ANTE CIZMIC Cropix
POGLED IVANA STRINIĆA

Srebrni Vatreni zna kakav igrač nedostaje Hajduku da bude još ubojitiji: ‘Zna se tko bi bio idealno rješenje‘

Reprezentativac s ruskog Mundijala o pitanju lijeve strane bijeloga kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. siječanj 2024. 06:54

Jedno od tri otvorena pitanja u stvaranju momčadi za proljetni lov na titulu jest i potraga za lijevim bekom. Sve su okolnosti poznate, sve je jasno. Hajduk nema Dialla na početku, ali pritom se za kompletno proljeće traži jača konkurencija na lijevom beku.

Nije jednostavno igrati

Ivana Strinića upitali smo kakav je njegov pogled na zanimljivu temu jer nekadašnji hrvatski reprezentativac jako dobro zna što se traži od beka Hajduka.

- Nije jednostavno igrati beka u Hajduku, moraš biti kvalitetan u oba smjera. Primarno, moraš biti tjelesno spreman da bi uspio pokriti obranu, a pritom imati i koncentracije u napadu poslati pravi centaršut u 90. minuti utakmice. Uz to, pozicija lijevog beka zanimljiva je i tražena na globalnoj razini - jasno je poručio Strinić.

Hajduk ima Dialla, kakav je dojam ostavio u jesenskoj polusezoni nakon što je zamijenio ozlijeđenog Melnjaka?

- Pokazao se jako dobrim u defenzivi. Odgovoran, čvrst. Sve što mu se povjerilo odradio je korektno. Nemam zamjerki na njegovu defenzivnu komponentu, ali vidi se da mu napadački segment nije jača strana.

Perišić idealno rješenje

Zato je Strinić mišljenja da se treba maksimalno iskoristiti kapacitet Dialla.

- Znam da nema Dialla u prvih nekoliko kola, možda jedno, a možda tri. Međutim, dojma sam da je Sigur spreman pokriti lijevu stranu dok se ne vrati Diallo, a fokus kupovine bi bilo bolje premjestiti na krilo.

image

Ismaël Diallo

TOM DUBRAVEC Cropix

Po Strinićevom sudu, lijevi bek nije upitan.

- Ma kakvi, ima Hajduk u Diallu sasvim korektnog lijevog beka, ali mu treba bolje krilo. Igrač poput Perišića. Da, Ivan je taj koji bi bio idealno rješenje. Kažem idealno, a pritom je jasno da nije trenutno na dispoziciji. Ni zdravstveno, ni po ugovoru. Ali, takav profil igrača bi trebao Hajduku na lijevoj strani. Krilo, a ne bek.

Gledao je Strinić mladog Sigura i uvjeren je da može puno pružiti na lijevom beku.

- Zašto ne bi motorični i brzi Sigur započeo proljeće kao lijevi bek!? Ne vidim razloga. Uostalom, ima na desnom beku rješenja, neće igra patiti. Pritom je, dakako, bitno i s kakvim će sustavom krenuti Karoglan. Ako igra bude posložena u 4-3-3, onda se od beka traži visoki izlazak, a to Sigur definitivno može ispuniti.

image

Niko Sigur

VOJKO BASIC Cropix

Je li Kleinheisler opcija za krilo?

- Ne bih se priklonio tom rješenju jer Kleinheislera vidim kao veznog. Ima silinu, golemu moć u sredini terena i bilo bi šteta takav potencijal koristiti na krilu. Znam da nije jednostavno pronaći krilo, kao što nije lako pronaći nijednog kvalitetnog igrača za pojačanje, ali barem se može reći što nedostaje.

Zahtjevi sve veći

Kako je moguće da Hajduk stvara malo lijevih bekova? Od Strinićevog doba do danas tek je Domagoj Bradarić izašao iz škole kao vrijednost potvrđena na tržištu.

- Nije ni meni to jasno jer naizgled se čini jednostavnim napraviti stopera ili beka. Ne možeš školovati playmakera, igrač se praktički rađa s takvom sposobnošću. Ali, s bekovima svi imaju problema, posebno u velikim klubovima. Zahtjevi su sve veći, pa vidite da je i Dinamo posegnuo za Japancem na lijevom beku, a godinama nije mogao pronaći rješenje na toj poziciji. Ali, Hajduk ima solidne opcije za lijevog beka, stoga bi bilo puno bitnije da se pronađe adekvatno krilo.

Strinić je uvjeren da bi kvalitetni krilni napadač bitno podigao igru.

- Uz Sahitija i Livaju, uz Kalinića i Trajkovskog, još jedan krilni napadač bio bi sjajan posao za Hajduk. Time bi se Diallo koncentrirao na obranu, radio ono što najbolje zna. Takav je moj pogled jer svjestan sam da je najteže pronaći kvalitetnog lijevog beka. Cijela Europa traži lijeve bekove, a Hajduk ima pokrivenu poziciju defenzivnog beka.

Vulić gurnuo Bradarića

A da se angažira Strinić? Uostalom, tek je šest mjeseci stariji od Nikole Kalinića. Zanimljivo zvuči navijački prijedlog, ali ništa više. Prošlo je pet i pol godina otkad je prestao s aktivnim igranjem...

