobojima, stoga je vrijeme za promjenu 34-godišnjeg Belgija. I zadnje, ali ne i najmanje važno pitanje, jest kako će Leko pronaći raspoloženo krilo. Sahiti, Brajković, Dolček, Dajaku i Trajkovski, nominalno je pet igrača u konkurenciji za dva mjesta, međutim koga god izvuče iz "šešira" izostat će pravi efekt. Nema čarolije kod nijednog od pet krilnih igrača u ovom trenutku. Oporavljeni, tek pristigli, izvan forme.... svaki iz kvinteta ima svoj problem, a Leko unatoč svemu mora pronaći adekvatna krila. Nije jednostavno, ali zato je privilegija biti trener Hajduka.

LEKINIH PET ZADAĆA

AGRESIVAN PRISTUP – Hajduk mora promijeniti gard nakon Gorice, od Bijelih se protiv Lokomotive od prve minute očekuje borbena spremnost na najvišoj razini, bez alibija, bez ikakvih opravdanja sa izraženim momčadskim stavom.

DESNI BEK – dojam je da je Moufi ispucao svoju šansu, da je stiglo vrijeme za povratak Mikanovića, jer igre koje Marokanac pruža u posljednje vrijeme jasno sugeriraju "ne može konkurencija lošije", zato prigoda ide Mikanoviću.

STOPER – uz Uremovića se traži stoper u tandemu, jer Šarlija odrađuje suspenziju od tri žuta kartona s naglaskom da su Ferro i Elez u uskoj konkurenciji za povratak među prvih 11 pri čemu treba dodati da Elez još nije započeo utakmicu od ozljede prošle jeseni.

ODJIDJA OFOE – u velikoj je silaznoj putanji, dapače, to je optimistično razmišljanje jer znači da bi se mogao spremiti u bliskoj budućnosti, ali u svakom slučaju trenutno nije u formi da bi igrao od prve minute stoga se nameće Benrahou na "desetki".

KRILNI NAPADAČI – su najveća Lekina boljka, trenutno su petorica na dispoziciji, ali nema nijednog da je maksimalno spreman, da je u formi s kojom bi Leko mogao bez problema reći "ti si taj", stoga je trenerova zadaća pronaći najbolje rješenja za te dvije pozicije.

MOGUĆI SASTAV

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić – Mikanović, Uremović, Ferro, Melnjak – Sigur, Krovinović – Brajković, Benrahou, Sahiti – Livaja.

KLUPA: Kalinić, Elez, Moufi, Žaper, Lauš, Odjidja Ofoe, Kalik, Čuić, Dolček, Trajkovski, Dajaku, TRENER: Ivan Leko.

NEDOSTAJU: Pukštas, Diallo (ozlijeđeni), Šarlija (tri žuta kartona), Vušković (oporavljenik).

Linker
26. studeni 2023 18:46