JOSKO PONOS/CROPIX
NEKA ŽIVI VJEČNO

Sretan rođendan, Hajduče! Klub je svjež, momčad pojačana, navijača nikad više, trofeji se čine sve bliže

I kada je u padu i kada nema uspjeha, vole ga stotine tisuća navijača diljem svijeta...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. veljača 2022. 07:19

Priča je poznata i jasna. Tog 13. veljače prije 111 godina splitski studenti u Pragu uskliknuli su “neka se zove Hajduk”. I nazvao se Hajduk i nikad nije mijenjao ime. Danas slavi 111. godina. Nije jubilarni ni okrugli, ali je svečarski, kao i svaki Hajdukov. Rođendan koji Bijeli dočekuju s velikim optimizmom. Prošli su teške godine, a prije samo 12 mjeseci nije bilo toliko nade na horizontu.

Godina preokreta

Predsjednik Jakobušić najavljivao je, doduše, velike stvari, ali nije bila dobra situacija.

- Peti smo na tablici, loš je osjećaj. Rođendan je veselje, ali imamo govor tijela baš kako stojimo na tablici. Znam, svi smo malo umorni, velika su očekivanja. Ali, 110. rođendan je zalog. Nije lako bilo ni Frani Matošiću. Nije bilo lako zabiti te silne golove, nije bilo lako 739 puta obuti kopačke i izaći na teren. U teškim vremenima je bio najveći, zašto i mi ne bismo bili najveći u teškim vremenima. Istina, to je mislio svatko tko je bio na mom mjestu. Svatko je mislio da može nešto napraviti. Tako i ja. Ne da se nadam, nego sam uvjeren. Hoćemo li svi imati strpljenja, to je pitanje - govorio je Jakobušić na proslavi 110. rođendana.

Samo godinu dana kasnije Hajduk je u velikom uzletu. Slavi 111. rođendan, a izgleda kao mladić što bi rekli pisci i pjesnici. Svjež i umiven, s velikim nadama u zaista bolju budućnost. Momčad pojačana, navijača nikad više, a i trofeji izgledaju sve bliže.

- Što bih poželio mom Hajduku za rođendan? Zadnjih godina sam stalno mislio o stabilnosti kluba. Da budemo čvrsti, da ne upadamo u probleme egzistencije. Vjerujem da ćemo takvi ostati ako i ne bude trofej ove sezone, iako sam uvjeren da ćemo se napokon svi zajedno radovati - kazao nam je Mario Grubić-Kula, jedan od torcidaša s kraja 70-ih koji su se u životu nauživali proslava trofeja.

- Htio bih da i mlađe generacije osjete kako je to slaviti naslove prvaka. Ne jedan, nego više titula. To je moja želja za 111. rođendan. Da Hajduk bude kakav je bio u vrijeme kada sam s prijateljima odlazio na legendarno gostovanje u Sarajevo 1979. godine.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Sociološki fenomen

Što znači rođendan Hajduka za navijače Bijelih, lagano je pitanje. Naš stari znanac, Tomislav Vlastelica, navijač sa Sućidra, splitskog kvarta gdje se okupljaju vatreni navijači Bijelih, rado je ponudio svoje viđenje.

- Rođendani Hajduka i Torcide su radost za sve nas. Znam da se rođendan Hajduka nije u prošlosti tako feštao kao danas, ali Hajduk je i bez velikih rezultata zadnjih godina ostao veliki klub - kazao nam je Vlastelica.

I to je sociološki fenomen, jer iako je rezultatski godinama bio u padu ili se kupao u prosječnosti, Hajduk je ostao omiljeni klub stotinama tisuća navijača diljem svijeta. Koliko ste samo puta vidjeli fotografije avanturista ili običnih turista u osvajanju Aljaske, u obilasku Južne Amerike, Australije, slike radnika s bušotina nafte u nekom od ledenih mora kako poziraju sa zastavama i šalovima Hajduka.

Zato je Hajduk velik - ima ljude, a oni imaju vjeru i strpljenje. Zato Hajduk danas slavi 111. rođendan i izgleda tako poletno i sretno. Hajduk s osmijehom na licu. Kako i ne bi kada je prošao prijetnje stečaja, više od desetljeća i pol nema titule, a ima optimizam kao da je najbolji na svijetu. Ne kaže se uzalud da Hajduk živi vječno. I živjet će.

SLAVNA POVIJEST:

Titule prvaka: 18

Najviše nastupa u prvenstvu: Ivica Hlevnjak 310

Najviše golova u prvenstvu: Frane Matošić 179

Nacionalnih kupova: 15

Najviše nastupa u Kupu: Ante Miše 44

Najviše golova u Kupu: Tomislav Erceg 21

Superkupovi Hrvatske: 6

Polufinalist Kupa pobjednika kupova 1972/73.

Polufinalist Kupa UEFA 1983/84.

Najviše nastupa u Europi: Vedran Rožić 49

Najviše golova u Europi: Zlatko Vujović 19

Najviše nastupa u povijesti: Frane Matošić 739

Najviše golova u povijesti: Frane Matošić 729

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:23