Predsjednik i sportski direktor Hajduka imaju dosta posla

 ANTE CIZMIC Cropix
KLJUČNO PITANJE

Što će Hajduk s milijunima - hoće li novac od mladog talenta utrošiti za egzistenciju ili pojačanja?

Bude li Hajduk posložio još kompetitivniju momčad, njegov transfer bit će ‘zlata vrijedan‘...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 20:08

Marin Ljubičić i dalje je glavna tema među navijačima Hajduka. Je li prerano otišao u inozemstvo, je li se trebao skuplje prodati...? Pitanja se samo nižu, ali Ljubičić je igrač LASK-a, koji će sigurno pokušati dobro unovčiti svoju posljednju investiciju. Jer, prije svega treba znati, prema podacima s Transfermarkta iz zadnjih deset sezona Marin Ljubičić uvjerljivo je najskuplje pojačanje kluba iz Linza.

Gotovo da i nema prave konkurencije jer rijetki su uopće igrači za koje je LASK plaćao milijunsku odštetu u zadnjem desetljeću. Tek dvojica su u toj kategoriji, grčki centarfor Koulouris i danski veznjak Madsen, za koje su Crno-bijeli izdvojili po milijun eura odštete. Istina je da se promijenila klupska politika, da austrijski klub traži mlade igrače u koje će ulagati i potom pokušati dobro naplatiti svoje ulaganje, ali očito je da su u Ljubičiću vidjeli posebnu priliku.

Hajduk je postavio svoju cijenu, prema TM-u je LASK platio 2,4 milijuna eura, ali iz splitskih izvora tri milijuna eura se navode kao konačna svota za otkup ugovora, uz podatak da Hajduk ima i postotak od daljnje prodaje. U svakom slučaju, milijunska je zarada za Splićane, koji nisu u posljednje vrijeme imali mnoštvo transfera. U zadnje tri sezone na vrhu popisa je Mario Vušković s 4,2 milijuna eura u transferu za HSV, a poslije njega stiže Ljubičić, zatim Ardian Ismajli s 2,2 milijuna eura, Stanko Jurić s dva milijuna eura i Darko Nejašmić s 1,25 milijuna eura.

Tajna uspjeha

Pet milijunskih transfera za 10 milijuna eura zarade od transfera u posljednje tri sezone, uključujući i ovu. Jasno, bilo je tu još poslova, ali pet je milijunskih. Tko je pred dvije godine mogao zamisliti da će Ljubičić biti pri samom vrhu, stoga se postavlja logično pitanje kako je on zapravo uspio?

Upornost i rad njegove su karakteristike, a konačni rezultat su pogoci. U omladinskom pogonu Hajduka dugo je bio na klupi, tek je u juniorima počeo zabijati “kao na traci” postavši prvi strijelac prvenstva u sezoni 2020/21. U toj istoj sezoni dobio je i ugovor s Hajdukom jer do tada je bio na “vagi”.

image

Marin Ljubičić

Screenshot (LASK)

Ljubičić je ove jeseni u dresu LASK-a odigrao ukupno 17 utakmica postigavši 13 zgoditaka. Devet ih je potpisao u prvenstvu u 14 nastupa, a još četiri u tri kup-utakmice. Sjajan učinak po kojem se u Hajduku može usporediti samo s Livajom, koji je u 16 utakmica u HNL-u postigao 11 pogodaka. Svi ostali napadači Hajduka daleko su od učinka koji je ostvario Ljubičić u LASK-u.

Međutim, nemamo namjeru uspoređivati HNL i austrijsku Bundesligu jer postoji i drugi podatak, a on kaže da je Ljubičić prošle godine u hrvatskom prvenstvu imao 30 nastupa uz učinak od dva pogotka i tri asistencije. Jednostavno, pronašao se Ljubičić u LASK-u, oslobodio se pritiska i zaigrao kako zna i može.

- Kada sam bio u Hajduku stisnuo bi se gol, od sedam metara došao bi na dva metra - pričao je Ljubičić prošlog ljeta opisujući svoju golgetersku eksploziju u Linzu.

Zlata vrijedan

Skinuo je pritisak, osjetio slobodu i došli su golovi. Hajduk je za Ljubičića dobio cijenu koju je tražio, Austrijanci su širom otvorili blagajnu, a sam igrač je također želio ostati u Linzu. Nema spora da je transfer realiziran na radost sve tri strane, a za Hajduk na kraju samo ostaje pitanje može li s novcem iz Linza krenuti u investiranje ili je odšteta tek sredstvo dnevne egzistencije?

Ukoliko Bijeli uspiju investirati, dovesti nekog igrača kao bitno pojačanje za startnu postavu, tada će posao prodaje Ljubičića dobiti puno više na vrijednosti jer često se dosad događalo da se mladi igrači prodaju kako bi se pokrivale obveze “hladnog pogona”. Vrijeme će pokazati je li se ovom prigodom promijenio smjer poslovnog razmišljanja. Odnosno, ima li prostora da se isti promijeni.

Jer, odlazak Ljubičića, igrača na posudbi, nije poremetio balans aktualne momčadi, ali je svakako ponudio priliku da se ekipa pojača za proljeće. Bude li Hajduk umješno iskoristio tu prigodu i posložio još kompetitivniju momčad za nastavak sezone, Ljubičićev transfer spominjat će se kao “zlata vrijedan”. Uvijek je rezultat taj koji diktira sva razmišljanja i konačne ocjene.

Rekordne Hajdukove prodaje u posljednjih desetak godina (TM)

1. Nikola Vlašić (Everton, 2017.)

10,8 milijuna eura

2. Domagoj Bradarić (Lille, 2019.)

7,0 milijuna eura

3. Ante Palaversa (Man. City, 2019.)

6,3 milijuna eura

4. Toma Bašić (Bordeaux, 2018.)

3,8 milijuna eura

5. Lovre Kalinić (Gent, 2017.)

3,1 milijuna eura
6. Mario Vušković (HSV, 2022.)

3,0 milijuna eura

Andrija Balić (Udinese, 2016.)

3,0 milijuna eura

Karlo Letica (Club Brugge, 2018.)

3,0 milijuna eura

9. Mario Pašalić (Chelsea, 2014.)

2,5 milijuna eura

10. Marin Ljubičić (LASK, 2022.)

2,4 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 16:58