Kako god, nema velikog lijevog beka s potpisom omladinske škole još od Domagoja Bradarića. Igrač klase 1999. posljednji je lijevi bek koji je izašao iz poljudskog inkubatora, a da je pritom Hajduk dobio prvotimca i potom napravio unosni transfer. Prošlo je pet godina otkad je Zoran Vulić u prvu momčad gurnuo Bradarića u jesen 2018. godine, a šest mjeseci kasnije mladi je bek napravio transfer u Lille, koji je Hajduku donio 6,5 milijuna eura. Prije Bradarića transferirao je Hajduk i Strinića, u siječnju 2011. otišao je za četiri milijuna eura u Dnjipro. Rijetko Hajduk stvara lijeve bekove, ali kad postanu prvotimci, milijuni u transferu su zajamčeni, što potvrđuje i podatak da su dva beka u posljednjih 15 godina donijela Bijelima 10,5 milijuna eura.

image

Ivan Strinić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Od Strinića preko Bradarića do danas tko je sve izašao iz omladinske škole Hajduka intrigantna je tema. Bijeli su nakon odlaska Strinića (klasa ‘87.) pokušali od stopera Antonija Milića (klasa ‘93.) napraviti lijevog beka, a pritom su imali Jozinovića (‘90.) kao prvotimca. Kaštelanin je bio standardni lijevi bek, ali nije realizirao zamjetni transfer, a potom je iz juniora u prvu ekipu gurnut Luka Lučić (‘95.), koji se nije nametnuo kao dugoročno rješenje.

Hrgović kao nada

Slijedio je Bradarić (‘99.), nakon kojeg imamo Šimuna Hrgovića (klasa 2004) kao novu nadu na lijevom beku. Mladi Vukovarac tek je četvrti lijevi bek koji izlazi iz omladinskog pogona Bijelih u prvu ekipu nakon Strinića, koji je juniore napustio prije gotovo dva desetljeća, u ljeto 2006. godine.
Zvuči čudno, ali je tako...

Tko je sve prodefilirao Poljudom u posljednjih deset godina u upornoj splitskoj potrazi za lijevim bekom?

Koga je sve Hajduk uzimao za pokrivanje lijeve strane u zadnjih deset godina iznimno je zanimljiva priča. Nismo zagrebali u prošlost sve do Strinićevog odlaska u Dnjipro, uzeli smo posljednjih deset sezona da bismo pokazali koliko su se Bijeli trudili pronaći rješenje. Kupovali su, dovodili slobodne igrače, ali rijetko su pogodili.

U zadnjih deset sezona krenuli su Bijeli s Markom Pejićem, bekom iz Sesveta, koji je došao kao popuna kadra. Nije se nametnuo, upisao je tek nekoliko nastupa i brzo napustio Hajduk jer zamjena je pronađena godinu poslije s iskusnim Hrvojem Milićem. Ali, i Milić je ostao godinu dana, nakon čega je transferiran u Fiorentinu zajedno s Josipom Maganjićem u transferu vrijednom milijun eura. Umjesto Milića stigli su Memolla i Kvesić, dva beka koja također nisu ostavili dublji trag. Nakon godinu i pol otišao je Kvesić u Široki, a danas je bek Sloge Meridian u BH Premier ligi. Memolla je stigao iz talijanskog trećeligaša Marina France, a premda je igrajući u Hajduku došao do reprezentacije Albanije, s Poljuda je otišao u siječnju 2019. u Salernitanu kao slobodan igrač. Danas Memolla igra u Egnatiji, prvoplasiranoj ekipi albanske lige.

Nakon Memolle i Kvesića slijedili su dolasci dva nova stranca, a posebno je zanimljiv bio Rumunj Steliano Filip. Na Poljud je došao kao velika zvijezda iz bukureštanskog Dinama, plaćena je i odšteta od 500.000 eura, ali nakon godine dana golemog razočaranja otišao je kao slobodan igrač u rumunjski Calarasi. Andre Fomitschow je bio poput Filipa, s tim da je upravo zbog njegovih manjkavosti došao Rumunj. Fomitschow je stigao iz nizozemskog NEC Nijmegena, a na Poljudu se zadržao dvije sezone. Tih, radišan, ali nogometno totalno neprimjetan dugo je tražio novi klub nakon odlaska s Poljuda. Transfermarkt mu u posljednje četiri i pol sezone bilježi tek njemačkog šestoligaša Jagersburga, s tim da postoji priča kako je Fomitschow prije godinu dana otišao u Australiju, gdje je počeo raditi i usput igrati amaterski nogomet.

Nakon gomile stranaca pokušali su Bijeli i s kupovinama mlađih bekova. Dolčeka su platili 500.000 eura Slaven Belupu u ljeto 2019. kada je stigao i David Čolina za 700.000 eura iz Monaca. Dva 19-godišnjaka na lijevom beku trebali su predstavljati budućnost Hajduka, ali obojicu je u drugi plan stavio iskusni Melnjak.

Krajem rujna 2021. došao je Melnjak u sjeni povratka Subašića, ali pokazao se kao najbolji lijevi bek kojeg je Hajduk angažirao u proteklih deset sezona. Čovjek koji je pogocima u finalima potpisao osvajanje dva Kupa bez premca je najbolja investicija na poziciji lijevog beka u posljednjih deset godina.

Nakon Melnjaka stigao je i Diallo, koji je primarno doveden kao stoper, ali s opcijom igranja u ulozi beka. Korektan, jedan od boljih u ovoj analizi, no mora se reći, konkurencija i nije tako jaka. Jer, previše je bekova prodefiliralo Poljudom, previše stranaca koji su upravo u Hajduku uzimali najbolje ugovore u karijeri, a da su pritom pružili skroman doprinos. Uostalom, i njihove karijere nakon odlaska s Poljuda jasno govore kakvi su im bili realni dometi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 13:25